Yolcu taşımacılığında 17 ülkede Kovid-19 uygulamaları

banner113

Koronvirüs tüm dünyayı etkisi altına alırken özellikle karayolu yolcu taşımacılığında çok farklı bir dönem başlamış oldu. Yurtdışındaki otobüsçülerle yoğun bağlantısı bulunan Şerifhan Turhan ile farklı ülkelerde nasıl bir uygulama yapılıyor ve otobüsçülere ne gibi destekler sunuluyor diye araştırdık. Yardımları için kendisine çok teşekkür ediyorum.

banner114
ULUSLARARASI 25.05.2020, 18:27 25.05.2020, 18:53 Taşıma Dünyası
Yolcu taşımacılığında 17 ülkede Kovid-19 uygulamaları
■ ERKAN YILMAZ

Koronavirüs süreci ülkemizde şehirlerarası ve turizm taşımacılığının neredeyse tamamen durma noktasına getirdi. Seyahat izin belgesi ve yüzde 50 kapasite şartı ile taşımacılık süreçleri bir parça olsa da devam ederken herkes bir an önce normalleşme sürecine geçilmesini bekliyor. Bu süreçte biz de farklı ülkelerdeki şehirlerararası ve turizm taşımacılığının nasıl etkilendiğini merak ettik ve yurtdışında hizmet gösteren Türk otobüsçülerinden bilgiler derledik. 

Almanya’da da şehirlerarası ve turizm taşımacılığı koronavirüs ile 7 Mart’tan itibaren durmuş. 57 Tours firma sahibi Mehmet Çelik, Almanya’daki süreci paylaştı: “Almanya’da, Koronavirüs sürecinin ekonomik kayıplarını atlatılabilmesi için her şirkete 9 bin Euro hibe yardım yapıldı. Virüs nedeniyle çalışamayanların maaşının yarısını devlet ödüyor.  Ayrıca yıllık yüzde 1 faiz ile kredi almak daa mümkün.” 

2020 çok süper başladı
2020’nin Türkiye’deki taşımacıların da dile getirdiği gibi çok olumlu başladığını belirten Çelik, “Almanya’da bir turizm otobüsünün aylık gelir 25 bin Euro dolayında ve bunu iyi bir gelir olarak belirtebilirim. 2020’nin Ocak ve Şubat aylarında full çalıştım. Çok güzel işimiz vardı. Aylık 35 bin Euro gelir elde ettik, çok süperdi. 7 Mart itibariyle her şey bir anda durdu. Otobüs yatırım planımız bile vardı. Ama şu anda yok” dedi.

Beklenen 15 Haziran
Mehmet Çelik, seyahat izin belgesi gibi bir modelin olmadığı Almanya’da şehirlerarası ve turizm taşımacılığının tamamen durduğunu ifade ederek, “Kademeli bir normalleşme süreci işliyor. Berber ve AVM’ler açıldı. İki haftaya kadar barlar da açılacak. Okullar, son sınıf öğrencilerine yönelik haftada üç gün açık. Ara sınıfların açılışı ile bir bilgi henüz yok.  Seyahatlerin başlaması için bizlere söylenen tarih, herhangi bir olumsuzluk olmazsa 15 Haziran. Türkiye’deki gibi yüzde 50 kapasite şartı Almanya’da da olacak. Bunun için de bir takvim hazırlandı: Ağustos sonu... Ancak herhangi bir olumsuzluk yaşanırsa bu tarihlerin değişebileceği söyleniyor” dedi.

Herkese 9 bin Euro hibe
Mehmet Çelik, koronavirüsün yarattığı ekonomik kayıplarla ilgili Almanya’da birtakım tedbirlerin alındığını belirtti: “Benim otobüs dışında farklı alanlarda da işlerim var. Bu yüzden biraz rahatım, ama tamamen otobüs işi olanların sıkıntısı çok büyük. Her işverene, her firmaya önce hibe şeklinde 9 bin Euro yardım yapıldı. Sadece taşımacılar değil, herkes bu yardımı aldı. Sonra çalıştırdığımız personele yönelik uygulama yapıldı. Aylık 3 bin 500 Euro alan bir kaptanın maaşının yarısını devlet karşılamaya başladı. Şu an 1750 Euro devlet desteği sağlanıyor. Ayrıca işletmelere cirolarına göre yıllık faizi yüzde 1 olan kredi alma imkanı sunuldu.” 

İkinci el otobüs fiyatı yüksek
Türkiye’den Almanya’ya ikinci el otobüs ihraç ettiğini söyleyen Çelik, “İkinci el otobüs fiyatları çok acayip bir şekilde yükseldi. Ben Türkiye’den Almanya’ya otobüs ihrçç ediyordum, ama şu anda alamıyorum. Çünkü çok pahalı. İkinci el 2014-2015 Travego’yu 90 bin Euro’ya alabilirken bana 130 bin Euro fiyat verdiler” dedi. ■


Her ülkede farklı uygulama var

Otobüsçü destekleniyor

İspanya:
Yoğun yerlerde seferler tümüyle durmuş. Yoğunluğun daha az olduğu yerlerde yüzde 50 doluluk ile devam ediliyor. Normalleşme için Temmuz işaret ediliyor. Devlet, taşımacıya 800 Euro maaş desteği veriyor. 

