...OTOBUSLER ARTIK FSM’YE

banner113

Avrasya Tünelinin köprülerde yaratacağı rahatlama dikkate alınıp, bu hak verilmeli.

banner114
ŞEHİRLERARASI 12.12.2016, 10:34 13.12.2016, 13:19 Taşıma Dünyası
...OTOBUSLER ARTIK FSM’YE
İstanbul’un iki yakası arasında halen üç Boğaz köprüsü taşıtlara geçiş imkanı sağlıyor. Bunlara ek olarak 20 Aralık’ta açılacak olan, şimdiki adıyla Avrasya Tüneli, en azından otomobiller ve minibüsler için önemli bir geçiş kapasitesi yaratacak. Bu açılış sonrasında mevcut Boğaz köprülerinin önemli ölçüde rahatlaması ve taşıt yoğunluğunun düşmesi bekleniyor. Bu durum köprü kullanımına ilişkin serbestlik ve kısıtlamaların gözden geçirilmesine ve şehirlerarası otobüslere uygulanan Yavuz Sultan Selim (YSS) Köprüsünü kullanma zorunluluğunun ele alınmasına fırsat olarak görülmeli.

Özel otomobiller ve çeşitli kolaylıklardan yararlanan diğer modlardaki gelişmeler karşısında hiçbir desteği olmayan otobüsçülerin durumu günden güne zorlaşıyor. 

Diğer toplu taşıma araçlarına ve özel otomobillere verilen serbestliklere rağmen şehirlerarası tarifeli otobüslere YSS Köprüsünü kullanma zorunluluğu bulunuyor.

YSS Köprüsünün kullanımı; daha uzun yol, daha çok yol ve köprü ücreti, daha fazla yakıt ve diğer giderlere yol açıp mevcut maliyetleri iyice ağırlaştırıyor. 

Bu maliyetlerin ötesinde YSS Köprüsünün kullanımı seyahat süresini uzatıyor, buna bağlı giderlerin ötesinde esas olarak otobüsle şehirlerarası seyahati zorlaştırıyor.

Seyahatlerin uzayıp zorlaşması sonucunda, seyahatten vazgeçilmesi, diğer taşıma modlarının tercih edilmesi veya özel otomobil kullanılması yolcu kaybı yaratıyor.  

Az sayıdaki şehirlerarası otobüs seferinde bu köprünün kullanılması, köprü gelirlerine önemli bir katkı yapmıyor ve diğer köprülerde önemli bir rahatlama sağlamıyor.

Avrasya Tünelinin günlük 120 bin otomobili bulan kapasitesi, halen kullanılan köprülerdeki yükü önemli ölçüde azaltıp büyük bir rahatlama getirmesi bekleniyor. 

Bu değişim sonrasında ortaya çıkan fırsat iyi değerlendirilip şehirlerarası otobüslere de FSM Köprüsünü kullanma hakkı verilerek bu otobüslerin eziyeti sonlandırılmalıdır. ■


Avrasya Tüneli 20 Aralık’ta açılıyor 

Avrupa ve Asya yakasını birbirine bağlayan Avrasya Tüneli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımı ile 20 Aralık'ta açılıyor. Avrasya Tüneli,  Kazlıçeşme ve Göztepe arasındaki 100 dakikalık yolu 15 dakikaya düşürecek. Üç ana bölümden oluşan güzergahın toplam uzunluğu 14.6 km olacak. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159