ÖZULAŞ Başkanı Göksel Ovacık güven tazeledi

banner113

Özulaş Toplu Taşıma Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi 21. Olağan Genel Kurulu Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Özulaş’a geçtiğimiz sene başkan seçilen Göksel Ovacık, başkan adayı İsmail Yüksel’i geride bırakarak ikinci kez başkan seçildi. Genel Kurulun sponsorluğunu Anadolu Isuzu yaptı.

banner114
KENTİÇİ BELEDİYE 23.02.2015, 14:55 23.02.2015, 15:31 Taşıma Dünyası
ÖZULAŞ Başkanı Göksel Ovacık güven tazeledi
17 Şubat Salı Günü Bostancı Green Park Hotel’de gerçekleşen ve 400’ü aşkın esnafın katıldığı genel kurul, İstiklal marşının okunması ile başladı. 2014 yılı faaliyet raporunun okunmasının ardından yönetim kurulu üyeleri ibra edildi. Yeni dönem yönetim ve denetim kurulu üyelerinin alacağı görev süresi ve ücretleri belirlendi. Yapılan oylamaya göre genel kurulun her yıl tekrar edilmesi kararlaştırıldı. 

Ovacık: Özulaş’ı anlattık 

Göksel Ovacık, bir yılı esnafın güvenini kazanarak geride bıraktıklarını, 23 yıl önde kurulan Özulaş’ın ilk şirketlerden biri olduğunu kaydederek, bir yılda yapılanları anlattı: “Şirketin marka değerini koruduğumuz bir yıl oldu. Yaz aylarında halk otobüslerinin yaşadığı kazalarda İETT, basın ve Emniyet Müdürlüğü’nün baskılarına rağmen iyi mücadele ettik. Medyada Özulaş’ı anlattık, özel halk otobüslerinin imajının zedelenmemesi için çalıştık. Bilgi işlem sistemini oluşturduk. O kazalarda bin tane rapor geldi. O sistemi oluşturmasaydık, o bilgi işlem sistemini oturtmasaydık o bin raporun altından nasıl çıkardık? Bir yıl içinde rapor cezalarımız yüzde 50 düştü. 2013’te, 55 bine yakın usulsüz kart toplanmış, 2014’te bu 22 bine düştü. Usulsüz kartların kullanılmasını büyük oranda engelledik. Şoför sicili oluşturduk. Şu anda 960 şoförümüzün hangi arabada çalıştığını biliyoruz. Sigorta portföyünü kiraya vererek şirketi pasife aldık ve hesaplarla zarar etme nedenlerini tespit etmek için uzmanlara inceleterek bir rapor hazırlattık. Hatların mesafelerine göre gruplanarak tarifelendirilmesi için Genel Müdürümüz tarafından hazırlanan raporu bir sunumla İETT Genel Müdürümüze ilettik. Araç içinde İstanbul kart dolumu için bir firmayla ortak çalışma yaparak tanıttık.”

Her partiye eşit mesafedeyiz

Özulaş Başkanı olarak özel halk otobüsçüsünün sorunlarını çözmek için İETT, İBB  ve birçok milletvekili ile görüştüklerini ifade eden ve Özulaş’ın temsilinde herhangi bir sorun yaşamadıklarının altını çizen Ovacık, “Göksel Ovacık, İETT’nin kapısını açamıyormuş. Böyle bir şey olabilir mi? Gerektiği zaman gidip kapıları çalıyoruz. Biz kurumsal bir firmayız. İşin, ticaretin partisi olmaz. Biz her partiye eşit mesafedeyiz” diye konuştu. 

Devletten ilk sübvanse 

65 yaş üstü kişilerin ücretsiz taşınması konusunun TBMM’de görüşüldüğünü, Cumhurbaşkanı’nın imzasından sonra, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan alınacak katkının belirleneceğini vurgulayan Ovacık, “Hem bizim çabalarımız hem büyükşehirlerin çabaları olumlu bir sonuç verdi.30 yıldır devletten alacağımız ilk sübvanse olacak. Londra’da, Paris’te yüzde 70’e varan sübvanseler var. Biz belki yüzde 10’unu falan alacağız. İlk olması önemlidir. Bunun için emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi. 

