Turizm ışık veriyor

banner113

Ülkemizin en önemli turizm merkezi Antalya’dan yansıyan rakamlar, kruvaziyer şirketlerinin tekrar Türkiye’yi rotalarına aldıklarına yönelik açıklamalar, hükümetin açıkladığı teşvikler, beklentileri arttırıyor. Olumlu gelişmeler turizm taşımacılarını da yeni otobüs yatırımlarına yönlendiriyor.

banner114
TURİZM TAŞIMA 19.03.2018, 10:23 19.03.2018, 10:40 Taşıma Dünyası
Turizm ışık veriyor
Dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından Antalya, 2018 yılının Ocak ayından sonra Şubat ayında da çift haneli büyüdü. Turizm sezonunun en sakin dönemi olmasına rağmen, özellikle Alman ve Avrupa pazarındaki artışlar yaz sezonu için büyük umut oluşturdu. 2018'in Ocak-Şubat döneminde Antalya’ya gelen toplam turist sayısı, 2017 Ocak-Şubat ayına oranla yüzde 21 artış kaydetti.İki ayda 208 bin 17 turist gelirken, geçen yıla göre artış, 36 bin 95 kişi oldu. 

Almanlar ilk sırada
Antalya'ya iki aylık dönemde en çok turist gönderen ülke Almanya oldu. Son iki yıldır ciddi düşüş gösteren ve Antalya turizminin en önemli iki ülkesinden biri olan Almanya'dan toplamda yüzde 25'lik artış gerçekleşti. 58 bin 197 turist sayısıyla Almanlar, toplam turist sayısının yüzde 27,9'unu oluşturdu.

Rusya artışını sürdürüyor 
Rusya'dan iki aylık dönemde gelen turist sayısındaki artış yüzde 70 oldu. 41 bin 360 turist sayısıyla Ruslar, toplam turist sayısının yüzde 19,8'ini oluşturdu. Turist sayısında, İngiltere yüzde 49, Polonya yüzde 677, Hollanda yüzde 16, Belçika yüzde 20, Avusturya yüzde 64, Fransa yüzde 50, İsviçre yüzde 56, Çek Cumhuriyeti yüzde 50, Slovakya yüzde 75, Hırvatistan yüzde 44 artış gösteren ülkeler oldu.

Ortadoğu pazarında ise İsrail yüzde 19 artış ve 10 bin 267 kişiyle toplam turist gönderen ülkeler sıralamasında üçüncü oldu. Irak ve İranlı turist sayıları da bu dönemde artış gösterdi.

Rus turist sayısı 6 milyonu geçecek 
Moskova Uluslararası Seyahat ve Turizm Fuarı ve diğer temaslar için gittiği Rusya'da açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Rusya’da faaliyet gösteren 20 tur operatörü temsilcisiyle görüştüklerini belirtti: “Rezervasyon rakamlarını üst üste koyduğumuz zaman 2018’de Rusya’dan gelecek turist sayısının 6 milyonu geçeceği anlaşılıyor" dedi. Kurtulmuş, Türkiye’yi geçen yıl 4 milyon 700 bin Rus turistin ziyaret ettiğini söyledi.  

Karadeniz’e kruvaziyer 
Turizm alanında, Karadeniz’e komşu ülkelerle ortak bir kruvaziyer rotasının tespit edilmesine yönelik çalışmalar yürüttüklerini bildiren Kurtulmuş, "Aynı şekilde Doğu Akdeniz’de kruvaziyer gemileriyle ilgili bir çalışmada nasıl müşterek hareket edebiliriz ve Kafkaslar'da nasıl ortak paketler oluşturabilirizi müzakere ediyoruz" dedi.

İşler iyiye gidiyor 
TTDER Başkanı Sümer Yığcı, “İşaretler iyiye doğru gidiyor. Antalya geçen yıldan çok daha iyi. Turizm taşımacısı olarak çok daha iyi olacağız” dedi. 

Beklentimiz olumlu 
Acentelerden aldıkları veriler ışığında 2018 için olumlu beklentiler olduğunu dile getiren İZTAD Başkanı Özer Bür, “İç turizmdeki talep 2017’nin biraz üzerinde görünüyor. Geçen yılı aratmayacak diye düşünüyoruz. Bizim araçlarımızın geçen yıl Mart 15’ten 29 Ekim’e kadar doluluk oranı yüzde 90’dı” dedi.  

