Aras Kargo, kadın istihdamı için söz verdi

banner113

Aras Kargo, kadınların güçlenmesi ve istihdamı için söz verdi, Birleşmiş Milletler’de örnek oldu

banner114
YAŞAM 10.03.2014, 10:57 10.03.2014, 11:20 Taşıma Dünyası
Aras Kargo, kadın istihdamı için söz verdi
Aras Kargo, Birleşmiş Milletler’in Kadınların Güçlenmesi Prensipleri’ne (WEPs) imza atan ilk Türk kargo firması oldu. Erkek egemen iş sahasında kadın liderliği ile Birleşmiş Milletler Kadın ve Küresel İlkeler Örgütleri’nin toplantılarında örnek gösterilen Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Evrim Aras, yaptığı konuşmada kadın istihdamını arttıracak, kadın çalışanlarının hayatını kolaylaştıracak yeni uygulamalarını da anlattı.

Birleşmiş Milletler Kadın Örgütü ile Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi Örgütü’nün ortak girişimi olan Kadınların Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs) geliştirilmesi toplantısında bu yıl Türkiye’yi Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Evrim Aras temsil etti. Kargoculuk sektörünün zorlu iş koşulları ve bedensel güç ihtiyacı nedeniyle erkek egemen sektörde kadın bir lider olarak yaşadığı zorlukları da anlatan Evrim Aras, hem yönetim hem de çalışanlarda kadın istihdamını arttırmak için hazırladıkları paketi de Birleşmiş Milletlerde duyurdu. 

WEPs’in iş dünyasına nasıl adapte edileceğinin konuşulduğu panelde Evrim Aras’ın dışında lüks tüketim markalarının lideri Louis Vitton, dünyanın en büyük yenilenebilir temiz enerji üreticilerinden Brezilyalı Itaipu Binacional, Amerika’nın en yaygın konfeksiyon markalarından Ann Taylor ile global finans markası BNP Paribas bankasının tepe yöneticileri de konuşma yaptılar. 

Aras: “Kadının doğasında hak aramak da, hakkını almak da var. Hayal eden kadının önünde duvar olsa yıkılır.”

Ataerkil bir aileden geldiği halde çok çalışarak, sebat ederek ve sorumluluklarına sahip çıkarak şirketin liderliğini üstlendiğini anlatan Evrim Aras yolculuğunu şöyle anlattı:  “Şirketimizin kurucusu sevgili babamı vaktinden evvel acı bir şekilde kaybettiğimiz zaman dünya başıma yıkılmıştı. Kucağımda küçük bir çocuk, liderliğimize güvenen binlerce çalışan, iflasın eşiğinde bir şirketle karşı karşıyaydım. Bana fırsatların sunulmasını bekleyecek vakit yoktu. Ayağa kalktım ve sorumluluğumu elime aldım. Hayal eden kadın başarır. Ben de hayal ettim ve benimle bu hayali paylaşanlarla birlikte başardım.  Bugün daha da iyi anlıyorum ki kadınlar hayal kurduğu zaman bu sadece işle ilgili olmuyor. Hem kendilerinin hem de çevrelerinin hayatlarını dönüştürmeyi hayal ediyorlar ve doğalarından gelen güçle kendilerine altın tepsiyle sunulmasını beklemeden, haklarını arıyor, harekete geçiyorlar. Bu kararlığın önünde  duvar olsa yıkılır.”

Aras Kargo’da kadın istihdamını arrtırmak için anket de var, kota da, prim de

Türkiye’de Kadınların Güçlenmesi Prensiplerini imzalayan ilk kargo şirketi olan Aras Kargo bu prensipler ışığında atacakları adımları da Birleşmiş Milletlerde söz vererek duyurdu. İki yılda kadın çalışan sayısını %33 arttırdıklarını belirten Evrim  Aras 2014 planlarını da özetledi. 

Alınan ve New York’ta açıklanan kararlardan bazıları şöyle:
• İşe alımlarda kadın istihdamına zorunlu kota konması
• Kadın istihdamının arttırılması için çalışanlara anketle öneri sorulması
• Çalışanların birinci derece yakını olmayan bir kadın çalışan önermeleri sonucunda işe alım gerçekleşirse önerenlere prim verilmesi
• Hamile ve yeni doğum yapan kadın çalışanlara yönelik esnek çalışma saatlerinin yazılı hale getirilmesi
• Genel Müdürlük ve Bölge müdürlüklerinde hijyenik emzirme odaları oluşturulması
• Yöneticilerin iş devamlılığını sağlayacak şekilde düzenlemelerle annelere ve tek ebeveyn babalara ilk ve orta öğretimde okuyan çocuklarının okulunun ilk veya son gününde idari izin verilmesi
• Çalışanlara yönelik anne-çocuk sağlığı eğitimleri organize edilmesi
• Geçmişte olduğu gibi, Aras Aile Akademisi çerçevesinde tüm Türkiye’ye yaygın  anlaşma yapılan 25 üniversitede çalışan eşlerinin merak ettikleri konularda kendilerine kurslar verilmesi. Çalışanların eşlerine dönük Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte açık mesleki öğrenim imkanları...

Evrim Aras: “Hayalim 8 Mart’ta çabaları değil, başarıları kutlamak”

Aras, “8 Mart Dünya emekçi Kadınlar Günü’nün cinsiyet eşitliği için çabaların sarf edildiği ve bu çabaların hatırlandığı günden ziyade kadın-erkek yan yana kolektif başarının kutlandığı gün olmasını dilerim” dedi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159