banner139
banner69

Aksu Tur’dan 10 Tourismo, 13 Sprinter yatırımı

banner113

Antalya’da 32 yıldır turizm taşıma taşımacılığı hizmeti veren Aksu Tur, 10 adet 2023 model Mercedes-Benz Tourismo ve 13 Sprinter yatırımı gerçekleştirdi. Aksu Tur Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Karacan ile yeni yatırımlar, hedefler ve turizm sezonuna yönelik özel bir söyleşi gerçekleştirdik. 

banner114
TURİZM TAŞIMA 05.05.2024, 22:27 06.05.2024, 17:39 Taşıma Dünyası
Aksu Tur’dan 10 Tourismo, 13 Sprinter yatırımı

RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ

Aksu Tur Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Karacan ile yeni yatırımlar, hedefler ve turizm sezonuna yönelik özel bir söyleşi gerçekleştirdik. 

10 adet 2023 model Tourismo ve 13 adet Sprinter yatırımı ile sezona adım attıklarını belirten Şeref Karacan, “Kendimizi sürekli yeniliyoruz. 2024 yatırım planımızda, ilk olarak 2023 model 10 adet Tourismo alımı yaptık. Araçları kendimize uygun bir renkle donattık. Güzel bir yatırım oldu. Yine, 13 adet de Sprinter yatırımına yönelik anlaşma yaptık. Bu alımların 10 adedi Hastalya Otomotiv’den, üçü Gaziantep Koluman’dan oldu. Bunların 9’u filomuza katıldı. Kalan 4 adet Sprinter araç da ay sonu gibi filomuza katılacak” dedi. 

 

İlk renkli filo biziz

Filolarındaki toplam araç sayısının 220’ye ulaştığının bilgisini veren Şeref Karacan, “Büyük otobüs, midibüs ve hafif ticari araçlar olmak üzere filomuzda her markadan 2015 model ve üstü araç var. Bu bir çeşitlilik de getiriyor, sıkıntı yaşamıyoruz. Her markaya belirli bir mesafedeyiz. Antalya’da renkli filo yatırımı yapan ilk firmayız. Büyük otobüs tarafında ise en yeni araçlara sahibiz” dedi. 

2024, yüzde 10-15 büyür 

2024’den çok umutlu olduklarını ve Antalya’da 2023’ün de üstüne çıkan bir hareketlilik yaşanacağını düşündüklerini belirten Karacan, “Havaların sıcak geçmesiyle Antalya’da sezon erken açıldı. Çevre ülkelerde yaşanan sıkıntılar ülkemize yansımazsa Antalya pazarı 2024’de büyür ve hareketlilikle 2023’ün net olarak yüzde 10-15 üstüne çıkar. Biz şirket olarak, iş hacmi açısından toplam pazarın da üstünde yüzde 30-40 civarında büyüme bekliyoruz. Havalimanı kapasitesinin büyütülmesi inşaatı devam ediyor. Bu yıl bitmez, ama bittiği anda da Antalya’yı kimse tutamaz. Sezon da uzar. Hala yabancı turist için en iyi fiyatlar bizim ülkemizde. Acentelerin de beklentisi, kurlarda doların 45, euronun ise 47 TL civarına geleceği yönünde. Bu seçim öncesi dile getiriliyordu ama kurlar şu anda baskı altında. Kurlardaki artışın küçük seviyelerde olması daha büyük belirsizliğe yol açıyor. Kurlardaki artış normal seyrinde olsa fiyatları oluşturmak daha kolay olacak. Öngörümü acentelerle paylaştım: Yıl sonunda mazotun litresi 60, Euro ise 55 TL olacak” dedi. 

Kadın Kaptan’da öncü 

Kaptanlara yönelik farklı uygulamalar içinde olduklarını belirten Şeref Karacan, “Biz bu alanda da öncü bir firmayız. Kadın kaptan istihdamında farklılık yarattık. Şu anda filomuzda 10 kadın kaptanımız hizmet veriyor; hedefimiz 20 kadın kaptan istihdamı oluşturmak. Kadın kaptanlarımıza önce hafif ticari araçlarımızda görev verdik. Nisan ayı içinde 1 kadın kaptanımızı büyük otobüs grubunda çalıştırmaya başladık. Bu çalışanımız daha önce de belediyede 12 metre halk otobüsü kullanmış. Onun deneme süreci çok başarılı oldu” dedi. 