Çalık’tan KDV ve tanım sözü 

Ruhsat, muayene bedeli ve ücret tarifesinin yeniden düzenlenmesi ile ilgili İETT’ye rapor sunduklarını dile getiren Ovacık, “KDV ve tanım ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, ‘seçimden sonra KDV ve tanım konusunda çalışma’ yapılacağının sözünü verdi. Ceza skalalarında bizim bilgimiz olmadan artış oldu. UKOME’den geçti bu. İETT Genel Müdürlüğü’ne gittik. Ancak bir ay içinde UKOME’den çıkmış yönergenin 3 ay içinde geri dönmesinin mümkün olmadığı belirtiliyor. Yürütmeyi durdurma kararı almak için çalışacağız” diye konuştu. 

Engelli binişine uygun araçlar 

Ovacık, mevcut araçların engelli binişine uygun araçlarla değiştirileceğini kaydederek, “Gelirimiz optimum bir seviyeye çıktığında ve istikrar korunduğunda, kısa sürede araçlarımızı değiştirmemiz mümkün olacak. İnanıyorum ki araç kalitesizliği gibi bir sorunumuz kalmayacak. Sektör olarak birlikte hareket etmemizin neticesi olarak, ücretsiz taşıma bedellerinin ödenmesi için adımlar atıldı ve öğrenci desteği 15 kuruştan 30 kuruşa çıkarılacak, bunlar elbette olumlu adımlardır. Bu nedenle emeği geçen, katkı veren herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

Genel kurul 2 yılda bir yapılmalı 

1 yıllık sürelerle yapılan seçimli genel kurulların yönetim boşluğuna yol açtığını ve şirketin mali olarak sıkıntıya girmesine neden olduğunu belirten Ovacık, “Asgari 2 yıl görev yapmanın gerekli ve faydalı olacağına inanıyorum. Bu konuda duygusal olmamalıyız” dedi.

Denetim müdürlükleri oluşturulacak 

Ovacık, yeni dönemdeki hedefleri ile ilgili şunları söyledi: “Ölçemediğiniz hiçbir şeyi maalesef yönetebilme şansınız yoktur. Bu itibarla yaptığımız çalışmaların verilerini işleyerek kendimizi ölçecek, buna göre planlamalar yapacak ve adımlar atacağız. Bunun için muhasebe birimini müdürlük haline getirdiğimiz gibi, Bilgi İşlem ve Denetim Müdürlükleri oluşturacağız. Bizi birileri denetlemeden, biz kendi kendimizi denetleyeceğiz. Bu da kurumsallık şartlarından birisi. Çalışma alanlarımız daralıyor. Talep sürekli artıyor. Mevcut kapasitemiz belirli süre sonra talebi karşılamaz duruma gelebilecek. 12 metreden daha büyük araç kullanabilmek için bölgesel dar havuzları tek havuzda birleştirmemiz kaçınılmaz. Tek gelir havuzu oluşturmak için çalışacağız.  Araçlarımızı sokaklardan kurtarmak, düzenli ve iyi bakım yaptırabilmek, ölü km’yi azaltmak ve değişik boy ve kapasiteli araçlar kullanabilmek için mutlaka bölgesel garajlarımız olmalıdır. Bunun için  İETT’ye öneride bulunduk, bir an evvel gerçekleşmesi için çaba harcayacağız. Araçlarımızda kamera problemini çözdükten sonra sistemi geliştirerek araç içinde internet erişimi imkanı sağlayacağız.” 

ÖHO yönergesi yetersiz kaldı 

Ovacık,  Özel Halk Otobüsleri Yönergesi’nin mevcut halinin yetersiz olduğunu, bununla ilgili düzenlemelerin şart olduğunu dile getirerek, “Bu yönerge sektörü geliştirmek için ciddi sıkıntı oluşturuyor. Sektörün geleceğini de dikkate alarak uzmanların görüş ve önerileriyle yönergeyi değiştirmek için gayret edeceğiz. Bu, ÖHO Şirketleri olarak daha organize bir şekilde, sektörümüzün geliştirilmesi, uygulama standardının sağlanması ve toplam kalitenin yükseltilmesi için şarttır. ÖHO kuruluşlarıyla ortak sorunlarımızın çözümü ve taleplerimizin hızlı bir şekilde karşılanması için Esnaf Odamızın çok daha aktif olması gereklidir. Odanın sektöre daha fazla katkısının olabilmesi için uzmanlardan ve profesyonellerden oluşan bir çalışma grubuyla çalışmasının gereğine inanmaktayız. Odamızı daha iyi hizmet verir hale getireceğiz” ifadelerini kullandı. 

