3 yılda 666 milyon TL yatırımla 473 otobüsü filosuna kattı. Bu yıl 33 otobüs daha alacak

KENTİÇİ BELEDİYE

31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde yüzde 58’in üzerinde oy oranıyla tarihi bir başarı elde eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, görevdeki üç yılını doldurdu. Başkan Tunç Soyer üç yıl önce bugün, 8 Nisan'da mazbatasını alarak göreve başladı. Üç yılda 12 milyar liranın üzerinde yatırım yapıldı. Belediye harcamalarının üçte biri yatırımlara ayrıldı. 364 otobüs alımı ile tek kalemde yapılan en büyük otobüs ihalesine imza atıldı. Üç yılda filoya 666 milyon liralık yatırımla 473 otobüs eklendi. Bu yıl 33 otobüsün daha hizmete alınması planlanıyor

“İzmir’de Başka Bir Hayat Mümkün” diyerek yola çıkan ve İzmir’i dünya kenti haline getirme hedefiyle çalışan Başkan Soyer, demokratik yerel yönetim uygulamaları, tarımı kalkındırmaya yönelik çalışmalar, yoksulluğu, eşitsizliği ve işsizliği azaltmaya, istihdamı geliştirmeye yönelik sosyal projeler, doğa dostu icraatlar, ulaşım alanında atılan adımlar, pandemi sürecindeki dayanışma odaklı kriz yönetim modeli, kentsel altyapı yatırımları, kültür ve sanat alanındaki çalışmalarla kentteki tarihi dönüşümün temellerini attı.

Güçlü finans yapısı

Raylı sistemlerin toplu ulaşımdaki payını artırmak için önemli hamleler yapıldı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım yapılabilir seviyesindeki en üst basamak olan AAA ulusal derecelendirme notunu ise 2022’de bir kez daha onayladı. Uluslararası kalkınma bankaları ile Fahrettin Altay-Narlıdere Metrosu, Buca Metrosu ve İZSU'nun altyapı yatırımları için kredi sözleşmeleri imzalandı.

Harcamaların üçte biri yatırımlara

Büyükşehir’in ESHOT, İZSU ve iştirakleri ile birlikte kente yaptığı yatırımların tutarı 12 milyar 49 milyon lira oldu. İlçe belediyelerinin kamulaştırma çalışmaları ve projelerine de yaklaşık 99 milyon liralık maddi destek sağlandı. Son üç yılın yatırım oranları dikkate alındığında harcamaların üçte biri yatırımlara ayrıldı.

İzmir dünya kenti olacak

“İzmir’de Başka Bir Hayat Mümkün” diyerek yola çıktıklarını ve İzmir’i dünya kenti haline getirme hedefiyle çalıştıklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu hedefe ulaşırken önceliğimiz kentteki refahı artırmak ve bu refahı adil bir şekilde paylaştırmak. Projelerimizi ve yatırımlarımızı planlarken arka sıralarda oturan yurttaşlarımızın ihtiyaçlarına öncelik veriyor, kent merkezinde yaşayan yurttaşlarımızla aynı imkanlara sahip olmaları için çalışıyoruz. Çılgın değil, akıllı projeler üretiyoruz. İzmir ekonomisine güç vermek, tarımda dışa bağımlılığı engellemek için “başka bir tarım mümkün” diyoruz. İzmir Tarımı çalışmalarımızla üreticilerimizle yan yana yerli ve milli bir tarım ekonomisini İzmir'den başlayarak tüm Türkiye için inşa ediyoruz. Binlerce yıl boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan bu kadim kenti yeşili, sağlıklı alt yapısı, çevreci tesisleri, kültür, sanat, turizm alanındaki çalışmalarımızla sadece Akdeniz çanağının değil dünyanın öncü kentlerinden biri haline getirmek için yürümüyor, koşuyoruz” dedi.

Üç yılda öne çıkan yatırım ve projeler ise şöyle:

İzmir demir ağlarla örülüyor

2019 yılında yüzde 12 seviyesinde devralınan 7,2 kilometrelik Fahrettin Altay – Narlıdere metro hattı yüzde 87.5 seviyesine getirildi. 2.5 milyar liralık yatırımla tamamlanacak hatta 2023 yılında deneme seferleri başlayacak.

