Mercedes 300-350 otobüs satışı hedefliyor

banner113

Mercedes-Benz Türk, yılın en önemli teslimatını Kamil Koç’a yaptı. İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, 2018 yılında 600 civarında şehirlerarası otobüs pazarı beklediklerini belirterek, “Bizde toplam pazarda 300-350 civarında otobüs satarız” dedi.

banner114
ŞEHİRLERARASI 13.06.2018, 17:17 13.06.2018, 17:34 Taşıma Dünyası
Mercedes 300-350 otobüs satışı hedefliyor
Kamil Koç, ortalama bin 100 araçlık filosuyla, 67 ilde 861 satış noktasında yolcularına hizmet sunuyor. Firma, filosunu Mercedes-Benz marka yeni Tourismo 16 RHD (2+1) araçlarla gençleştiriyor. Mercedes-Benz Türk Bayii Koluman İstanbul aracılığıyla 35 adet Tourismo 16 RHD (2+1) alan Kamil Koç, bu yatırım ile araç parkındaki Mercedes-Benz marka otobüs sayısını da 413’e çıkardı. 

Ortaköy’deki Esma Sultan Yalısında 6 Haziran günü düzenlenen teslimat törenine Kamil Koç Otobüsleri AŞ Genel Müdürü Cengiz Doğan, Mali İşler Direktörü Ömer Faik Ünsal, Operasyon Direktörü Çağatay Kepek, Özmal Filo Müdürü Ömer Tunca, Kuzey Marmara Bölge Müdürü Baki Karakaçan, Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, Otobüs Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt, Otobüs Filo Satış Grup Müdürü Burak Batumlu, Otobüs Satış Operasyonları Grup Müdürü Murat Kızıltan, Mercedes-Benz Türk Yetkili Bayii Koluman İstanbul Genel Müdürü Ali Saltık, Mali ve İdari İşler Direktörü Erol Özkal, Otobüs Satış Müdürü İbrahim Önder Gökçe katıldı.


Cengiz Doğan, Süer Sülün

Bu yatırım çok önemli 
Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, “Güzel bir gün ve güzel bir teslimat. Seçim öncesi bu yatırımı yapmak son derece önemli. Son iki senedir otobüs taşımacılığının gelişimine baktığımızda bu teslimatın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Bu yatırım için önce teşekkür ediyor, sonra tebrik ediyorum. Hayırlı, uğurlu olsun” dedi. 

Operasyon maliyetlerini düşürüyor
Tourismo yakıt tüketimi konusunda çok öne çıktığını belirten Sülün, “Türkiye de otobüsler hala 350-360 bin km yol yapıyor. Burada operasyon maliyetini aşağıya çekebilmekçok önemli. Ürünümüzü kullananlar için rekabetçi bir avantaj sağlamak istiyoruz. En dayanıklı, en sessiz ve iklimlendirmeyi en iyi yapan ürün” dedi.

300-350 adet otobüs satarız 
Otobüs pazarının normal bir süreçte 1100 adetli seviyelerde olduğunu belirten Süer Sülün, “2017 yılında 611adetlik otobüs satışı gerçekleştirildi. Bu pazarda turizm taşımacılarının payı yüzde 39 idi. İki sene üst üste 600 adetlik pazar talepte ötelemeyi gösteriyor. Mobilitede düşme yok. Bu pazarda, bu yıl 300-350 adet satacağımıza inanıyoruz” dedi. 


Cengiz Doğan, Alper Kurt

Uzun vadeli planlar 
Kamil Koç Otobüsleri AŞ Genel Müdürü Cengiz Doğan,“Sayın Süer Sülün ve ekibine bu güzel tören için teşekkür ediyorum. Bu yatırım kararını vermek, seçim öncesinde çok zor bir kararmış gibi geliyor, ama Kamil Koç gibi 91 yıldır bu sektörün öncüsü olmuş, ülkenin en eski kurumunun kısa vadeli değil, uzun vadeli planlar yapması ile ilgili. Dolayısıyla bizim için zor olmadı. Keşke ortam daha müsait olsaydı da daha büyük yatırımlar yapabilseydik. Maalesef ne kadar uzun vadeli düşünseniz de kararlarınızda kısa vadelerin de etkisini de hesaba katmamız gerekiyor. Eninde sonunda yatırım yapacakolsanız da, bunu doğru zamanda yapmak iyi bir yöneticinin vereceği iyi bir karardır. Seçim sonrasında işlerimiz öngördüğümüz doğrultuda pozitif şekilde gelişir ve yatırımlarımız devam eder” dedi. 

