Otogarlar belediyelerin gündemine geliyor

banner113

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, 1-3 Haziran tarihlerinde Belediyeler Birliği’nin Antalya’da düzenleyeceği toplantıda, otogarlar konulu sempozyumda yaşanan sorunları gündeme getireceğini belirtti.

banner114
ŞEHİRLERARASI 24.05.2016, 17:41 24.05.2016, 18:02 Taşıma Dünyası
Otogarlar belediyelerin gündemine geliyor
İstanbul Ticaret Odası’nda, Meclis Başkanı Mustafa Yıldırım’ın yönetiminde 17 Mayıs Salı günü gerçekleşen toplantıda otogarlar, telif hakları, kombine taşımacılık mevzuatı, yolcu taşımacılığı koordinasyon kurulu konuları gündeme geldi.

Meclis toplantısında, İstanbul Otogarı’na yönelik TOFED’in teklifi görüşüldü. Buna göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, İstanbul’da Terminal Projeleri hakkında talep ettiği görüş yazısına istinaden TOFED tarafından hazırlanan ve İBB’ye sunulan yazı aktarıldı. 

Sektör Meclisi’nin kararı 
4 madde halinde dile getirilen görüş yazısında, “İstanbul Otogarı’nın fiziki şartlarında yapılacak ıslahla yerinde kalması; İstanbul’un ana terminali vazifesi görmesine devam etmesi yönünde karar alınması ve bu kararın TOBB Yönetim Kurulu’nca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ve Ulaştırma Bakanlığı’na iletilmesi;  Sektör Meclisi’nin İstanbul Otogarı’nın yerinde kalması ve Gaziosmanpaşa’da yapımı planlanan terminalin ihtiyaç olmadığı yönündeki düşüncesine en az 3 üniversiteden görüş alınması; TOBB ve İTO’nun öncülüğünde İstanbul’da yapımı planlanan terminaller, ara duraklar yer seçimleri ve işletilmeleri sürecine yönelik tüm tarafların katılacağı bir konferans düzenlenmesi; İstanbul’daki otogarlarla ilgili alınacak kararları yazmak, ilgili kuruluşlara iletmek, düzenlenecek toplantıları organize etmek ve Sektör Meclisine karşı sorumlu olacak bir komisyon kurulması” teklif halinde sunuldu. Yapılan görüşmede, bu teklif, oybirliği ile kabul edildi. Sektör meclisinin bu kararı TOBB ve İTO Yönetim Kurulu’na iletilecek. 

Ulaşım sisteminin bir parçası 

Meclis toplantısında konuşan Mustafa Yıldırım, otogarların ulusal ulaşım sisteminin bir parçası olduğunu ve Belediyelerin bu anlayış ile hareket etmesi gerektiğini belirterek, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul Otogarı yerine farklı otogar çalışmalarına yönelik girişimlerimiz ve görüşmelerimiz sürüyor. Biz başından beri İstanbul Otogarı’nın ulaşım sistemlerine entegrasyonu açısından sahip olduğu konumun çok önemli olduğunu savunuyoruz. Aynen Ankara’da AŞTİ’nin Mamak’a taşınması yönünde alınan karar gibi, İstanbul Otogarı’nın da Gaziosmanpaşa’ya taşınması doğru bir karar olmayacaktır. Her iki karar da çok kabul edilebilir değil, ama irade böyle emrediyorsa yapacak çok fazla bir şey yok. Biz Başbakanlık ve Ulaştırma Bakanlığı nezdinde itirazlarımızı sürdüreceğiz. Otogarlar ulusal ulaşım sisteminin birer halkasıdır. Yerel yönetimlerin keyfi birtakım davranışları ile otogarların şehir dışına atılması, ulaşım sistemine zarar veriyor. Öngörülemeyen birtakım fikirler olarak değerlendiriyoruz bunları.  Karayolu ulaşım özgürlüğünü, erişim kolaylığını siz yanlış kararlarla zor hale getirdiğinizde ortaya insanlara eziyet edilen bir sistem çıkar. Karayolu ulaşımını eziyetli ve maliyeti hale dönüştürmenin hiçbir anlamı yok.  Biz otogarların şehir dışına atılmasını doğru bulmuyoruz. Belediye Başkanlarımız, dünyayı izlediklerinde göreceklerdir; gelişmiş ülkelerde az da olsa otobüsle taşımacılık var. Başkanlarımızın karayolunun erişme özgürlüğünü, erişme özelliğini dikkate almaları gerektiğini düşünüyoruz. Denizyolu, havayolu ve raylı sistemlerde entegre edilmiş karayolu taşıma sistemi en doğru yapılanmayı beraberinde getirecektir. Karayolu dün vardı, bugün var, yarın da var olacak. Belediye Başkanlarının artık keyfine bırakmamak kararındayız; onların da artık daha dikkatli olmaları gerekiyor. Ankara’ya gelen insanların şehrin 10-15 km dışında tekrar transfer edilmeleri, zaman kaybetmeleri, trafiğe ters istikamette araç katılımları dikkate alınması gereken önemli noktalardır. Karayolunun göz ardı edilmesi, özel sektörün bu ihtiyacı gidermesine ön ayak oldu. Ulaştırma politikalarına daha geniş bir çerçeveden bakılmasını istiyoruz. İşte, Almanya, otobüsle yolcu taşımacılığına başladı; bizse var olanı yok etmeye çalışıyoruz. Onlar otobüsle taşımacılığı temel bir ihtiyaç olarak gördüler, tamamlayıcı bir unsur olarak kullanıyorlar” dedi.

Belediyelerin gündeminde 

1-3 Haziran’da Belediyeler Birliği’nin Antalya’da düzenleyeceği toplantıya katılacağını ve otogarlar sempozyumunda konuşma yapacağını ifade eden Yıldırım, “Orada biraz dikkatleri otogarların şehrin dışına atılmaması, otogarların sektörün ihtiyaçlarına göre ve daha modern otogarların yapılması gerektiğini dile getireceğim. Ben, şehirlerin ulaşımının disipline edilmesi ve ulusal ulaşımın daha verimli olması için otogarların çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu çerçevede o toplantıda olmayı talep ettik” dedi.  

Telif haklarında makul ücret düzenlemesi

Sektör Meclisinde, Kültür Bakanlığı ile yapılan toplantı ile önemli mesafe alındığına dikkat çeken Mustafa Yıldırım, “Biz, hakka hukuka hayır demiyoruz. Ama adaletli bir şekilde hakkın, hukukun tecelli edeceği kararlar alınması gerekiyor. Telif haklarının makul ücretlerle düzenlenmesini talep ettik.  Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Nermin Kırım’ın bize bu konuda ışık tutacağına inanıyorum. Sanatçılar da mağdur olmasın; devlet, burada yöneten taraf olsun. Sivil toplum örgütlerini karşı karşıya getirmeye gerek yok. Maliye ve Kültür Bakanlığı’nın oluşturacağı bir bandrol sistemiyle makul ücretlerin uygulamaya büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz” dedi. ■

Mevlüt İlgin: Otogarlar ve yapılması gerekenler üzerine

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159