UKOME’de temsil 

Özel Halk Otobüslerinin sayılarının 2 bin 200’e yaklaşmasına rağmen UKOME’de temsil edilememesinin ciddi bir eksiklik olduğunu vurgulayan Ovacık, şunları söyledi: “Bunun neticesinde birçok konu aleyhimizde neticeleniyor. Son yönerge değişikliği ile minibüs ve dolmuş hatlarının düzenlenmesinde görüşlerimiz dahi alınmadı. Özel Halk Otobüslerinin UKOME’de temsili için çaba göstereceğiz. Yönetim süreçlerinde katılımcılığı önemsiyor ve mutlaka gerekli görüyoruz. Geçtiğimiz yıl bunu uygulamaya çalıştık. Yeni dönemde daha sık grup toplantıları ile istişareyi artıracağız. Her konu da sizleri bilgilendirecek ve görüşlerinize başvuracağız.” ■



BAŞKAN ADAYI İSMAİL YÜKSEL


Seçimden önce, ilk söz alan başkan adayı İsmail Yüksel, esnafın birçok sorununa çözüm aradıklarını buna rağmen basında çıkan haberlerde kendisinin hiçbir şey yapmayan kişi olarak gösterilmesinden rahatsızlık duyduğunu söyledi.

Başbakan müjdeleyecek

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ile görüştüklerini 65 yaş ve üzeri kişilerin ücretsiz taşınması konusunda sıkıntılı olduklarını aktardıklarını dile getiren Yüksel, Çalık ve Külünk’ten ‘mağduriyetinizi gidereceğiz’ sözü aldıklarını vurguladı. Yüksel, “65 yaş üstü ile yönergesi en kısa zamanda çıkacak ve  bunun dağılımı da bir genelge ile yayınlanacak. Ondan sonra da TÖHOB olarak bunun ödemesi nasıl yapılacak bunu belirleyeceğiz. Mart ayı içinde, belki de bize müjdeyi Başbakanımız verecek” dedi. 

Özel halk otobüsçüsünün değeri artacak 

Halk otobüsçülerinin mesleki tanımının olmamasının en büyük sıkıntılardan biri olduğunu dile getiren Yüksel, “Bizim 2918 sayılı yasanın içinde yer almamız gerekiyor. At arabasının, bisikletin tanımı var, bizim tanımımız yok. Biz bir üniversite ve bir hoca ile bir proje hazırlıyoruz. Bu projenin 2918 sayılı yasa çıktıktan sonra yürürlüğe girmesini sağlayacağız. O zaman özel halk otobüsçülerinin tanımı olacak, yaptığımız işin ve araçlarımızın değeri artacak. Kimliğimiz olacak. KDV konusunda da çalışıyoruz. Ödemiş olduğumuz, yani beyan etmiş olduğumuz gelirin KDV’sinin yüzde 18’den 8’e inmesini sağlayacağız” dedi. 



GÖKSEL OVACIK İKİNCİ KEZ BAŞKAN OLDU 

Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Oylama şirket hisseleri esas alınarak yapıldı. Toplamda 366 bin 400 hisseye sahip olan Özulaş’ta, 352 bin 200 hisse oyu kullanıldı. Kullanılmayan oy sayısı 6 bin 800, iptal edilen oy sayısı ise 7 bin 400 oldu. Beyaz listedeki Göksel Ovacık, 208 bin 600 oy alırken, mavi listedeki İsmail Yüksel’in oyu 143 bin 600 olarak açıklandı. Ovacık, ikinci kez başkan seçildi.
Göksel Ovacık’ın yönetiminde şu isimler yer aldı: Serhat Akçakaya, Osman Aydanoğlu, Nejat Güney, Nusret İmren, Sebahattin Yaylı, Selami Alan, İsmail Koçin, Necmettin Aydaş, Yener Çito, Sinan Akçay, Maşallah Sezgin. 



İETT VE ANADOLU ISUZU’YA TEŞEKKÜR 

Başkan Göksel Ovacık, kendilerine destek veren İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci ve İETT yöneticisi ve personeline, sponsor desteği veren bütün otobüs üreticilerine, toplantının sponsoru olan Anadolu Isuzu firmasına Özulaş Yönetim Kurulu üyelerine teşekkür etti: “Özulaş ailesi olarak birlikte hizmet edeceğiz, oy veren ve vermeyenlerinde başkanıyım, destekleriniz için teşekkür ediyorum.”

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159