Hedeflerimiz büyük 
Filolarındaki toplam otobüs sayısının 1100 adetlere ulaştığının bilgisini veren Cengiz Doğan, “Bu filo içindeki Mercedes marka otobüs sayısı ise 413. Kamil Koç özmal otobüs filosunda 135’i aşan Mercedes otobüs bulunuyor. Yatırım yaparken birçok kritere bakıyoruz. Hedeflerimize bizi taşıyacak ne olmalı, ona bakıyoruz. Stratejik olarak bu yatırım kararını ertelemedik, çünkü hedeflerimiz büyük.Yolcuyu otobüs olmadan taşımak mümkün değil. Elimizi taşın altına koyduk. Son iki yıldır otobüs taşımacılığı yara aldı ve küçülmeye başladı. Mobilite azalmıyor, ancak farklı taşıma modlarına kaymalar var.  Bunda hükümet politikalarının çok önemi var. Böyle bir ortamda özellikle son zamanlardaki kur hareketliliğini dikkate alırsak,  geçen sene ile bu yıl arasında kur yüzde 36 artmış, akaryakıt yüzde 28 artmış. Kârlılığın giderek azaldığı bir ortamda kârlılığı nasıl artırırız diye planlar yapıp, otobüsçülerle bunu konuşuyoruz. Bu sektörün ortağı olan otobüs üreticilerinin inovatif fikirler ve çözümlerle bu yükün bir kısmını üstlenmesini veya geleceğe ilişkin belirsizlikleri azaltmasını bekliyoruz. Bu sene Mercedes, geçmiş yıllardan farklı olarak çok daha inovatif çözümler ürettiğini, geçmiş senelerde çok fazla ihtiyaç hissedilmeyen bazı konuların özellikle kârlılığın düştüğü bu dönemde önem kazandığını gördü ve finansman, bakım tarafındavedeğer kaybı tarafında iş ortakları güzel projelerle geldi. Böylece büyük bir alımı gerçekleştirdik” diye konuştu. 

Yatırım yapma çözümleri 
Sektöre yatırım yapacak girişimcinin iştahının azaldığını da belirten Cengiz Doğan, “Yatırımı yapacak ve yenileyecek kârlılığın kalmaması bunda en büyük etken. Kiralama ve buy-back modelleri,bir yatırımcının karar vermesi gereken sadece bir unsuru gösteriyor. Kiralama ve buy-back modelleri ile daha çok para kazanmazsınız. Bugün için daha çok belirsiz olan riskleri belirli hale getirirsiniz. Araç ne kadar değer kaybedecek, yenilerken ne kadar kaynak aktaracağımve ne kadar süre sonra aktaracağım konuları belirsizlik olarak ortaya çıktığında yatırımcının kaçışı hızlanıyor. Daha az yatırımcı giriyor, var olan da kaçıyor. Buy-back ve kiralama modelleri bir girişimci potansiyeli varsa o potansiyelin pozitf bakışını güçlendirir ancak tek başına yeterli olmaz. Biz Kamil Koç olarak, hem sürdürülebilir kârlılık hem aracın değer kaybını yönetebilmek hemde operasyonel giderlerini kontrol edebilmek içinçeşitli yöntemleri ve çözümleri kendi içimizde oluşturmaya çalışıyoruz. Buy-back ve kiralama modelleri bizim için kıymetlidir. Bu çözümlerle tabii, seçme şansı artıyor. Tek başına yatırım kararı söz konusu olmaz. Bu alımda hem kiralama hem buy-back modelleri var. Mercedes bir dünya markası. Hem operasyonel giderler hem operasyonel giderlerin yıllar içerisindeki gelişimi ve yolcu tercihi açısından çok önemli bir marka. Omuz omuza vermekten gurur duyduğumuz bir marka. Sektörde birkaç yıldır uygulanan bu modele de iştirak etmesi ayrıca avantaj oldu. Bu yıl son yatırımımız olmaz, aklımızda bir miktar daha yatırım yapmak var. Buna sadece yaz sezonu hareketliliği ile değil yaz sezonu sonrasındaki hareketliliğe bakarak karar vereceğiz. Sektör nereye gidiyor bakacağız, bireysel otobüsçünün sektörde tutunmasını sağlayacak bir gelişim olursa bu sıfır yatırım olur, olmazsa ikinci el otobüs yatırımı da olabilir. Umarız tekrar girişimciler sektöre girer ve erime durur” dedi. 