2021 yılı Şubat ayında temeli atılan 11 kilometrelik Çiğli Tramvayı yüzde 50 seviyesine geldi. Tramvay araçları ile birlikte 1 milyar 250 milyon liraya mal olacak hattın yıl sonunda imalatların tamamlanmasının ardından testlerinin yapılıp toplu ulaşım sistemine dahil edilmesi planlanıyor.
İzmir tarihinin en büyük yatırımlarından biri olan Buca Metrosu’nun temeli atıldı. 13,5 kilometrelik Buca Metrosu’nun yapımı için 490 milyon Euro tutarında uluslararası kredi kente kazandırılacak.
Karabağlar – Gaziemir, Otogar-Kemalpaşa metroları ile Girne Tramvayı’nın proje çalışmaları başlatıldı.
93 kilometreyi bulan 6 raylı sistem projesine yaklaşık 42 milyar lira harcanacak. Bittiğinde kentteki raylı sistem ağı 270 kilometreye çıkacak.
136 kilometrelik İZBAN Şirinyer ve Kemer istasyonları arasında yeni bir istasyon daha eklemek için çalışmalar başlıyor.

473 yeni otobüs

364 otobüs alımı ile tek kalemde yapılan en büyük otobüs ihalesine imza atıldı. Üç yılda filoya 666 milyon liralık yatırımla 473 otobüs eklendi. Bu yıl 33 otobüsün daha hizmete alınması planlanıyor.

Başkan Tunç Soyer’in göreve gelir gelmez başlattığı Halk Taşıt uygulaması İzmirlilerin bütçesine önemli katkı sağladı. Yurttaşların cebinde kalması sağlanan tutar ise toplam 108 milyon TL’yi buldu.
Çevre ilçelerin toplu ulaşım ağına entegre edilmesi amacıyla ilk olarak Seferihisar’da hayata geçirdiğimiz İZTAŞIT otobüsleri Kiraz’da da hizmete başladı.

Deniz ulaşımı güçlendi

Körfez'de deniz ulaşımı güçlendirildi. 137 milyon liralık yatırımla Fethi Sekin ve Uğur Mumcu feribotları hizmete alındı; kiralanan iki yeni feribotla birlikte feribot sayısı 7'ye çıktı. Son üç yılda pandemiye rağmen taşınan araç sayısında yüzde 35,2 oranında artış sağlandı. Pasaport İskelesi yenilendi.

Trafikte altın dokunuşlar

İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali'ni kent merkezine doğrudan bağlayacak Buca Tüneli ve viyadük projesinin birinci etabında yer alan 2 viyadük, 2 karayolu alt geçidi ve bir üst geçit 154 milyon liralık yatırımla tamamlandı.

Kent içinde trafik yoğunluğunu ve sıkışıklığını azaltacak, kesintisiz ve güvenli trafik akışı sağlamak için 56 noktadaki kavşak düzenlemeleri tamamlandı.
Karşıyaka 1. Etap Kıyı Düzenleme çalışmaları kapsamında Karşıyaka Yelken Kulübü ile Alaybey Tersanesi arasında kalan 2,1 kilometrelik sahil şeridi yenilendi.
Alsancak Vahap Özaltay Alt Geçit projesinden önce Alsancak trafiğini rahatlatmak ve alternatif güzergahlar oluşturmak için Mürselpaşa Bulvarı’nı Gıda Çarşısı’na bağlayacak 56,6 milyon liralık karayolu alt geçidi çalışmaları başladı.
Ege Mahallesi ile Mürselpaşa bağlantısını sağlayacak köprü yapımı için de ihaleye çıkılacak.
Gaziemir Hava Eğitim Karayolu Geçişi, Yeşillik Caddesi Yaşayanlar Karayolu Geçişi projeleri ise İzmir trafiğine nefes aldıracak yeni yatırımlar arasında.
400 milyon liralık yatırımla birçok ilçede 70'e yakın dere üzerinde yağışların ardından yıkılan taşıt ve yaya köprüleri yeniliyor, vatandaşların güvenli ve rahat ulaşımı sağlanıyor.