Teşvikler olumlu 
Hükümet tarafından, kruvaziyer gemilerine ve turist getiren uçaklara yapılacak destek ödemesi ile ilgili konuşan TÜROB Başkanı Timur Bayındır, “Bu tip teşviklerin, umutla başladığımız 2018 yılında olumlu etkisi olacak. Hükümetin bir an önce, sigorta şirketleri ve Dışişleri nezdinde girişimlerde bulunması lazım” şeklinde konuştu. Bayındır, Türkiye’de son 15 yılda çok önemli atak yapan kruvaziyer turizminin 1,5-2 yılda ağır darbe aldığını hatırlattı: “2017 Türkiye’de kruvaziyer yolcu trafiği yüzde 60’a yaklaşan oranda geriledi. En büyük darbeyi İstanbul, ardından İzmir aldı. Salı Pazarı’ndaki inşaatın limanı kapatmasının da etkisiyle İstanbul kruvaziyer turizminden neredeyse tamamen çıktı. İstanbul’un bu sektördeki potansiyelini kullanabilmesi için acilen limana ihtiyacı var” dedi.

Otobüslere yakıt desteği 
Turist getiren uçaklara getirilen teşvikleri de olumlu karşıladıklarını ifade eden Bayındır, “Bu konuda, daha önce de dile getirdiğimiz bir önerimiz var: Bulgaristan, Romanya, Yunanistan ve Sırbistan’dan turizmciler, yakıt desteği benzeri bir teşvik uygulamasının ülkelerinden Türkiye’ye otobüsle yapılacak turistik turlarda talebi fazlasıyla artıracağını düşünüyor. Aynı şekilde benzer desteğin otobüs ile Yunanistan, Bulgaristan, Romanya başta olmak üzere diğer ülkelerden turist getiren otobüs işletmelerine de verilmesi, 2018 yılı için Türkiye’ye yakın ülkelerden önemli bir cazibe oluşturacaktır” diye konuştu.


Kruvaziyerler geri dönüyor 
Dünya kruvaziyer devi MSC, 2019 sezonundan itibaren İzmir ve Antalya’yı tekrar rotasına alacağını açıklarken, yine küresel kruvaziyer şirketi Norwegian Cruise Line, 2018 sezonunda Kuşadası’nı yeniden uğrak yapacağı limanlar arasına aldı. Bir diğer kruvaziyer devi Holland America Line ise 2020 yılından itibaren Türkiye’ye sefer düzenlemeyi planlıyor.

Türkiye vazgeçilmez 
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “Dünya turizminde çok değerli bir marka olan Türkiye, kötü günleri geride bıraktı. Kruvaziyer sektörünün yetkilileri bize ‘Türkiye vazgeçilmez bir ülke, yeniden gelmeyi bekliyoruz’ dediler” mesajını verdi. 

Bu yıl ve gelecek yıllar
Norwegian Cruise Line, 2018 sezonunda 2 kez, 2019’da 5 kez Kuşadası’na uğrak yapacağını açıkladı. MSC de 2019 seferlerine İzmir ve Antalya’yı aldı. Holland America Line Başkanı ise 2020 yılında Türkiye için planlamalarının olduğunu söyledi. 

Eski günlerine dönecek
İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve MSC Türkiye Koordinatörü Savaş Ercan da, MSC’nin 2019’da İzmir ve Antalya’yı tekrar cruise rotasına ekleyeceğini belirterek, 2020 yılıyla beraber sektörün hızla canlanarak eski günlerine döneceğini söyledi. 

2 milyon yolcu 
Kruvaziyerle Türkiye'ye gelen yolcu sayısı son dört yılda büyük düşüş gösterdi. 2013’te 2 milyon 240 bin kişiye ulaşan Türkiye limanlarına gelen yolcu sayısı, 2016'da 628 bine, 2017'de ise 306 bine geriledi. 2013 yılında bin 542 olan Türkiye limanlarına gelen kruvaziyer gemi sayısı ise 2016'da 590'a 2017'de ise 311'e kadar düştü.

Lüks gemi pazarı büyüyor
Dünya çapında 300 civarında lüks gemi, bir yıl boyunca yaklaşık 23 milyon yolcu taşıyor. Bu yolcuların bir yıllık harcaması 42 milyar dolar. Sektörde en büyük destinasyonlar başta Karayipler olmak üzere Akdeniz ülkelerinin liman kentleri... Son yıllarda Çin ve Avustralya'nın hızlı büyümesi dikkat çekiyor. Şu anda dünya tersanelerinde inşa halinde 20 kruvaziyer gemi bulunuyor. Bu yıl kruvaziyer yolcu sayısının 27 milyona çıkması bekleniyor. Türkiye'ye gelen bir kruvaziyer yolcusunun günlük harcaması 70 dolardan 300 dolara kadar çıkabiliyor.■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159