TOFED bölge firmaları ile toplantıları başlatıyor

banner113

TOFED, bölge firmaları ile geleceğe yönelik bilgilendirme, istişare toplantılarını "Firmalar planlamalarını daha iyi yapmalı" ana teması ile başlatıyor.

banner114
ŞEHİRLERARASI 11.01.2017, 12:13 11.01.2017, 12:24 Taşıma Dünyası
TOFED bölge firmaları ile toplantıları başlatıyor
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Denetim ve İstikrar Komisyonu Başkanı Musa Çaktır, zorlu geçen 2016’nın ardından şehirlerarasında faaliyet gösteren bölge firmaları ile bir araya gelerek sorunlara çözüm arayacaklarını belirterek, “2017 yılı daha iyi hesap ve planlama yılı olmalı. Maliyetler çok arttı. İyi planlama yapılmadığında yaşanan sorunlar da büyüyor. TOFED olarak bölgesel toplantıları başlatıyoruz. Yaşanan sorunlara birlikte çözüm arayacağız” dedi.

2016 yılında olumsuzlukların üst üste geldiğine ve otobüs sektörünün nefes almakta zorlandığına dikkat çeken Musa Çaktır, “30 yolcu artık maliyetleri karşılayamaz hale geldi. Bölge firmaları yaşanan maliyet artışlarının olumsuzlarını çok yoğun yaşıyor. TOFED olarak zorlu geçen yılın ardından, 2017’de seferlerin daha iyi planlama ile yapılması gerektiğini vurguluyoruz. İlk olarak Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa bölge firmaları yöneticileri ile bir araya gelmeyi hedefledik. Mardin’de 11, Diyarbakır’da 6, Şanlıurfa’da 3 firma faaliyet gösteriyor. Bu firmaların İstanbul merkezli seferleri ise günlük 32 civarında. Çok sayıda sefer yapıldığı için doluluk oranları çok düşük. İyi bir planlamayla günde toplam 15 adet sefer gerçekleştirilirse doluluk oranları yüzde 70-80’lere yükselebilir” dedi. 

Maliyetler arttı, bilet fiyatları geriledi 

Bilet fiyatlarının yaşanan zorluklara ve artan maliyetlere rağmen gerilediğine dikkat çeken Musa Çaktır, “İstanbul-Mardin yazın 120 TL, şu an 80 TL, İstanbul-Diyarbakır yazın 120 TL, şu an 80 TL, İstanbul-Şanlıurfa yazın 80 TL iken şu an 60 TL civarında. Yavuz Sultan Selim Köprüsü otobüsçülere hem maliyet artışı getirdi, hem de zaman kaybı oluşturdu. Akaryakıt fiyatları artıyor. Buna rağmen bilet fiyatları düşüyor. Evet, kışın yolcu sayısı düşer. İşte, biz, bu düşüşe göre firmaların ortak hareket etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz firmaların yıkıcı rekabet yapmamasını, güçlerini birleştirmelerini, verimliliği artıracak şekilde sefer planlamasını, ortak servis kullanmasının maliyet avantajları sağlayacağına inanıyoruz. Yoksa firmaların yaşama şansı azalıyor. Sadece Mardin bölgesinde 4 firma sektörden çekildi” dedi.

FSM otobüsçüye açılsın  

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden otobüslerin geçişinin zorunlu olmasının sektörün öncelikli sorunu haline geldiğini belirten Musa Çaktır, “Kurlarda yaşanan artışlarla birlikte, döviz borcu olan otobüsçünün borcu da arttı. 2016 yılında sektörde beklenen yolcu artışı da elde edilemedi. Bütün bu zorlukların üstüne bir de Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün maliyetleri eklendi. Bu karardan dönülmeli. Biz 2’nci köprünün tekrar otobüsçüye açılması gerektiğine inanıyoruz. ■



TOFED Denetim ve İstikrar Komisyonu Başkanı Musa Çaktır, Komisyon Üyesi Bahtiyar Yeğinoğlu, Mardin Seyahat İstanbul İşletmecisi Fikret Bakır, Martur İstanbul İşletmecisi Tekin Cüci yapılacak toplantılara yönelik görüş alışverişinde bulundular.  

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159