Mevlüt İlgin otobüsçülerin çözüm arayışlarını değerlendirdi

banner113

İstanbul Otogarı’nda 345 ücretsiz servis aracının hizmet verdiğine dikkat çeken TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, “Bir servis aracının firmaya aylık maliyeti 30 bin TL’yi buluyor. Ortak servis modelinin İstanbul için konuşulmaya başlanması, servislerin kaldırılmasının ardından gündeme gelebilir” dedi.

banner114
ŞEHİRLERARASI 29.10.2018, 14:37 29.10.2018, 14:49 Taşıma Dünyası
Mevlüt İlgin otobüsçülerin çözüm arayışlarını değerlendirdi
Ekonomik zorluklar ve artan maliyetler otobüsçüleri yeni çözümler bulmaya itiyor. Servislerin kaldırılması, acente yükü ve ikram konusu tartışmaların ana gündem maddesini oluşturuyor.

Sektörün gündemi haline gelen şehiriçi ücretsiz servislerin ve ikramın kaldırılması tartışılmaya devam ediyor. Son dönemde ekonomide yaşanan zorluklar otobüsçüleri maliyetleri aşağıya çekme yönünde arayışlara itti. Sinop, Muğla, Samsun ve birçok ilde ücretsiz servislerin kaldırılmasına yönelik kararlar alındı. İstanbul Otogarı’nda servislerin kaldırılmasına yönelik görüşmeler yapıldı. Ancak bir çözüm bulunamadı.
 

TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin 
sektörün gündemini Taşıma Dünyası’na değerlendirdi. 

Bir servis aracının aylık maliyeti 30 bin TL

İstanbul Otogarı’nda 345 ücretsiz servis aracının hizmet verdiğine dikkat çeken TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, “Bir servis aracının firmaya aylık maliyeti 30 bin TL’yi buluyor. Ortak servis modelinin İstanbul için konuşulmaya başlanması, servislerin kaldırılmasının ardından gündeme gelebilir” dedi. 

TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin,
 “Servislerin kaldırılmasına ilişkin ilk adımlar birçok ilde atıldı. İstanbul’da buna yönelik bir karar alınması için görüşmelerde bulunuldu. Metro Turizm, servislerin kaldırılmasına yönelik karar alındığında destekleyeceğini ifade etti. Metro Holding Yönetim Kurulu Başkanı Galip Öztürk, bütün firmalar bu noktada uzlaştığında Metro Turizm’in de bu ortak harekette yerini alacağını ifade etti. Hatta Sayın Öztürk, “Şehiriçinde yolcu taşıma işi belediyenin, kamunun görevidir. Bizim işimiz şehirlerarasında yolcu taşımak” yönünde düşünce de açıkladı.  Kamil Koç, sadece İstanbul Otogarı’nda servislerin kaldırılması konusuna destek verdi. İstanbul’un genelinde servislerin kaldırılması konusunda bazı çekinceleri olduğunu ifade etti. Bunlar arasında Alibeyköy Terminali ve Anadolu yakasında da otogar anlamında tek bir noktanın bulunmaması gibi gerekçeler var. Kamil Koç bu çekincilerini ifade edince diğer firmalarla servislerin kaldırılması noktasında bir adım atılamadı” dedi. 

Çalışmalara devam 
TOFED’in servislerin kaldırılması noktasında öncülük yaptığına dikkat çeken İlgin, “Biz tüm firmalara eşit mesafedeyiz. Tüm firmaların uzlaşı içerisinde kararlar alması ve bu kararların sektöre fayda sağlaması çabası içindeyiz.  Şehiriçi servislerin kaldırılmasına yönelik ilk adımlar Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde başladı. Son bir ay içinde ise Sinop, Muğla, Samsun otogarlarında servisler kalktı. İstanbul’da da son yaşananlara rağmen yine TOFED olarak servislerin kaldırılması için çalışmalar yürütmeye devam edeceğiz. İstanbul’da raylı sistem ağı giderek büyüyor. yolcuların yüzde 64’ü İstanbul Otogarı’na raylı sistem ile ulaşım sağlıyor. Belediye otobüslerinin sefer sayılarının da artırılması ile yolcuya ulaşım kolaylığı da getirilebilir. Ayrıca servislerin kaldırılması trafiğe katkı sağlar” dedi.

Bir servisin maliyeti 30 bin TL
Bir servis aracının firmaya aylık maliyetinin 30 bin TL’ye kadar çıktığını belirten TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, “Bir servis, şoförü ve mazotu ile firmaya çok ciddi bir maliyet getiriyor. İstanbul Otogarı’nda 345 servis aracı hizmet veriyor. Maliyetin büyüklüğünü görmek mümkün. İstanbul Otogarı’na gelen yıllık yolcu sayısı 45 milyonu buluyor. Bu yolculara şehiriçinde ulaşım hizmeti sunmak kamunun görevi aynı zamanda. Sektörümüzün şehiriçi servis imkanını artık ücretsiz sunmak yerine ücretli hale getirmesi de bir zorunluluk. Ama servislerin kaldırılması kararının alınmasından sonra bu tür modeller gündeme gelebilir. Ankara ve Bursa’daki gibi servis yapılanması konuşulabilir. Şirket kurulması veya yeni havalimanında olduğu gibi servis hizmetinin ihale edilmesi de konuşulabilir. Servisleri kaldırmadan bu modelleri tartışmaya açmak mümkün değil” dedi.  

İkram konusu da var… 
İkramların kaldırılmasının da gündeme getirildiğini belirten Mevlüt İlgin, “Bu konuda bizim bir çalışmamız yok, ama sektörden gelen talep açık büfeye son verilmesi, sadece çay ve su dağıtılması yönünde. İkram konusunda sektörde bir sınır yok. Bunun azaltılması veya kaldırılması konusunda istekler var. Ama biz bu konuda henüz bir adım atmış değiliz. Bu konu sektör genelinde kabul görürse adımlar atılabilir” diye konuştu. 

2019 bulanık 
Ekonomik zorluklarla birlikte artan maliyetlerin sektöre zor günler yaşattığına dikkat çeken İlgin, “2019 yılı bulanık görünüyor. Ama maliyet kalemlerini aşağıya çekecek adımların atılması sektöre nefes aldırır. Artan maliyetleri yönetmek her geçen gün zor hale geliyor. Sektörün ortak akılla birlikte hareket etmesi büyük önem taşıyor” dedi. 

Sektörümüz fırsatçı değil 
Enflasyonla topyekûn mücadele çalışmasına da TOFED olarak destek verdiklerini belirten İlgin, “Bizim sektör diğer sektörlerdeki kur artışını fırsat bilerek fiyat artışına gitmedi. Taşıma Yönetmeliği de buna imkan vermiyor.  Ancak buna rağmen hükümetin çağrısını destekliyoruz” diye konuştu. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159