Yaşam kalitesi yükseliyor

25 kilometrelik bisiklet yolu imalatı yapıldı. 89 kilometreye ulaşan bisiklet yolları yeni düzenlemelerle 107 kilometreye çıkacak. Bisiklet istasyonlarının sayısını 60'a, bisiklet sayısı 890'a çıktı. Tandem ve çocuk bisikletleri BİSİM sistemine dahil oldu.

Üçkuyular Aktarma Merkezi’nde 824 araçlık yer altı otoparkı, Karabağlar’da 160 araç kapasiteli Selvili Otoparkı, Mustafa Necati Kültür Merkezi’nde 153 araç kapasiteli yer altı otoparkı ile 636 araç kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük tam otomatik otoparkı olan Smyrna Otoparkı hizmete girdi. 4 bin 75 araçlık açık otopark ile birlikte 6 bin araç kapasiteli kapalı ve açık otopark kente kazandırıldı.
Yaklaşık 198 milyon liralık yatırımla 72 kilometre uzunluğunda yeni yol açıldı.
Eşrefpaşa Hastanesi’nde 40 yataklı palyatif servis açıldı.

Altyapı seferberliği sürüyor

750 kilometre kanalizasyon şebekesi, bin 472 kilometre içme suyu şebekesi döşendi. 432 kilometre içme suyu hattı yapımı sürüyor.

196 kilometre yağmur suyu hattı imalatı tamamlandı. 148 kilometre yağmursuyu ayrıştırma hattının imalatı devam ediyor.
211 yeni sondaj kuyusu açıldı, 24 sondaj kuyusu imalatı devam ediyor.
Kesintisiz ve sağlıklı içme suyu için Kavaklıdere, Mordoğan ve Karaçam içme suyu arıtma tesislerinin yapımı tamamlandı. Dikili Çandarlı, Foça Musabey ve Halkapınar içme suyu arıtma tesislerinin yapımı devam ediyor. 5 adet içme suyu paket arıtma tesisi tamamlandı.
Foça Gerenköy ve Kemalpaşa Ulucak ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri tamamlandı.
Mordoğan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin inşaatı devam ediyor. Torbalı ile Torbalı Ayrancılar-Yazıbaşı atık su arıtma tesislerinin kapasitesi artırılıyor.
Urla Özbek, Buca Sebze Hali ve Su Ürünleri Hali’nde 3 adet paket arıtma tesisi tamamlandı. Seferihisar Düzce-Turgut ve Ulamış mahallelerinde paket atık su arıtma tesislerinin yapımı devam ediyor.
400 dere yatağında temizlik yapılarak bir milyon 121 bin ton yani 60 bin kamyon malzeme taşındı.
4 milyon ton asfalt sererek 2 bin 81 kilometre yol baştan sona yenilendi. Bin 334 kilometre ova yolunda sathi kaplama çalışması yapıldı. 4 milyon 58 bin metrekare (808 kilometre) kilit parke taşı döşendi. Yatırım tutarı 2 milyar 725 milyon lira oldu.
37 milyon liralık yatırımla Mavişehir Kıyı Tahkimat Projesi tamamlanarak Mavişehir’de denizin yükselmesiyle yaşanan su taşkınları sona erdi.
Sel felaketinde sular altında kalarak trafiğe kapanan Altınyol Caddesi’nde benzer sorunların tekrarlanmaması için bölgenin altyapısı güçlendirildi.

Kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı

Yerinde ve yüzde yüz uzlaşı modeliyle yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları İZBETON'un yapım sürecine dahil edilmesi ise hız kazandı. 3 yılda toplam 2,7 milyar lira tutarında yapım işi başlatıldı. Kooperatifler de kentsel dönüşüm sürecine dâhil edilerek İzmir’de güç birliği başlatıldı. 3 yılda 619 bağımsız birim hak sahiplerine teslim edildi. Uzundere, Gaziemir Emrez-Aktepe mahalleleri ve Örnekköy kentsel dönüşüm alanlarında 3958 bağımsız birimin yapımına başlandı.

