20.01.2014, 15:34

Yolcu taşımacıları zümre toplantısı

21 Ocak Salı günü İstanbul Ticaret Odası’nda Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zümre Toplantısı gerçekleştireceğiz. Zümre toplantısında tarafları çoğalttık. Üretici firmaları da çağırdık. 8+1 konusu gündeme gelecek. Düzenleme bu şekilde devam ettiği takdirde büyük bir kaynak israfına neden olacak, onun için onların da gelmesini istedik. 

Konuşmacı olarak TÜRSAB Başkanı Sayın Başaran Ulusoy, Sayın Bülent Akarcalı yer alacak. Atlas Jet Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Murat Ersoy katılacak. Otomotiv Sanayi Derneği Genel Sekreteri Sayın Ercan Tezer’in de toplantıya katılmasını arzu ediyoruz. 

Konularımız 

Bizim bu toplantıda konuşacağımız konular, “ulaşım politikalarının evrimi, bundan sonra ulaşım politikaları nasıl gelişmeli, şehirlerarası karayolu ve turizm taşımacılığı, taşımacılıkta verimlilik kapasite kullanımı gibi değerlerin sağlanabilmesi için nasıl düzenlemeler yapılması, hangi düzenlemelere ihtiyaç var” olacak. 2015’ten önce bu düzenlemeleri hazırlayıp siyasi partilerimizin önüne koymayı düşünüyoruz. Bu anlamda bu toplantı büyük önem taşıyor. Belki bu anlamda ilk toplantı olacak. Sektörler arası işbirliği, otomotiv sanayimiz, Avrupa Birliği’nin aldığı kararların ülkemizde yarattığı uygulamaların ve bunların doğurduğu sonuçların değerlendirilmesi yapılacak. 8+1 ile yaşadığımız kriz, bu krizin çözümü ve buna benzer krizler gündemde olacak.

Yurtdışına açılım 

Türk otobüsçüsünün yurtdışına açılması, Belarus, Ukrayna ve Gürcistan gibi ülkelere atıl otobüslerimizin transferini konuşmak istiyoruz. “Ulaştırma sistemlerimizin, ulaştırma politikalarımızın bütünlüğü, birbirine entegre olması ve bu entegrasyon içinde karayolu altyapısını yeniden değerlendirilmesi” de toplantıda yer alacak konular arasında. 

Terminaller 

Bu toplantı, cep terminalleri ve toplama merkezlerinin ulusal bütünlük halinde mevzuata yerleştirilmesi, otobüs işletmeciliğinde elektronik bilet satışından, toplama merkezine, servis düzenine kadar her şeyin konuşulabileceği açık bir ortam olacak.  

Turizm taşımacılarının sorunları 

Turizm taşımacılığını İstanbul’da çok ciddi sorunlar bekliyor. Artan kapasite ile büyüyen taşıt parkı ihtiyacı gündeme gelecek. Şu anda buna yönelik bir altyapı yok. Özellikle Yenikapı’da inşası süren miting alanında turizm taşımacılarına yönelik park alanının oluşturulması talebimiz var, ancak bu da yetmeyecek gibi gözüküyor. Orada şoförlerin dinlenebilecekleri, belki duş alabilecekleri bir mekanın yapılması lazım. Onun dışında sürücü eğitim pistleri ve bu pistlerin değerlendirilmesi sürücülerin lisansüstü eğitimlerinin başlaması gibi birçok konu da konuşulacaktır muhakkak. 

Anadolu Otogarı 

Anadolu Otogarı’nda yaşanan son pürüzü de gündeme getireceğiz. Biz yazılı önerimizi yaptık. Özellikle Büyükşehir Belediyesinin büyük sorumluluğu var. Harem Otogarı yerinden kalksın diye bir acele bir düzenleme yapmak doğru değil. Harem Otogarı zaten fonksiyonunu yitirdi, biz artık orayı istemiyoruz. Sektörün yüzde 90’ı oraya girip çıkmıyor. Yüzde 10 ihtiyaçlarını karşılarken, yüzde 90’ın ihtiyaçlarını göz ardı edenler sorumsuz davranıyorlar diye düşünüyorum, onları sorumluluğa davet ediyorum. 

İstanbul-Ankara hızlı tren hattı 

Ankara-İstanbul hızlı tren hattı da toplantıda gündeme gelecek. Bizim toplam yolcumuzun yüzde 30’unu İstanbul-Ankara hattı oluşturuyor. Sadece Ulusoy-Varan olarak 1.5 milyon yolcu taşıyoruz. Ankara-İstanbul YHT hattı açıldığında biz başka alternatif hatları deneyeceğiz veya başka politikalar geliştireceğiz. Bu hatta trenden daha cazip fiyatlar sunmak gerekebilecek. Anadolu yakası sektör için ciddi bir potansiyel; orayı farklı bir merkez olarak değerlendirip ilk kalkış noktası olmasını düşüneceğiz. Sektör için ciddi bir yolcu kaybı olacak. 2 bin otobüslük bir yolcu kaybı olacak. Bu, aylık 2.5 milyon civarında yolcu demek. Sektörün yeni arayışlara girmesi artık bir zorunluluk. 

Kısa hatlarda rekabet artacak 

Otobüsçülük gerçek mecrasına çekilmek durumunda kalacak. Artık uzun hat seferleri bitecek, kısa hatlarda daha yoğun bir rekabet olacak. Bu kaçınılmaz. Akıllı politikalar uygulayıp sektör kaynaklarını tüketmek yerine ortak hareket noktasını bulmamız gerekiyor. 

Ortak bilet satış 

Ortak bilet satış sistemini bir an önce oluşturmamız şart. Ben bunların rıza ile olmadığı zaman cebren olacağına inanıyorum. Pazar bunu mecburen yaptıracak ve bazı aktörler piyasadan çekilmek durumunda kalacak. Sektör mensuplarımızın oluşacak şartlara göre planlamalarını yapması, günlük düşünmemesi gerekiyor. Bu, sektörün geleceği için çok önemli.

Herkese iyi haftalar diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159