Sektörde bir başıboşluk ve sahipsizlik var

banner113

Artvin Ses Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilir, “Büyük firmalar, kendi aralarında rekabet yaparken, bu sektörü nasıl bir adım daha ileriye taşıyabiliriz endişesini taşımamışlar ve gerçek sorunları görmek için çaba göstermemişler. Kimse sektörün gerçek sorunlarını aktarmıyor. Herkes kendi kişisel kazanımlarının mücadelesini yapıyor” dedi.

banner114
ŞEHİRLERARASI 26.03.2018, 16:55 26.03.2018, 17:02 Taşıma Dünyası
Sektörde bir başıboşluk ve sahipsizlik var
Artvin Ses Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilir ile filosuna yeni kattığı MAN Lions Coach otobüs teslim töreninin ardından konuştuk. 2010 Nisan ayında firmayı kurduklarını ve o günden beri de artan maliyetlere rağmen sektörde hizmet yarışını sürdürdüklerini belirten Hüseyin Bilir, 2018’den umutlu olduğunu söylüyor: “Artvin merkezli Bursa-Ankara ve İstanbul seferlerimiz var. Geçen yılı yüzde 90 doluluk oranları ile geçirdik. Maliyetler arttı, ama bu yıldan daha da umutluyuz.” 

Bireysel otobüsçü 
Firmalarında 2 bireysel otobüsçü bulunduğunu belirten Hüseyin Bilir, “Çok fazla bireysel otobüsçü bulunamıyor. Ekonomik şartlar artık bireysel otobüsçüleri daha da zorluyor. Yeni araç için çok ciddi bir yatırım gerekiyor. Biz yine de firmamızda çalışan veya çalışmak isteyen bireysel otobüsçülere gereken özeni gösteriyoruz” dedi. 

3’üncü köprü yoruyor 
3’üncü köprü ve otogar çıkış ücretlerinden çok ciddi şikayetlerinin bulunduğunu belirten Hüseyin Bilir, “Sektörümüzün en öncelikli maliyet kalemini otogar çıkışları oluşturuyor. Bu, otogarların işletmeciliğinin belediyelere değil özel işletmelere bırakılması ile yaşanıyor. Onu otoyol ve köprü geçiş maliyetleri izliyor. Burada 3’üncü köprü bizi ekstra yoruyor. Bir aracın İstanbul Otogarı’na geliş ve dönüşüne 250 TL maliyet getirdi 3’üncü köprü. Maliyetin yüzde 75’lik kısmı Dudullu’ya girmekle oluyor. Dudullu ve Kavacık iptal olsa bu maliyet biraz daha düşecek. Dudullu’dan dolayı 90 km fazla yol yapıyoruz.  Bütün bu maliyetler bütün otobüsçüleri yoruyor” dedi. 

Sektör çok sahipsiz
“Sektörde bir başıboşluk ve sahipsizlik var” açıklamasında bulunan Hüseyin Bilir, “Büyük firmalar bugüne kadar sektöre sahip çıkmamışlar. Bir örnek vermek gerekirse, 3’üncü köprü maliyetini azaltmak için bir saat uygulaması getirilebilir. 

Şehirlerarası yolcu otobüsleri saat 22.00’den 06.00’a kadar ikinci köprüden geçebilse kime ne zararı olabilir? Gündüz de bu uygulama saat 11.00-15.00 arasında olabilir. Bu arada, 3’üncü köprü ile otobüsçülere ceza mı verilmek isteniyor? Daha fazla yakıt yaktığımız da göz önüne alınmalı. Tüketilen daha fazla yakıt milli servetimiz değil mi? Sektör çok sahipsiz” dedi.

Rekabete odaklanılmış  
Sektörün önde gelen firmalarının kendi aralarındaki rekabetten dolayı sistemdeki sorunları çözmeye hiç eğilmediklerine dikkat çeken Hüseyin Bilir, “Rekabet yaparken, bu sektörü nasıl bir adım daha ileriye taşıyabiliriz endişesini taşımamışlar ve gerçek sorunları görmek için çaba göstermemişler. Kimse sektörün sorunlarını aktarmıyor. Herkes kendi kişisel kazanımlarının mücadelesini yapıyor. Saat uygulaması hayata geçse, bundan en büyük faydayı yine büyük firmalar sağlayacak. Sektör bu artan maliyetler nedeniyle travmalar yaşıyor. Bunun sonucunda da belki araç güvenliğinden bile kısıntıya gidiliyor. Ya şoförden, ya personelden kısılıyor. Takografı kontrol etmekle güvenliği sağlamış olmuyorsunuz” diye konuştu. 

Samsun Otogarı da pahalı  
Artvin Ses Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilir, Samsun Otogarı’nda fiyatların çok fahiş olduğuna dikkat çekerek, “İstanbul yönünden gelen veya giden otobüsler giriş çıkışlarda 80 TL ücret ödemek zorunda bırakılıyor. Bu konudaki şikayetimizi valiliğe, belediyeye dile getirdiğimizde, ‘oranın giriş-çıkışı özel işletmeye verilmiş’ deniliyor.  Bizden 200 TL istese, 200 TL mi ödeyeceğiz? Artvin’den Samsun’a yolcu getiriyorsunuz 60 liraya. 80 TL çıkış ücreti vereceksiniz. Yolda indirirseniz de ceza yiyeceksiniz. İşi zorlaştırıyorlar hep, kolaylaştırmaya giden yok” dedi. ■ 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159