Doğayla uyumlu daha yeşil bir İzmir için

Kente 1 milyon 321 bin 434 metrekare yeni yeşil alan kazandırıldı. Yaklaşık 1 milyon 700 bini ağaç olmak üzere 21 milyon 700 binden fazla bitki toprakla buluştu.

Avrupa Birliği’nin en yüksek bütçeli hibe programı HORIZON 2020’nin desteklediği doğa esaslı peyzaj çözümleri Peynircioğlu Deresi’nde uygulandı.
25 milyon 323 bin liralık yatırımla 180 bin metrekare alana sahip Dr. Behçet Uz Rekreasyon Alanı yenilendi. Buca Tınaztepe Mahallesi'nde 26,6 milyon liralık yatırımla Portakal Vadisi ekolojik kent parkı çalışmaları sürüyor.
Yaşayan Parklar kurulması hedefi kapsamında Mavişehir'de Flamingo Doğa Parkı'nın yapımına başlanıyor. Güzelbahçe Yelki'de Olivelo Ekolojik Yaşam Parkı'nın yapım çalışmaları sürüyor. Doğançay, Bornova, Çiğli, İnciraltı, Gaziemir, Pınarbaşı bölgelerinde yaşayan parklar yapılacak.
Buca Yedigöller Parkı'nda onarım çalışmaları sürüyor. Kadifekale'de 100 bin metrekarelik ağaçlandırma alanının bakım ve onarımını yapıldı. 200 bin metrekarelik alanda çalışmalar tamamlanmak üzere.

Dünya şehri İzmir

Akdeniz Dilleri Merkezi açıldı. Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin resmi dillerinin öğretildiği kurslardan 881 yurttaş yararlandı. Eğitimler devam ediyor.

Kentin girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi için TÜSİAD işbirliğiyle Girişimcilik Merkezi açıldı.
İzmir’i sinema endüstrisinin merkezlerinden biri haline getirmek için İzmir Sinema Ofisi kuruldu.
İzmir Vakfı ve İzmir Kalkınma Ajansı ortaklığıyla İzmir Turizm Tanıtım Stratejisi ve Eylem Planı yayınlandı.
İzmir’in dijital turizm ansiklopedisi olan ve İzmir’i dünya çapında tanıtacak olan Visit İzmir uygulaması Türkçe, İngilizce ve Rusça olarak yayına alındı.
Turist yoğunluğunun olduğu bölgelerde 4 Turizm Bilgilendirme Ofisi açıldı.
Pandemi sonrasında işletmelerin yeni sürece geçişini kolaylaştırmak ve İzmir’i güvenilir bir destinasyon olarak ön plana çıkarmak amacıyla Turuncu Çember Hijyen Sertifikası projesi hayata geçirildi.
4.UCLG Kültür Zirvesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 9-11 Eylül 2021 tarihlerinde “Kültür: Geleceğimizi Kurarken” başlığı ile İzmir’de düzenlendi.
Dünya çapında gastronomi alanında ün yapmış 31 kentten oluşan Delice-Dünya Gurme Kentler Ağı, pandemi sonrası ilk toplantısını 23-25 Kasım 2021 tarihlerinde İzmir’de yaptı.
Türk fuarcılığının başkenti İzmir’de 2022 yılında düzenlenecek fuar sayısı 31’e çıktı.
Belediye bünyesinde Turizm Zabıta Amirliği kuruldu.
İzmir’e yıllar sonra Nisan ayında ilk kruvaziyer seferinin yapılması sağlandı.
Dünyanın en önemli uluslararası bahçe bitkileri EXPO’suna 2026 yılında İzmir’in ev sahipliği yapması sağlandı.
Vapur, otobüs, tramvay, metro istasyonları ve toplu taşıma aktarma merkezlerinde ücretsiz internet hizmeti başlatıldı. Kent genelinde hizmet verilen nokta sayısı 323’e çıktı.
İzmir Vakfı ile birlikte Direct İzmir projesi hayata geçirildi. "Directizmir.com" web sitesiyle, İzmir’den direkt uçuş düzenleyen tüm havayolu firmalarının seferlerinin Türkiye ve dünya genelinde tanıtılması hedefleniyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.