İtalya:
Normalleşme süreci bakkal market seviyesinde başladı. Otobüsler hâlâ yatıyor. Servis araçları yüzde 50 kapasite şartı ile çalışıyor. Maaş desteği ve kredi erteleme var. Seyahatte normalleşmenin Temmuz gibi başlayacağı söyleniyor. 

Fransa-Hollanda:
İşsizlik maaşı olarak çalışanlara aylık 1750 Euro destek veriliyor. Bütün krediler üç ay süre ile ertelenmiş durumda. Yeni kredi destekleri de veriliyor ve ödeme başlangıcı olarak 2021 gösteriliyor. 20 Haziran’da normalleşme sürecinin başlayacağı ve yüzde 50 kapasite şartı ile seferlerin yapılabileceği belirtiliyor.  

Romanya:
13 Mayıs itibariyle seferler başladı. Yüzde 50 kapasite şartı hiç uygulanmadı. Yolcular maskeli olmak koşuluyla seyahat edebiliyorlar. Maaş ve herhangi bir kredi desteği verilmemiş. 

Rusya:
Mevcut durumda sefer sayıları yarı yarıya indirilmiş durumda. Bölgesel ölçekte ise günde bir sefer yapılıyor. Yolculuklar, seyahat izni ile yapılıyor. Yüzde 50 kapasite uygulaması yok. Yolcular seyahat sırasında maske takmak zorunda. Rusya’da borçlar bir ay süre ile ertelenmiş. Maaş desteği yok. Seferlerin tam anlamıyla başlayabileceği tarih olarak 16 Haziran gösteriliyor.

Makedonya:
Tüm seferler durdurulmuş.  Krediler iki ay ertelendi. Maaş desteği yok. 15 Haziran’da seferlerin başlatılması planlanıyor. Yüzde 50 kapasite şartının olması bekleniyor. 

Kosova:
Seyahat kısıtlamasının Haziran’ın ikinci haftasında kalkması bekleniyor. Açıldığı zaman, bir süre, yüzde 50 kapasite zorunlu olacak. Devlet borçları 2 ay öteleyip, 170 Euro destek vermiş.

Hırvatistan:
Kısıtlamanın Haziran’ın ikinci haftasına kadar devam edeceği söyleniyor.  Yüzde 50 kapasite şartı ile ilgili bir konu gündeme gelmemiş. Devlet 500 Euro maaş desteği veriyor. Vergi ve krediler 3 ay ertelenmiş.

Sırbistan:
Kısıtlamanın Mayıs sonu kaldırılacağı ve yüzde 50 kapasite şartının olacağı söyleniyor. Devlet maaş desteği vermiyor, ama Mart ayı vergilerinde ciddi indirime gidilmiş. 

Belçika:
Kısıtlama var. Sadece sağlık personeli ve yurtdışından gelenlerin sevki gibi durumlarda araçlar yüzde 50 kuralı ile çalışıyor. Devlet 1700 Euro maaş desteği veriyor. Ödemesiz, dönemli kredi desteği ve mevcut kredilerin 3 ay süre ile ötelenmesi de yapılmış.

Polonya:
Kısıtlama var. Sadece fabrika servisleri çalışıyor. Normalleşmenin Haziran sonu olacağı belirtiliyor. Destek yok, sadece kamu bankaları kredileri 2 ay süre ile ertelemiş.

Azerbaycan:
Kısıtlama var. Uluslararası seferler durdurulmuş. Şehiriçi her ilçeye veya bölgeye 1 araba var. Sosyal mesafe kuralı yok. Herhangi bir destek de verilmiyor. Normalleşme için bir tarih belirtilmiyor. 

Yunanistan:
Kısıtlama var. Personel servisleri, yüzde 50 doluluk oranı ile çalışıyor. Şehirlerarasında yolcular otobüs yerine trene yönlendiriliyorlar. Destek yok. Krediler 3 ay ertelenmiş. Normalleşme Haziran sonu olarak gösteriliyor. 

Bulgaristan:
Sözde kısıtlama var, ülke içi seyahat full devam ediyor. Destek yok. Kredi erteleme yok, ama vaka durumu da çok yüksek değil.

Macaristan: 
Seferler, kapasite yüzde 50 düşürülmüş olarak devam ediyor. 750 EUR maaş desteği verilmiş ve mevcut krediler 3 ay süre ile ertelenmiş. Normalleşmenin Haziran ortasında başlaması umuluyor. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159