Mercedes-Benz Türk 2018 yılını da liderlikle taçlandırdı

Mercedes-Benz Türk, 2018 yılında da kamyon ve otobüs pazarında gelenekselleşen liderliğini korudu.

banner114
OTOMOTİV 18.01.2019, 13:50 18.01.2019, 14:10 Taşıma Dünyası
Mercedes-Benz Türk 2018 yılını da liderlikle taçlandırdı
Şirketin Türkiye’de ürettiği kamyon ve otobüsleriyle 2018 yılında ülke ekonomisine sağladığı ihracat geliri 1,2 milyar avroyu aştı. Otomobil ürün grubundaki satışları ile premium segmentte 3 yıldır süregelen liderliğini elden bırakmayan marka, hafif ticari araçlar grubundaki başarılı satışları ile pazardaki gücünü artırdı ve X-Class satışları ile Mercedes-Benz dünyasında Avrupa 3.’sü olmayı başardı.


Aksaray Kamyon Fabrikası’nın kapasitesinin iki katına çıkarılmasına yönelik yapılan yatırımlar tamamlandı. Aksaray’dan tüm dünyaya mühendislik ihraç eden ve Mercedes-Benz kamyonların yol testi onaylarının dünya çapındaki tek yetkili merci olan Aksaray AR-GE Merkezi faaliyete alındı.


2018 yılında gerçekleştirdiği 80 milyon dolarlık “AR-GE ve Bilişim Teknolojileri” hizmetleri ihracatı ile Mercedes-Benz Türk, Türkiye’nin En Büyük 500 Hizmet İhracatçısı’ndan biri seçildi. Mercedes-Benz Türk; iletişim, satış & pazarlama alanlarındaki faaliyetleri ile eğitim, kültür & sanat, girişimcilik ve spor alanlarında yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleriyle 2018 yılında farklı kategorilerde birçok ödüle layık görüldü.

Türkiye’deki faaliyetlerine 1967 yılında başlayan, bugün ülkenin en büyük yabancı sermayeli şirketlerinden biri olan Mercedes-Benz Türk, 2018 yılını farklı alanlarda elde ettiği başarılarla geride bıraktı. Yarım asrı aşkın süredir ülkenin ekonomik ve sosyal gelişimine destek olan Mercedes-Benz Türk’ün 2018 yılı itibariyle Türkiye’deki yatırımı 1,2 milyar avroya ulaştı.
Mercedes-Benz Türk, 4.493 adet kamyon ve 263 adet otobüs satışı ile yerel kamyon ve otobüs pazarındaki lider konumunu 2018 yılında da korumaya devam etti. Premium segmentte 3 yıldır süregelen liderliğini elden bırakmayan marka, geçtiğimiz yıl 14.445 adet otomobil satışına ek olarak; 7.992 adet hafif ticari araç satışı gerçekleştirdi.
Bugün itibariyle 6.800’ü aşkın çalışanıyla faaliyetlerini sürdüren şirketin ikinci el satışları ise toplamda 2.786 adede ulaştı.
Üretim hız kesmedi ve ihracatta rekor kırdı
Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası, 2018 yılında üretimine kesintisiz devam etti ve toplamda 3.708 adet otobüs üretti. Şirket, başta Batı Avrupa ülkelerine olmak üzere üretimin yaklaşık % 95’ini ihraç ederek 2018 yılında 3.494 adetlik otobüs ihracatı gerçekleştirdi. Üretimine başladığı 1968 yılından bu yana toplam 88.573 adet otobüs üreten şirketin, otobüs ihracat hacmi ise ilk ihracatın yapıldığı 1970 yılından bu yana toplam 53.614 adede ulaştı.
Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası ise 2018 yılında 17.182 adet kamyon üretti. Şirket, kamyon ihracat hacmini geçen yıla oranla % 98 artırarak, 12.815 adetlik kamyon ihracatı ile tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştı. Kamyon üretimine başladığı 1986 yılından bu yana toplamda 263.329 adet kamyon üreten Mercedes-Benz Türk, bugüne kadar toplam 56.553 adet kamyon ihraç etmiş oldu.
1,2 milyar avro ihracat gelirine ek, Türkiye’nin toplam hizmet ihracatına 80 milyon dolarlık katkı
Mercedes-Benz Türk’ün Türkiye’de üretimini gerçekleştirdiği her iki ürün grubu özelinde 2018 yılında ülke ekonomisine sağladığı ihracat geliri 1,2 milyar avroyu aştı. Günümüzde Türkiye’den ihraç edilen her 2 otobüsten 1’i veher 10 kamyondan 9’u Mercedes-Benz Türk tarafından ihraç ediliyor. Şirket, ürünlerinin ihracatı ile Türkiye’nin ekonomisine sağladığı 1,2 milyar avroyu aşan katkıya ek olarak “AR-GE ve Bilişim Teknolojileri” alanlarında yurt dışına sağladığı hizmetler ile Türkiye’nin toplam hizmet ihracatı tutarına yaklaşık 80 milyon dolarlık katkı sağladı.
Mercedes-Benz Türk, bu başarısı vesilesiyle 2018 yılı sonunda TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) tarafından belirlenen Türkiye’nin En Büyük 500 Hizmet İhracatçısı arasında yer aldı. Mercedes-Benz Türk’ün 2018 yılında 5. yılını kutlayan ve Almanya’dan Japonya’ya kadar 40’tan fazla ülkeye bilişim teknolojileri hizmeti sunan “Küresel IT Çözümleri Merkezi”nin de bu ödüle katkısı büyük oldu.




