24.04.2020, 15:37

Yüzde 1...

Salgın, hasta sayısının çok hızlı artması demek. Sağlık hizmetlerinin bu artış karşısında yetersiz kalması tek sorun.
Yoo, öldüren'e “Kıran” deniyor. Şimdiki salgına yakalanan 100 kişinin 85’i ayakta geçiriyor, 15 kişisi hastaneye gidiyor, bunların 5’i Yoğun Bakım'da solunum makinesine giriyor; bunların da sadece 2’si ölüyor. Ölenlerin çoğunluğunda bir hastalık daha var, yaşı ileri. Yani; iş tek başına virüse kalsa %1 öldürecek. %1 ne ki!
%1 virüsü dünyayı durdurdu 
Para Fonu (IMF) diyor ki: Dünya ekonomisi bu yıl ve 2021'de 9 trilyon dolar küçülecek. (Yani; 160 tyon yerine 151 yapacak. Daralma %5,6. Bu yıla düşer yarısı, eder %2,8)
IMF diyor ki: Bu yıl dünya %11 küçülecek, seneye yüzde 8,4 büyüyecek. (Yani; bugüne göre 2021 sonunda sadece %2,6 daralmış olacak!)
Yani %1 virüsünün etkisini IMF bile anlatamıyor.
IMF, önemli ama başka olan bir konuyu vurguluyor. Salgınlar Mali Sisteme çok hızlı yüklenir, gelirler hızlı düşer, hızlı kaybolur. Merkez bankaları ve Hazineler bu hızlı bozulmayı aynı hızla karşılar, günlük yaşamı devam ettirecek parayı her gün günlük kazanç gibi yurttaşının eline sayacaktır, karşılıksızca ve şartsızca. 
Üretim'de İstikrar, İstihdam'da İstikrar!
Salgının Yayılma Eğrisi ile Mali Desteğin Yayılma eğrisi eş olacak.
*  *  *
Gecikme halinde hem salgın aşar, hem istikrar şaşar!
Gecikenler oldu, maalesef. Gecikmeyenler de (Türkiye) oldu, dünyaya iyi örnek.   
Gelişmiş ülkeler yüzde 6 daralacak, Gelişmekte olanlar (biz dahil) yüzde 1.
*  *  *
İstikrarın masrafını (bütçe açığı) denk/adil bölüşmek konusunu aritmetik zeminde (siyasetsiz, ideolojisiz) konuşacağımızı umuyorum.

Salgından sonra…
Hepimizi yüzde 1'den koru, Rabbim... ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159