Tamamlayıcı sağlık sigortası 

“Biz, bir çalışan niye ‘Aksu Tur’da hizmet versin’ düşüncesiyle hareket ederek birçok yeniliği hayata geçirme çabası içindeyiz” açıklamasını yapan Şeref Karacan, “Çalışanların firma ile aidiyet duygusunu yaşaması çok önemli. Onlara değer verildiklerini görmeliler. Bütün personelimize, bizde çalıştığı sürece, özel tamamlayıcı sağlık sigortası kullanma imkanı getirdik. 250 çalışanı kapsayan büyük bir yatırım bu. Kişi başı 8-10 bin TL’ye ulaşan bir maliyeti var. Bu bir farkındalık yaratıyor. Bu para aylık maaş olarak verilse diye de düşünenler olabilir, ama birisi de benim özel sağlık sigortam var, sağlık konusunda istediğim zaman bu imkanı kullanabilirim diyebilecek. 

Kaptanlık kolay bir meslek de değil. Yorucu bir meslek. Çalışanların sağlığı hem onlar için hem taşıdıkları yolcular için hem de bizler için çok büyük önem taşıyor. Bütün çalışanlarımıza, yeni işe başlayan biri de olabilir, sezon öncesinde bir check-up kontrolü yaptırıyoruz. Biz millet olarak, aracımızı bakıma sokarız, ama kendimizin sağlığına o kadar önem vermeyiz. İşte biz bu uygulamalarla bir farkındalık oluşturduk. Eğer siz çalışanınıza onu özel hissettirirseniz, o da hizmet verdiği yolcuya da çalıştığı firmaya da aynı özeni gösterir. İşin sırrı burada. Bir kaptanın neden Aksu Tur’u seçtiğini övünerek anlatması çok önemli. Maaşını düzenli aldığını, yeni araçlarla çalıştığını, kendisine değer verildiğini bilecek. Yoksa eskisi gibi kaptan bulmak kolay değil. Sizin çalışanınıza değer verdiğinizi göstermeniz önemli” dedi.

Kaptanlar için özel lojmanlar 

Kaptanların sağlık sigortası yanında dinlenmelerinin de büyük önem taşıdığına dikkat çeken Şeref Karacan, “3 yıldır yaptığımız bir uygulama; Antalya merkez, Kemer, Side ve Alanya’da lojmanlarımız var. Kaptanlarımız konforlu bir ortamda dinlenebiliyor, duşunu alıp, dinlenip sefere çıkabiliyor. Bunu yorgun geldiği bir seferin ardından rahatça dinlebilsin ve rahat bir şekilde sefere çıkabilsin diye yapıyoruz. Bu taşıma güvenliğini sağlamamız için de çok büyük önem arz ediyor. Ben bu işi çok seviyorum ve bu işin her sürecine çok önem veriyorum. Ben, ayrıca çalışanlarımın hizmet süreçlerini de gözlemliyorum ve eksiklik gördüğümde müdahale ediyorum” dedi. 

Kiralık araç sıkıntımız yok

Şeref Karacan, bütün araçlara kamera monte ettirdiklerini belirterek, “Böylece hizmet sürecini de daha iyi takip edip, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan eksiklikleri, hataları giderme şansımız olacak. Biz kiralık araçlara da bunu teşvik ediyoruz. Bizimle gelecek sezonda da çalışmak istiyorsan bu zorunlu diyoruz. Herkes bu özenimizi gördüğü ve desteklediği için kiralık araç konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. İnanır mısınız, araba aramaya çıkmıyoruz. Bizimle sürekle çalışan kiralık araçlar var. Antalya’da işin yüzde 65 civarı minibüsle dönüyor” dedi. 

40. yıl hayalim: Halka açık şirket 

Şeref Karacan’a, 32 yıldır hizmet veren şirketi için hayallerini de sorduk: “Öncelikle, şirketimizi AŞ haline getirmemiz gerekiyor. Ondan sonra da Antalya’yı en iyi şekilde temsil eden ve 40’ıncı yılımızda borsada işlem gören bir şirket haline gelmesini hayal ediyorum. Hayal etmeden hiçbir başarı olmaz. Önce hayal edeceksiniz, sonra o hayalin gerçekleşmesi için çalışacaksınız. Bu işe başladığımda bir gün benim sıfır otobüsüm olur mu, diye çok hayaller kurdum. Şimdi yıl 2024, her markadan aracımız var. Öncelikle sahip olduklarınız için şükretmeniz ve sonrası için de çalışmanız gerekiyor. ■

Aksu Tur’dan TEMSA Maraton yatırımı 

Şeref Karacan, "Geçen hafta, Temsa’dan Maraton yatırımımız oldu. 3 Temsa Safir aracımızı takasa vererek yine 3 Safir Plus yatırımına görüşmelerde bulunduk. İmkan olursa bunu da yapacağız."

Yorumlar (1)
Ali KAYTANCILAR. ESKİŞEHİR 2 hafta önce
İşleriniz devamlı olsun. Yatırımlarınız bereketli ve akıcı olsun.
banner117
15
açık
banner159