8,4 milyon avroluk yatırım ile Aksaray’da yeni AR-GE Merkezi
Mercedes-Benz Türk; fabrikalarında ürettiği kamyon ve otobüslerin ihracatına ek olarak Hoşdere ve Aksaray’daki AR-GE Merkezleri’nde ve 2018’de 5. yaşını kutlayan Küresel IT Çözümleri Merkezi’nde yürüttüğü çalışmaları ile yurt dışına mühendislik ve hizmet ihracatı gerçekleştiriyor.
2018 yılında 8,4 milyon avroluk yatırımla Türkiye’deki ikinci AR-GE Merkezi’ni faaliyete alan şirket, Daimler’in global ağı içerisinde tüm dünyaya kamyon yol testi onayı veren ve mühendislik hizmeti sunan “Tek Merkez” olma unvanını taşıyor. Bu merkez Daimler AG’nin Almanya, ABD, Brezilya, Çin, Hindistan ve Japonya’da bulunan AR-GE merkezleriyle birlikte küresel “Yetkinlik Merkezleri”nden biri kabul ediliyor. Şirketin 2005 yılında faaliyet aldığı ilk AR-GE Merkezi ise Hoşdere Otobüs Fabrikası bünyesinde bulunuyor ve otobüs & kamyon ürün grupları özelinde çalışmalara imza atıyor.
Yatırımlar tam gaz devam etti, “En İyi Proje” birinciliği geldi
Mercedes-Benz Türk 2018 yılında da tesis ve fabrikalarına yönelik yatırımlarını sürdürdü. Müşteri talep ve beklentileri doğrultusunda ürün ve hizmetlerini, üretim süreçlerini ve kullandığı teknolojileri sürekli yenileyen şirket, 2018 yılında bu kapsamda yaklaşık 65 milyon avroluk yatırım gerçekleştirdi.
Aksaray Kamyon Fabrikası’nda kapasite arttırma hedefi ile 2016 yılı sonunda açıklanan 113 milyon avroluk yatırım ise tamamlandı. 2018 yılında tamamlanan bu yatırım ile fabrikanın üretim kapasitesi iki katına çıkarılırken, araç üretim maliyetleri de düşürüldü. Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası, “Aksaray Next Level” adı verilen bu proje ile Daimler tarafından düzenlenen global bir yarışmada Daimler Kamyon ve Otobüs Grubu’nda “En İyi Proje” seçilerek birincilik elde etti.
1 milyon avroluk akü şarj alanı ile yüzde 100’e varan verimlilik elde etti
Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda 1 milyon avroluk yatırım ile çok katlı merkezi akü şarj alanı kullanıma alındı. Bu alan ile şirket, şarj kapasitesi ve değişim süreleri bakımından yüzde 100’e varan verimlilik elde etti. Türkiye’de bir ilki hayata geçiren Mercedes-Benz Türk, alandaki özel makaralı raf sistemi ve akü değişim lifti aracılığıyla istif makinelerinin akü değişim operasyonunu çok hızlı ve etkin bir şekilde yönetebilir hale geldi. Geliştirilen bu yeni proje sayesinde fabrikanın akü şarj süreçlerinden kaynaklı karbon ayak izi yüzde 25’e varan oranda azaldı.




