Can Dersim Tunceliler 22 Travego ile filosunu büyütüyor

banner113

Mercedes-Benz Türk bayileri Has Otomotiv, Gelecek Otomotiv ve Mengerler Ticaret, Can Dersim Tunceliler Turizm’e 22 adet Travego 15 SHD satışı gerçekleştirdi.

banner114
ŞEHİRLERARASI 29.10.2016, 13:56 01.11.2016, 17:18 Taşıma Dünyası
Can Dersim Tunceliler 22 Travego ile filosunu büyütüyor
HABER: Erkan YILMAZ

Has Otomotiv’in Hadımköy lokasyonunda 24 Ekim Pazartesi günü düzenlenen teslimat töreni ile Can Dersim Tunceliler Turizm filosuna 22 adetlik yatırımın ilk 3 adeti teslim edildi. Teslimat törenine Can Dersim Tunceliler Turizm firma sahipleri Mehmet Kılıç, Kazım Kara, İstanbul İşletmecisi Uğur Aydın, Has Otomotiv Otobüs Satış Müdürü Soner Balaban, İkinci El 
Satış Müdürü Sami Acerüzümoğlu katıldı. 



41 yıldır tercihimiz Mercedes 
Teslimat töreni sonrasında Can Dersim Tunceliler firma ortağı Mehmet Kılıç, Taşıma Dünyası’na açıklamalarda bulundu. 1975 yılından beri şehirlerarası karayolu yolcu taşımacılığı alanında hizmet verdiklerini ve o günden bugüne de tercihlerinin hep Mercedes marka otobüsler olduğunu belirten Mehmet Kılıç, “Bu yatırımla filomuzdaki tüm araçlarımızı yenilemiş oluyoruz.  Hep yenilikçi olduk ve hep Mercedes marka otobüs tercih ettik. Yeniliğe yatırım yapmayı seviyoruz. Mercedes-Benz Türk’e güven duyduk ve bugüne kadar da hiçbir sıkıntı yaşamadık” dedi. 

Barış ortamı sağlanırsa… 
Sektörün zorlu bir süreçten geçtiğini ve bölgesel olarak da zorluklar yaşadıklarını belirten Kılıç, “Bu, barış ortamının bozulmasından kaynaklanan bir sıkıntı. İnşallah tekrar barış ortamı sağlanır ve bölgemizdeki sıkıntılar kalkar. Tekrar yeni yatırım süreci başlar. Barış ortamı sürecinde her şey çok güzeldi. Hiçbir sıkıntı yaşamıyorduk. Doluluk oranlarımız yüzde 80-100’e çıkmıştı. Şu an doluluk oranlarımız yüzde 40’lar seviyesine kadar geriledi. Temennimiz barış ortamının geri gelmesi” dedi. 

2017’de umudumuz barış 
Yoğunluklu olarak İstanbul-Ankara, Karadeniz ve Ege hatlarında çalıştıklarının bilgisini veren Mehmet Kılıç, “Her bölgeye gidiyoruz. Gitmediğimiz yerler arasında Ağrı Doğubayazıt ve Kars var, isteğimiz oralara da çalışmak. Bu yıl umduğumuzu bulamadık. Sezonu çok kötü atlattık. 2017 yılında barış ortamının sağlanmasını ve tekrar eski yoğun günlere dönmeyi istiyoruz” dedi. 

Maliyetlerimiz çok ağır 
3’üncü köprünün otobüs sektörüne zorunlu olmasının getirdiği sıkıntıların da olduğunu belirten Kılıç, “Gerçekten maliyetlerimiz çok ağırlaştı. Bizce zorunlu olması yanlış bir uygulama, büyük bir kaos yarattı. Hem daha fazla km yapıyoruz hem de daha fazla ücret ödüyoruz. Zaten uçaklar sektörü zorluyor. Bu gidişatla otobüsçünün sıkıntısı büyüyor. Maliyet artışlarını bilet fiyatlarına da yansıtamıyoruz. Uçaklar daha düşük bilet ücretleriyle yolcu taşıyor. İstanbul-Tunceli bilet fiyatı 100 lira ve 6 yıldır da aynı fiyat. Ayrıca otogar çıkış ve park ücretleri de çok yüksek. Otobüsçülük sektörü bu kadar sıkıntı yaşarken en azından maliyetlerin aşağıya çekilebilmesi için bu ücretlerin de makul bir seviyeye çekilmesi şart. böylelikle otobüsçünün bu zorlu süreçte nefes alması sağlanabilir” dedi. 

