2023-12-14 13:27:51

2023 Sonu 2. El Otobüs Satışlarında Son Durum

Sami Acerüzümoğlu

sami.aceruzumoglu@tasimadunyasi.com 14 Aralık 2023, 13:27

Merhaba sevgili dostlar, 

Zaman zaman piyasa değerlendirmesi, firma çalışmaları, turizm, bireysel otobüs sahipleri, kaptanlar ve sıfır satış hareketleri hakkında görüş alış verişlerinde çok fazla yeni bilgi olmadığından yazılarıma bir süre ara vermek zorunda kaldım.

2023 yılı sonuna yaklaştığımız son demlerde, 2. el otobüs piyasalarının alış ve satışların durağana geçtiği, yeni araç satışlarında önceki aylarda yaşanan hızlı satışların oldukça yavaşladığı, yolcuların ve saferlerin azaldığı yönünde ciddi rahatsızlıklar var.  Yaşadığımız tüm bu olumsuzluklara rağmen, 2020 yılında başlayıp ve günümüze kadar devam eden  otobüs alım satım hareketliliği, kredi ve işlerin yavaşlaması ile durma noktasına geldiği, son bir ay öncesi ve günümüzde esnafların takas yolu ile işlerini döndürdüğü bir süreç içerisindeyiz. 

Ülkemizde yaşanan ekonomi dalgalanmaları, savaş vb. olumsuzluklar ciddi anlamda yaşam döngümüzü allak bullak etti. Şehirlerarası çalışan köklü firmalarda kiralık çalışan bir çok bireysel ve kurumsal firmalar işlerin düşmesi sebebiyle, araçlarını sahadan çektiği söyleniyor. Ayrıca yeni araçların dövize endeksli TL. rakamlarının yükselmesine rağmen, 2. Elde de, fiyatlar geri geliyor. Önümüzdeki dönemde yeni araç alımlarında da olumsuzluklar yaşanacağı ve aradaki makasın çok fazla açılmasından kaynaklı, kredi faiz oranlarının yüksek olmasıyla ödenemeyecek rakamlar ortaya çıkacağından 2024 yılı yeni araç pazarının satış ayağının ciddi anlamda mücadele etmesi gerektiğini düşünüyorum.

2024 model yeni araçların kapora veya tamamını kapamalarını 2023 yılı içinde yapan bireysel ve kurumsal müşteriler, yaşanan olumsuzluklardan kaynaklı belirsizlik, yerel seçimler, savaşlar ve işlerin yavaşlaması 2024 1. çeyrek ve 2. çeyrekte teslim alacakları araçlarda adet revizyonuna veya iptaline kadar gidenler olduğu söyleniyor. 

Yeni yıl sektör için zor geçeceği benzer!!! 

Şimdi, diyeceksiniz ki ne yapmamız lazım! Öncelikle, finans sorununuz yoksa bekleyin. İhtiyaçtan dolayı veya çalıştığınız firmanın model değişikliği tercihi var, sizin de ödeme gücünüz var ise yola devam edeceksiniz. 

Yeni araç alımı için üretici firmalar takas almayı dondurdular, şu an piyasa da güçlü ve stoklu çalışan esnaflar ile takas yolu ile ticaret yapabilirsiniz. Alım satım yapacağınız başka bir alternatif bulunmuyor maalesef. Kredi tarafının da yükü yine esnafların sırtına binmekte, çünkü bankalar ticari araçları yüksek riskli bulduğu için kredi verme taraftarı değil. Bir şekilde verecekse de, faiz oranları yüksek vadeler kısa ödeme tablosu bol sıfırl... O yüzden finansal gücü olan esnaflar, araç satışlarını vadelendirebiliyorlar. 

Herkesin ayağını yorganına göre uzatmasın da fayda var

Yeni yılda ciddi anlamda zam gelmesi beklenen akaryakıt, döviz, altın vb. emtialar gibi bir dünya spekülasyonların olduğunu düşünürsek, zorlu bir yıl bizi bekliyor. 2021 - 2022 ve 2023 3. çeyreğe kadar zengini daha zengin fakiri daha fakir yaptığı bir dönemden çıkıp zorlu bir döneme giriyoruz zannedersem. Yaşayıp göreceğiz.

Umutlarımızı ve hayallerimizi kaybetmeyelim. Saygılarımla... ■

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.