“Li̇sanslandırma öneri̇si̇ni̇ kabul etmi̇yoruz”

GÜNDEM

İstanbul Umum Servis Araçları ve İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk, “28 ilde uygulanan plaka tahdidinin İstanbul’da uygulanmasını istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız 25 Mayıs’ta esnafımıza söz verdi. Biz, plaka tahdidi ne anlama geliyorsa, onu istiyoruz. Onun dışında lisanslandırma modeli gibi önerileri kabul etmiyoruz” dedi.

HABER: CANER ÖZCAN

İBB’nin plaka tahdidi için erken seçimi beklediğini sanmadığını belirten Öztürk, “Bizim siyasetle işimiz yok. Bizim işimiz, dün de Sayın Başkan Kadir Topbaş’ın elindeydi, bugün de. Bizim için bir Bakanlar Kurulu, hükümet kararı veya herhangi bir bakanlığın çıkartacağı bir yönetmelik yok. Büyükşehir Belediye Kanunu 7’inci maddesi çok açık. Plaka tahdidini büyükşehir belediyesi yapar, uygular. Şu an büyükşehirin alacağı bir karar bizim için yeterli. Plaka tahdidinin amacı insanların para kazanabilmesinin önünü açmak. İstanbul’da tahditten sonra servis fiyatlarının düşeceğini, araç sayısında da belki biraz azalma olacağını düşünüyorum” dedi. 

GEÇİCİ BELGEYİ KABUL ETMİYORUZ 
25 Mayıs’tan sonra yeni araç alanlara güzergah izni verilmediğini belirten Öztürk, araç değiştirenler ve mevcut işlerine devam edenlere güzergah izin belgesi verileceğini söyledi: “25 Mayıs’tan sonra araç alanlara geçici belge verilmesini kabul etmedik. Geçici belge verdikten sonra ne diyeceksin yılbaşında? 25 Mayıs’tan sonra rant beklentisi ile araç aldıklarını düşünüyorum. Ben, 28 senedir servisçilik yapıyorum. Bazıları plaka tahdidinden pay almak umuduyla 25 Mayıs’tan sonra araç aldı” dedi.

ÜRETİCİLER RAHAT OLSUN 
Öztürk, İstanbul’da plaka tahdidinin yarattığı belirsizlikten eli kolu bağlanan araç üreticilerine de ‘rahat olsunlar’ mesajı verdi. Plaka tahdidinin olması halinde araç yaş modelinin hızlı bir şekilde düşeceğini belirten Öztürk, “Bunun örnekleri çok; Ankara’da, Kocaeli’de, Bursa’da araba yaşları İstanbul’a nazaran daha iyi. Plaka tahdidi olunca, kalite daha da yükselecek. Belki bugün bir ay, iki ay biraz az araba satıyorlar, ama inşallah bir iki ay içinde farkını kapatırlar. Yıl sonuna kalmaz bu iş”  dedi. 

ARAÇLAR DAHA GÜVENLİ OLACAK 
Öztürk, araç takip sistemleri ile ilgili olarak esnafa da müjdeli bir haber verdi, araç takip cihazlarına ödenen paraların 2016 vergisinden mahsup edileceğini söyledi. Konu ile ilgili Bakanlık ve Belediye’nin çalışmalarının sona yaklaştığı bilgisini veren Öztürk, “İki senedir devam eden araç takip cihazları, kamera sistemleri ile alakalı artık iyice sona yaklaştık. Hem belediye, hem oda, hem de veli çocuğunun nerede olduğunu, ne zaman arabaya bindiğini çok daha yakından takip edebilecek. Araçlarımız daha güvenli olacak” dedi. 

YÜZDE 5 ZAM BEKLEDİĞİMİZİN ALTINDA 
Öztürk, okul servis araçlarına yapılan yüzde 5 zam oranını da değerlendirdi. Bu zammın beklentilerin altında olduğunu vurgulayan Öztürk, okulların ertelenmesi ile velilerden iki hafta okul ücreti almayacaklarını, bu nedenle yüzde 5 zammın da uçup gittiğini belirtti: “Servis ücretlerimiz yüzde 5 artırıldı. Bizim talebimiz yüzde 10’du. Malum en son memurlarla yapılan toplu görüşmelerde, 6+5 olarak uygulanacağı söylendi. Bizim talebimiz de ona yakındı. Ancak yüzde 5 olarak uygulanmasına karar verildi. Bu karar sonucunda da en kısa mesafe olan 0-1 km 160, 0-3 km 175 liraya, en uzun mesafemiz olan da 0-25 km arası da 390 liraya yükseltildi. Bunun yanında 25 km’nin üzerindeki taşımacılıklarda her km için 3,6 lira ücret alınacak. Sömestr tatilinde ücret almayacağız. Taşımadığımız Eylül ayında ücret almayacağız. Ama Şubat ayında tam alıp, Haziran’da almamak gibi bir düşüncemiz de var. İki haftalık ücreti almayabiliriz. Elbette ciddi bir mağduriyet var. Aslında yüzde 5, bu iki hafta taşımadığımızdan dolayı elimizden uçtu gitti. Bunun gerekçeleri sebepleri elbette var. Büyüklerimiz böyle düşünmüşler ama dediğim gibi bizim zammımız falan yok artık. Okulların geç açılmasına karar verdiler, ama esas tatile gidecek olan özel okullar açık, devlet okulları kapalı. Burada bir sıkıntı var. Biz bu konuda çok fazla yorum yapmak istemiyoruz. Esnafın sıkıntısının var olduğunu yetkililerin bilmesini istiyoruz.” ■  

ESNAF İŞİNE EKMEĞİNE SAHİP ÇIKSIN
“Esnaf işine ekmeğine sahip çıksın. Taşıdığı insana saygı göstersin. Onu idare edenlere çalıştığı yerlere öğrenci velisine, okuldaki öğretmenine, müdürüne saygı göstersin. Çünkü ekmek bizim. Biz bunu iyi çalıştığımız sürece yiyeceğiz. Kusurumuz olursa herkes alternatifini arar. Onun için, önce işimizi doğru yapacağız. Sonra hakkımızı arayacağız. Herkese kazasız, belasız, bereketli bir eğitim sezonu diliyorum.” 

PLAKA TAHDİTİ KONUSUNDA SİVİLTOPLUM KURULUŞLARI VE FİRMALARIN GÖRÜŞLERİ

● İSTAB Başkanı Ali Bayraktaroğlu: Adı tahdit olmayan 28 ilde anılan şartları sağlamayan hiçbir sınırlamaya İstanbul’da biz evet de demeyeceğiz, kabul de etmeyeceğiz.

● İTO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Orduhan: Diğer illerde olduğu gibi, esnafın anlayacağı bir dilde plaka tahdidi beklentimiz var. Plaka tahdidi olmasın, lisans olsun düşüncesine karşıyız. 

● Gürsel Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Levent Birant: “Plaka tahdidi uygulanan illerdeki gibi uygulamalar İstanbul’a birebir uymaz. İstanbul’un dinamikleri farklı. farklı bir model şeklinde olması lazım” dedi. 

● İSTAB yönetim kurulu üyesi 11 firmanın sahipleri de hem plaka tahdidi hem okul ücret zamlarına yönelik düşüncelerini açıkladılar. 

• İstanbul Servis Taşımacılığı PLAKA TAHDİTİ  DOSYASI Taşıma Dünyası Gazetesinde
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.