“Flixbus, akıllı otobüsçülüğü bize öğretecek“

banner113

Kamil Koç’un Alman Flixbus şirketine satışı çok konuşuluyor ve Flixbus şirketinin sektöre neler getireceği, nasıl bir rekabet ortamı oluşturacağı merak ediliyor. Henüz bu taraftan çok net açıklamalar gelmedi.

banner114
ŞEHİRLERARASI 30.08.2019, 15:44 30.08.2019, 16:11 Taşıma Dünyası
“Flixbus, akıllı otobüsçülüğü bize öğretecek“
Bizde bu satışın sektöre neler getireceğinin değerlendirmesini TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı, Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı ve gazetemiz yazarı Mustafa Yıldırım’dan istedik. Yıldırım, bu satışın ne ifade ettiğini çok önemli tespitlerde bulunarak aktardı.


Yıldırım’ın değerlendirmesi… 
Kamil Koç’un Flixbus şirketine satışı sektörümüzün genelini de çok ilgilendiren bir süreç. Flixbus şirketini öncelikle iyi incelemek gerekiyor. Flixbus sadece bir taşımacı değil. Avrupa Birliği içinde, sanıyorum sayısı 400’ün üzerinde olan şirketi bünyesinde toplayan bir organizasyon şirketi. Hizmet satan bir şirket. Doğru bir yapı. Flixbus büyük bir kuruluştur. Büyük bir vizyondur. Kısa sürede entegre taşımacılık yolunda önemli adımlar attılar. Doğru işler yaptılar. Flixbus’ın alımı, Kamil Koç ile sınırlı kalmayacak, Kamil Koç bir ön adım. 


Filixbus’un rekabetine dayanamazlar 
Nasıl ki, ortak kararlar alıp kendi UBER’imizi kuramadık, yazılımımızı yapamayıp UBER’in maskarası durumuna düştüysek, bugün aynı şaşkınlığı Flixbus şirketinin hamleleri ile yaşayacağız. Sektör mensupları, Flixbus’un acımasız rekabetine tahammül edemezler. Flixbus, dalgalı fiyat uygulaması da yapacak. Serbest piyasa ekonomisinde fiyat mecburiyeti yok. Kamil Koç bu zinciri kıracaktır. AB normlarını Türkiye’ye dayatacak, maliyetleri ucuzlatacak,elektronik bilete dönecektir. Bizim otobüsçülüğün yapmak isteyip de yapamadığı her şeyi yapacaktır. 

Yeni ittifaklar kurulmalı
İkramı sınırlayacaktır, daha sonra otomat makineleri koyacaktır, paralı ikrama dönecektir. İnsansız ikram hizmeti verecektir, servis memuru maliyetinden kurtulacaktır.Bütün bunlar doğru adımdır. Bizim şirketlerimizin de Flixbus organizasyon şirketleri kurmak için adımlar atması lazım. Aksi takdirde Flixbus yapacak, diğerleri bakacak, bir süre sonra da bu şirketin bünyesine katılmak durumunda kalacaklar. 

Eksikliklerimizi gideremedik
Havayollarında StarAlliance buna örnektir. Bizim ondan çok daha geniş organizasyon yapma imkanımız var. Ama ne yazık ki,sektördeki yöneticilerin, patronların ortak akıl kullanma noktasındaki eksikliklerini gideremediklerini üzüntüyle görüyoruz. Herkes konuşuluyor, ama adım atılmıyor. İkramı kaldıralım deniliyor, birisi bozuyor. Ücretsiz servis konusunda da aynı. Elektronik bilet konusuhala yüzde 25-30’larda.Havayolunda bu yüzde 70’lere ulaştı çoktan. Ulaşımda sefer başı maliyeti en aza indirgeyecek çalışmaları yapmamız gerekiyor.

Bu bir ön adım 
Filixbus-Kamil Koç ilişkisini bir ön adım olarak görüyorum. Daha önce Flixbus’ın alternatifi olan Avrupalı şirketlerin Ulusoy’usatın alma girişimlerini biliyorum. Flixbus, Türkiye otobüsçülüğünü alternatif bir ulaşım sistemi olarak geliştirmek istiyor. Türkiye’de otobüs yolcusu bitmeyecektir. Havalimanlarının şehir dışına gitmesi, giderek yükselen fiyat uygulamaları karşısındaduble yollar, otoyollar otobüsçülüğe büyük bir imkan yaratmıştır ve otobüsçülük inovasyon yaparak yeniden yapılanmak zorundadır. Otobüsçülükte neyi nasıl yapmamız gerektiği konusunda ön adımları atmamız lazım. 

Flixbus Türkiye’ye gelmesini sevinçle karşılıyorum. 
Türkiye’nin en iyi yaptığı işlerden biri otobüsçülük, ancak kaliteli yapılmasına rağmen, ekonomik yapılmadığından, para kazandırmıyor. Dolayısıyla da firmalarımızı iflas ettiriyoruz. Bizim para kazanamama nedenlerimiz ortada. Kâr giderlerimiz içinde saklı. Bu giderleri konsolide edip birleştirmekte yarar var. 

Kamil Koç, daha doğru deyişle Flixbus bunu yapacaktır. Akıllı otobüsçülük nasıl yapılır, bize bunu öğretecektir. İkram kaldırılabilir ya da serbest bırakılabilir. Ama ikram yerine otomat koyar, servis memurunu kaldırabilirseniz, bileti ucuza satarsınız hem de yolcunun beklentisini karşılarsınız. Meydanın tamamen Flixbus’a bırakılmaması için sektörün bir araya gelerek bir değerlendirme yapması gerekiyor.Yakın bir gelecekte duyacaksınız, şu firma Flixbus’un üyesi oldu, bu firma da üyeoldu... 

Taşıma organizatörlüğü 
Türkiye’de, karayolu yolcu taşımacılığı alanındataşıma organizatörlüğününbir an önce mevzuat açısından şekillendirilmesi ve tanımlanması lazım. 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği bizi bu zamana kadar taşıdı. Ama bundan sonraki süreci yönetmede ciddi eksiklikleri var, mevzuatta değişim olması gerekiyor. Otobüs işletmeciliğini daha ekonomik, konforlu, tüketiciyi koruyan bir anlayışla yapılandıracak adımları atmamız gerekiyor.

Ders çıkarmalıyız
Filixbus Avrupa’da çok büyük bir şirkettir. Bundan ders çıkarmamız gerekiyor. Böyle bir süreçte, Türkiye’de otobüsçülük bitiyor denildiği bir dönemde, Flixbus Türkiye’ye neden geldi? Bundan hepimizin ders çıkarması gerekiyor. Sektöründe bunu çok iyi okuması lazım. Projelerimiz desteklenirse çok güzel gelişmeleryaşarız, Flixbus ile rekabet etme şansı yakalarız. Aksi takdirde Flixbus’ın taşeronu oluruz ve olmaya devam ederiz.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159