Yolcuda birinci
2016 yılından bu yana sektörün yolcu sayısında küçülme yaşadığını, ancak Kamil Koç’un büyüme trendini sürdürdüğünü belirten Cengiz Doğan, “Biz yıllık küçülmeyi yüzde 5 tahmin ediyoruz. Kendi içimizde tahmin ve analizler yaptık yüzde 2 büyümeye devam ettik. Kamil Koç 2017 yılında yüzde 7 büyüdü. Bu yılki büyüme hedefimiz yüzde 8. Ciddi bir yolcu artışı var. Sektörde konsolidasyon hızlandı ve adres Kamil Koç oldu. Sektörde bireysel otobüsçü tükendiği halde firmamızda 3 yıldır bireysel otobüsçü hiç azalmadı. Kamil Koç güçleniyor, yolcusu artıyor. Kamil Koç yolcu sayısı açısından sektörün 1 numarası oldu. Yolcu km açısından en yakın rakibinin ise iki katı üzerinde. Bilet fiyatları için söylenecek tek söz:Düşük gelirli vatandaşımız seyahat etmesin mi? Kamil Koç aşırı yoğunluk döneminde bilet fiyatlarını çok artırarak bunu bir fırsatçılık olarak müşteriye sunmuyor. Bayramda bilet fiyatlarını artıranların nereden nereye geldiklerine iyi bakmak gerekiyor. Bizce fiyatlarımız yeterli, uygundur. Maliyetlerimizi yansıtıyoruz. Biz yoğun dönemlerde fırsatçılık yapmıyoruz. Kış aylarında onların bilet fiyatlarının ise hangi noktaya geldiğine bakmak gerekiyor” dedi.  

En yüksek adetli satış 
Mercedes-Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt,yeni Tourismo’nun lansmanını Ocak ayında gerçekleştirdiklerini belirterek, “Şu anda, yeni Tourismo’nun bu yılki en yüksek adetli filo satışını gerçekleştirdik. 35 adetlik bu satış Mercedes-Benz Finansman tarafından finanse edildi. Projede emeği geçen Koluman grubuna da teşekkür ediyoruz. Başta Ali Saltık, Satış Müdürü Önder Gökçe, kendi mesai arkadaşlarıma, özellikle de Göksel Aslan’a teşekkür ediyorum. Kamil Koç’a markamıza göstermiş olduğu teveccüh için teşekkür ediyor ve bol kazançlar diliyorum” dedi. 

Operasyon süreci etkileyici 
Kamil Koç’un, son 5 yılda Mercedes ve Setra otobüsler olmak üzere 180 civarında alım yaptığına dikkat çeken Alper Kurt, “Geçtiğimiz yıl teslimatları yapmak için Bursa’ya gitmiştik. Bursa organizasyonu ve süreçleri hakkında bize Cengiz Doğan detaylı bilgiler vermişti. Bende çok etkilenmiştim. Bugün Türkiye’de çok büyük lojistik firmalarında görmeye alıştığımız bir operasyon merkezine sahipler. Filo 7 gün 24 saat takip ediliyor. Havayolundaki büyük oyuncularda gördüğümüz CRM, müşteri ilişkileri ve müşteri sadakat programları var. Kamil Koç personel eğitimlerine önem veren ve devamlılığını koruyan bir firma. Bütün bu süreçleri veriye dayalı şekilde gerçekleştirmesi ile sektöre de katkı sağlıyor” dedi. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159