Düşük yakıt tüketimi için 
22 adetlik otobüs yatırımının en büyük nedeninin artan maliyetlere çözüm arayışı olduğunu belirten Kılıç, “Meslektaşlarımız, Euro 6 motorlarla birlikte yakıt tüketiminin çok düştüğünü ifade ediyor. Bunlar 100 km’de 22 litre yakıt tüketiyor, daha önceki araçlar ise 100 km’de 30 litre seviyesindeydi. Yakıt tüketiminde sağlanan bu tasarruf bizi yeni yatırıma yöneltti. En azından bu noktada maliyetlerimizi aşağı çekmek istedik” dedi. 

Korsana çözüm bulunmalı 
Bölgede çok yoğun bir korsan taşımacılık sorunu yaşadıklarını da ifade eden Mehmet Kılıç, “Otogarlar, mevzuat açısından kalkış-varış noktalarıdır. Ancak bölgemizde korsan otobüsler mahalle aralarından, köylerden kalkarak İstanbul’a kadar yolcu taşıyabiliyor. Vergisini veren, istihdam yaratan otobüsçüye çok büyük zarar veriyorlar. Üstelik bu araçlarda hiçbir güvenlik önlemi de alınmış değil. Yetkililere, bunun önlenmesine yönelik defalarca başvurduk. Ülkemizde terör tehdidi varken korsan taşımacılığın yapılabilmesini anlamak da mümkün değil. Vergi vermiyorlar, sigorta ödemiyorlar üstelik bizimle aynı fiyata taşıyorlar. Yolcu açısından mahalle aralarından kalkmaları tercih noktası oluyor. Bir an önce bunun önüne geçilmesini istiyoruz” dedi. 

Çözümü STK’lar sağlar 
Sivil toplum örgütlerinin sektör adına çözüm bulma noktasında daha aktif olması gerektiğine inandıklarını da belirten Kılıç, “Mesleki sivil kurumların yaşanan sorunlara çözüm bulma noktasında daha etkin olmasını bekliyoruz. Yanlarına gittiğimizde bizi saygıyla karşılayıp, saygıyla gönderiyorlar. Biz onları korsanla mücadele eder vaziyette, sorunlara çözüm bulan bir anlayışta görmek istiyoruz. Biz de onları yalnız bırakmayalım. Ama onların ateşleyici olması lazım.  Firmaların da hep birlikte çözüme katkı sağlaması gerekiyor. Bütün sorunların çözümünü sivil toplum örgütüne yükleyelim anlayışında da değiliz. Ama onlar bizi yönlendirecekler ki, biz de bu işin üzerine gidip birlikte hareket edelim” diye konuştu. 

Zamanında yapılan yatırım 
Has Otomotiv Otobüs Satış Müdürü Soner Balaban, projeyi üç bayinin yürüttüğünü belirterek, “Bu, Has Otomotiv, Gelecek Otomotiv, Mengerler’in ortak projesi. Tedarikten yana sıkıntı yaşanıyordu. İşin hızlı yapılması ve çözülmesi gerekiyordu, çözümü böyle bulduk. Zamanında yapılan yatırım. Türkiye’nin en genç filosuna sahip oldukları için sürekli yatırım yapıyorlar. Yenilikle, teknoloji ile hizmetlerini sürdürüyorlar ve bunun başarısını da görüyorlar. Yıl sonuna kadar araçların tamamı firmaya teslim edilecek” dedi. ■


Kazım Kara



Teslimat törenine Can Dersim Tunceliler Turizm firma sahipleri Mehmet Kılıç, Kazım Kara, İstanbul İşletmecisi Uğur Aydın, Has Otomotiv Otobüs Satış Müdürü Soner Balaban, İkinci El Satış Müdürü Sami Acerüzümoğlu katıldı. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159