Süer Sülün: “Liderliği elden bırakmıyoruz”
Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün:“2018 yılında daralan pazara rağmen otobüs ve kamyon pazarında gelenekselleşen lider konumumuzu koruduk. Aksaray Kamyon Fabrikamız ve Hoşdere Otobüs Fabrikamızda üretimimize aralıksız devam ederken; ihracat rakamlarımızı ikiye katladık. Bu sayede Türkiye ekonomisine 1,2 milyar avroyu aşan tutarda katkıda bulunduk. Yine 2018 yılında Türkiye tarihinde bir ilki gerçekleştirerek tek seferde 500 adetlik dev bir kamyon filosu teslimatına imza attık. Kamyon fabrikamızdaki üretim bandımızdan 250.000’inci kamyonumuzu indirerek yeni bir rekor kırdık. Otobüs fabrikamızda ise 85.000’inci otobüsümüzü büyük bir coşkuyla banttan indirdik. Mercedes-Benz Türk olarak bugün 6.800’ü aşkın çalışanımızla birlikte çok büyük bir aileyiz. 2019 yılında pazarın bir miktar daha daralacağını öngörerek, ihracat rakamlarımızı artıracağımız, 13m Travego’yu pazara sunacağımız, yenilik ve ilklere imza atacağımız bir yıl olması için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” diye konuştu.



Şükrü Bekdikhan: “Premium segmentin birincisi yine Mercedes-Benz”
Mercedes-Benz Türk Otomobil Grubu İcra Kurulu Üyesi Şükrü Bekdikhan:“Dünya genelinde Mercedes-Benz otomobil satışları bir önceki yıla oranla % 0.9 artarak 2,3 milyon seviyesine ulaştı. Mercedes-Benz, 2018 yılını bu rakamlar ışığında lider olarak kapattı ve liderlik konumunu üç yıldır kesintisiz şekilde koruyan bir marka haline geldi.Türkiye’de ise Mercedes-Benz Türk olarak; 2018 yılında 14.445 adetlik satış gerçekleştirdik ve 2016 yılından beri taşıdığımız liderlik bayrağımızı koruduk. Mercedes-Benz E-Serisi, C-Serisi, S-Serisi gibi geleneksel modellerimiz kendi segmentlerinde lider olurken; CLS, E-Serisi Coupé ve C-Serisi Coupé gibi sportif modellerimiz hem kendi segmentlerinde lider oldular hem de toplam satış adetlerimize önemli katkı sağladılar.Mercedes-Benz Otomobil Grubu olarak 2019 yılında da pazar payımızı koruyarak, liderliğimizi sürdürmeyi hedefliyoruz. 2019 yılı içerisinde lansmanını yapacağımız Yeni A-Serisi Sedan, B-Serisi ve CLA gibi ürünlerimiz de satışlarımıza olumlu katkı sağlayacağından eminiz. Öte yandan 2018 yılı sonlarında piyasaya sunduğumuz tamamen elektrikli smart EQ modelimiz ve 2020 yılında satışa sunmayı planladığımız tam elektrikli EQC modelimizle, elektrikli araçlar pazarındaki konumumuzu da güçlendirerek elektrikli otomobil kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Tüm bunlara ek olarak, yalnızca ürünlerimiz ve satış esnasında değil; satış sonrasında da premium segmentte müşteri hizmetleri alanındaki liderliğimizi sürdürmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.



