TREDER hurda teşviki ve KDV indirimi istiyor

banner113

TREDER Genel Kurulu yapıldı. Treylerciler hurda teşviki ve KDV indirimi istiyor.

banner114
ÜSTYAPI 01.05.2017, 12:17 01.05.2017, 12:31 Taşıma Dünyası
TREDER hurda teşviki ve KDV indirimi istiyor
TREDER Başkanı Kaan Saltık, Türkiye treyler pazarının son üç yıldır düşüş yaşadığını belirterek, sektörün 1 milyar dolar ihracat ve üretim merkezi hedefinden uzaklaşmaması için devletin treyler sanayicilerini desteklemesi gerektiğini vurguladı: “Birçok sektöre destek getirildi. Bizim pazarımızın eski seviyelere gelebilmesi için desteğe ihtiyacımız var. Hurda teşviki önemli. Birçok Avrupa ülkesi bu teşviki kullandı. Türkiye’de 20 yaş üzerinde 45 bin, 15 yaşından büyük 60 bin adet treyler var. Bu araçların yenilenmesi gerekiyor” dedi.

Treyler Sanayicileri Derneği’nin (TREDER) 7. Olağan Genel Kurulu 26 Nisan Çarşamba günü gerçekleştirildi. Genel Kurul sonrası 2016 yılını değerlendiren Başkan Saltık, sektörün hedefleri ve kamudan beklentilerini dile getirdi.

Artık iş konuşmak istiyoruz 
Referandum sürecinin geride kaldığını belirten Kaan Saltık, “Artık daha çok işe konsantre olmak istiyoruz, politika yerine iş konuşmak istiyoruz” dedi. Dünyadaki genel ekonomik gelişmeleri aktaran Saltık, “Dünya ekonomisi olumlu bir yola girdi. ABD’de işsizlik 4,7’ye düştü. Ekonomi büyüyor, kimsenin hayatından pek bir şikayeti yok. Euro bölgesinde olumlu bir büyüme yaşanıyor. İşsizlik rakamları geriye gidiyor. Tek olumsuz gelişme İngiltere’nin AB’den ayrılması, ama bu da ekonomi üzerinde çok olumsuz bir etki yaratmamış gibi görünüyor. Rusya çok ciddi bir resesyondan geliyor. Çin 2016’da 6,7 ile beklentilerin üzerinde bir büyüme elde etti. İç ekonomileri sağlıklı. Bu sene de 6,5’ın altında kalmayacaklar. Hindistan ise gelişmekte olan ülkelerin yıldızı. Gelişmekte olan ülkelerin en mutsuzu Brezilya. İşsizlik artıyor. Geçen sene yüzde 3,4 daralma yaşadı. 

Avrupa’da durum
Bizi en çok ilgilendiren Batı Avrupa. Almanya, çok iyi bir sene geçirdi, 2016 yılında 58 bin treylerin trafiğe kaydı yapıldı. Bu önceki seneye göre yüzde 8 büyüme. Kıskançlıkla seyrediyoruz. Almanya ürettiği 120 bin adet treylerin 76 binini ihraç etti. Fransa yüzde 7,5 büyüdü, yılı 23 bin adet ile kapadı. Avrupa’nın ikinci büyük pazarı, İngiltere gayet iyi durumda. İspanya ve İtalya pazarlarında artışlar bekleniyor. Kamyon pazarlarına da baktığımızda 350 bine yakın ağır kamyon pazarı oluştu. Uzun süredir görmedikleri bir seviye. 6 ton ve üzeri pazarlarda Almanya’da 80 bin, İngiltere 46 bin, Fransa’da 45 bin adetlerde olduğunu görüyoruz. Batı Avrupa’da kamyon üreticilerinin keyfi yerinde” dedi.

2011 pik yıldı 
Başkan Kaan Saltık, 2017 yılına yönelik beklentilerinin hiç de iyi olmadığını belirterek, “Treyler pazarı 2011’de 27 bin 715 adetle pik yaptı, sonrasında da düşüş yaşanıyor. Irak, Suriye ve Rusya ile yaşanan olumsuzluklardan çok etkilendik. 2015’i 24 bin adetle kapattık. 2016’da yüzde 28 daralma ile 18 bin adetlik pazar oluştu. 2017 yılının ilk iki ayında bu olumsuzluk devam etti. İlk iki ayda, yüzde 40 düşüşle sadece 552 adet treyler satılabildi. Yılın tamamında yüzde 30 düşüş yaşanabileceğini düşünüyoruz. İnşallah bu böyle kalmaz” dedi.

Sağlıklı iç pazar 
Türkiye treyler pazarında tek olumlu gelişmenin ihracat seviyesi olduğunu belirten Saltık, “2010 yılında 1540 adetlik ihracat, 2016 yılında 8 bin 365 adet seviyesine geldi. Bu ihracatın 6 bin 723’ini TREDER üyeleri gerçekleştirdi. Bunun 250 milyon dolarlık bir ihracat seviyesi olduğunu düşünüyoruz. 2015 yılında ihracat rakamı 7605 adetti. Tek başına ihracatla büyüme şansımız yok. Sağlıklı bir iç pazara ihtiyacımız var. Treyler sektörü olarak 1 milyar dolarlık ihracat hedefimizi yineliyoruz. Türkiye, otomotiv üretim merkezi haline geliyor. İç pazara ihtiyacımız var. Bu daralmanın önüne geçilmesini arzu ediyoruz” dedi. Saltık, Türkiye’nin Almanya ve İngiltere’nin ardından 3’üncü sırada yer alırken, Fransa ve İtalya’nın atılım yaptığını, bunun da endişe yarattığını söyledi.   

Hurda teşviki verilsin
Treyler pazarındaki düşüşün önüne geçilebileceğini belirten Kaan Saltık, “Eski seviyelere gelebilmesi için sektörümüzün desteğe ihtiyacı var. Türkiye’de 20 yaş üzerinde 45 bin, 15 yaşından büyük 60 bin adet treyler var. Bu araçların yenilenmesi gerekiyor. Yenilenme için araç sahiplerine ‘hurda teşviki’ verilebilir. Bu sayede trafikte hem can hem de mal güvenliği için önemli bir adım atılabilir. KDV indirimi ile de merdiven altı üreticilerle daha eşit şartlarda mücadele etme imkanımız olacak ” dedi.

15 yaş şartı 
Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde C2 belgesine kayıtlı çekiciler için 15 yaş şartı arandığına dikkat çeken Kaan Saltık, “C2 belgesinde bu şart aranırken, treylere yönelik herhangi bir yaş şartı aranmıyor. Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağı’na yönelik bizde taleplerimizi iletmek için bir değerlendirme yapacağız. Taslakta bizi de rahatsız eden düzenlemeler var” diye konuştu. ■




Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159