Tufan Akdeniz: “Mercedes-Benz Vito ile kendi pazar payı rekorumuzu kırdık!”
Mercedes-Benz Türk Hafif Ticari Araçlar İcra Kurulu ÜyesiTufan Akdeniz: “Mercedes-Benz Türk olarak hafif ticari araç pazarında 2018 yılında gerçekleştirdiğimiz 7.992 adetlik toplam satış ile 2017 yılına kıyasla karşılaştırmalı sınıf pazarındaki payımızı artırmayı başardık. Öğrenci ve personel taşımacılığının yanı sıra turizm ve şehir içi yolcu taşımacılığında da önemli bir yere sahip olan Sprinter araçlarımız ile geçen yıla oranla pazardaki konumumuzu güçlendirdik. Düşük ilk satın alma maliyeti, yüksek kalite standartları, yakıt ekonomisi, artırılan güvenlik donanımları, farklı kullanım alanlarına uygun geniş ürün yelpazesi ile segmentinin en iddialı aracı Vito ile ise gerçekleştirdiğimiz 3.837 adetlik satış ile kendi pazar payı rekorumuzu kırmayı başardık. Ayrıca 2017 yılı sonunda Türkiye pazarı ile tanıştırdığımız Mercedes-Benz markasının ilk Pick-Up aracı ve segmentindeki tek premium seçenek olan X-Class ile 1.373 adetlik bir satışa imza attık ve bununla birlikte Mercedes-Benz dünyasında Avrupa 3.’sü olmayı başardık. Bu başarı bizler için büyük bir gurur kaynağı oldu. 2019 yılında özellikle turizmin hareketlenmesi ile turizm yolcu taşımacılığı alanında bir artış olacağını öngörüyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yeni yılda da yeni stratejilerimiz çerçevesinde hafif ticari araç satışlarımızı artırmaya ve pazardaki konumumuzu güçlendirmeye yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Mercedes-Benz Finansal Hizmetler yine başarılara imza attı
Türkiye’de 2018 yılında satılan her 2 Mercedes-Benz marka araçtan 1’i Mercedes-Benz Finansal Hizmetler tarafından kredilendirildi. Şirket, taşıt kredisinin yanı sıra sigorta hizmetleri de sundu. Mercedes-Benz Türk tarafından 2018 yılında satılan otobüs, kamyon, hafif ticari araç ve otomobillerin % 40’ı Mercedes-Benz Finansal Hizmetler tarafından sigortalandı.
Kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle de Türkiye’nin geleceğine ışık tutuyor
Mercedes-Benz Türk, ülke ekonomisi ve kalkınmasına sağladığı katkının yanı sıra; eğitim, kültür & sanat, girişimcilik ve spor alanlarında yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleri ve sponsorluk faaliyetleriyle de iyi bir kurumsal vatandaş kimliğine sahip olmayı sürdürdü.
15 yıldır Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile birlikte yürütülen Her Kızımız Bir Yıldız projesi kapsamında yaklaşık 5.000 öğrenciye burs sağlandı; MobileKids trafik projesi kapsamında 45 okulda 20.000’i aşkın çocuğa trafik eğitimi verildi, EML’miz Geleceğin Yıldızı kapsamında mesleki ve teknik anadolu liselerindeki 32 laboratuvar yenilendi, yaklaşık 2.000 öğrenci Mercedes-Benz Laboratuvarları’nda eğitim gördü ve Mercedes-Benz Türk StartUP yarışması ile yenilikçi, sürdürülebilir ve yaratıcı fikirler desteklenerek topluma ve çevreye fayda sağlandı.
Şirket, “Kültür & Sanat” alanında ise; konserlerini İstanbul’un farklı tarihsel mekânlarına taşıyarak Türkiye’de kültür mirası bilincinin gelişmesine de destek olan İstanbul Müzik Festivali’ni 1987 yılından bu yana kesintisiz olarak destekliyor. Mercedes-Benz Türk ayrıca “Spor” alanında 1996 yılından bu yana “Türkiye Futbol Federasyonu Ana Sponsorluğu” ve 2001 yılından beri ise “Türkiye Basketbol Federasyonu Resmi Sponsorluğu” ile Türk Milli Takımları’nın gücüne güç katıyor.



Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası

Mercedes-Benz Türk’ün 2018’de aldığı ödüller
 
Mercedes-Benz Türk, 2018 yılında farklı alanlarda birçok ödüle layık görüldü:
 
  • Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı” ödüllerinde “Mimari, Mühendislik ve Teknik Kategorisi”nde en büyük 3 şirketten biri.
  • Capital ve Ekonomist Dergileri “CEO Club Industry 4.0 Zirvesi ve Ödül Töreni” kapsamında Sanayide Teknoloji Liderleri 2018 Araştırması’nda ilk 10’daki şirketten biri.
  • Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) Sertifikası.
  • Mercedes-Benz Türk 50. yıl etkinlikleri, ODD Gladyatörler 2017 “Jüri Özel Ödülü”, Otomotiv Gazetecileri Derneği “Jüri Özel Ödülü”, Mercury Awards “Altın Ödül”, Ace of M.I.C.E. “Jüri Özel Ödülü”, Hermes Creative Awards’dan ise 3 farklı kategoride “Büyük Ödül”.
  • Ekovitrin Dergisi “Uluslararası Yılın Starları Ödülleri” kapsamında “Yılın Otomotiv Firması” ödülü.
  • Mercedes-Benz Türk StartUP projesi, ODD Satış ve İletişim Ödülleri kapsamında “Jüri Özel Ödülü”, Hermes Creative Awards’dan “Büyük Ödül”, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) “Yenilikçilik Ödülü”, Webrazzi Ödülleri 2018’de “Yılın En Inovatif Otomotiv Markası” ödülü.
  • Bloomberg Businessweek Türkiye ve Realta Danışmanlık’ın ortaklaşa gerçekleştirdiği “2018’in En Gözde 50 Şirketi” araştırmasında “Otomotiv Sektörünün En Gözde Şirketi” ödülü.
  • Capital Dergisi “Türkiye’nin En Beğenilen Şirketleri” araştırmasında “Otomotiv Sektörünün En Beğenilen Şirketi” ödülü.
  • Hafif Ticari Araç Ürün Grubu; MIXX Ödülleri’nden “Bronz MIXX”, Reklamcılar Derneği Kristal Elma Ödülleri’nden “Gümüş Elma” ve “Bronz Elma”.
  • ODD Gladyatörleri 2018’de “Yılın Entegre İletişim Kampanyası - Mercedes-Benz X-Class” ödülü.
  • Otomobil Ürün Grubu, Mercedes-Benz Pop-Up Store ile Mobile Marketing Association (MMA) “Lead Generation”, “Mobile Audio” ve “Location Based” kategorilerinde 3 Smarties ödülü.
  • Mercedes-Benz Pop-Up Store, Reklamcılar Derneği Kristal Elma Ödülleri’nde “Dijital Medya Kullanımı, En Yenilikçi Teknoloji”, “Veriden Beslenen Yaratıcılık, Verinin Kullanımı”nda “Gümüş Elma” ve “Bronz Elma”.
  • Mercedes-Benz Pop-Up Store, Marketing Türkiye ve BoomSonar işbirliği ile düzenlenen “Sosyal Medya Ödülleri Türkiye” yarışmasında Otomotiv Üreticileri kategorisinde “Altın Ödül”.
  • Daimler Küresel IT Çözümleri Merkezi; International Data Corporation (IDC) Teknoloji Sektöründe Kadınlar Ödülleri’nde “Business Leader 2.’lik Ödülü”, “Future CIO 2.’lik Ödülü” ve “Mentor 3.’lük Ödülü”.
  • Mercedes-Benz Finansal Hizmetler; GPTW Enstitüsü Türkiye’nin En İyi İşverenleri Ödülleri’nde “3. En İyi İşveren” unvanı.
  • Mercedes-Benz Türk Sosyal Kulüpler: Türkiye Yelken Federasyonu’nun önderliğinde İstanbul Yelken Kulübü işbirliği ile düzenlenen 3. Deniz Kızı Ulusal Kadın Yelken Kupası’nda, kadın yelken takımı “IRC 3 klasmanında” “2.’lik Kupası”, Uluslararası İstanbul Su Sporları Festivali’ne şirketi temsilen, Mercedes Dragobus, Dragon Bot adlı kürek yarışmasında “2.’lik Kupası”, MBT Runners koşu takımı ise Likya Yolu Ultra Maraton’unda takımlar kategorisinde “1.’lik Kupası”nın sahibi oldu.


Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159