Okul servis ücretlerine yüzde 19.21 zam yeterli değil. Okul servis taşımacılığını büyük sorunlar bekliyor
Bugün yapılan İstanbul UKOME toplantısında okul servis ücretlerine yüzde 19,21 oranında zam yapılmasına karar verildi. İSTAB Başkanı Turgay Gül, artan maliyetler nedeniyle taleplerinin yüzde 60 olduğunu belirterek, “Yüzde 19.21’lik zam yeterli değil. Maliyetlerin yüzde 130 arttığı bir ortamda bu işin sürdürülebilir olması için yüzde 60 civarında bir zam talebimiz oldu. Ancak yüzde 19.21 zam yapıldı. Eylül ayında okul taşımacılığını çok büyük sorunlar bekliyor. Bu şartlarda bu işin sürdürülebilir bir durumu yok” dedi.
İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) Başkanı Turgay Gül, İstanbul UKOME Toplantısında okul servis taşımacılığına yönelik alınan yüzde 19.21’lik zam oranını Taşıma Dünyası’na değerlendirdi.
Yüzde 60 zam talebimiz oldu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin okul servis ücretlerine yönelik yüzde 19.21 zam oranı teklifini gündeme getirdiğini belirten Başkan Gül, “İSAROD önce yüzde 23 olarak belirlediği zam oranını sigortalara gelen zam ile yüzde 30’a güncellediler. Bizde geçen seneden bu seneye kümülatif olarak yaptığımız çalışmada her sene yapılan hesaplama doğrultusunda yaklaşık yüzde 130 civarında bir senelik artış söz konusuydu. Yüzde 27 ve yüzde 40 artış almıştık geçen seneden bu seneye. Arada kalan fark yüzde 60 civarıydı. Bizde talebimizi yüzde 60 olarak İBB’ye bildirdik ve bugün de UKOME Toplantısında dile getirdik. İSAROD yönetimini yüzde 30 zamda kaldı. Bende bu zam oranının esnafın taleplerini karşılayacak bir zam artışı olmadığı yönünde uyarımı yaptım. Buna rağmen yüzde 19.21 zam geldi” dedi.
Esnaf 13-15 binin altında ücrete çalışmak istemiyor
Şirketlere esnaf tarafından 13-15 bin TL’nin altında çalışmak istemedikleri yönünde talepler geldiğine dikkat çeken Başkan Turgay Gül, “Kümülatif olarak baktığımızda yakın mesafede bir öğrenciden yaklaşık 800 lira toplandığında ve ortalama 14 öğrenci olarak düşünüldüğünde 10 bin 200 TL toplam bir ücret elde edilmiş oluyor. Ama sahada şirketlere gelen taleplere baktığınızda esnafın 13-15 binin altında yakın mesafelerde çalışmayı düşünmediklerini görüyoruz. Burada bizin anlayamadığımız nokta hem böyle bir talep varken esnaf odasının talebinin bu kadar düşük kalması da manidar. Sonuçta sadece akaryakıta son bir senede yüzde 200’ün üzerinde bir artış oldu. Asgari ücrette arttı. TUİK verilerine göre yüzde 80’inin üzerinde enflasyon artışı var. Bu arada kasko ve trafik sigortasına gelen zamlardan bahsetmiyorum bile. Çünkü o tarafa gelen zamlar karşılanabilecek gibi değil. En kötü araca bile 10 bin TL’nin aşağısında kasko sigorta teklifi gelmiyor. 20-25 bin TL’lere çıkan kasko poliçeleri oluşmaya başladı” diye konuştu.
UKOME toplantısında alınan kararla yüzde 19.21 zam ile servis ücretleri bu şekilde oluştu
Bu iş bu ortamda yapılamaz
“ Yeterli ücretin alınamadığı bir ortamda, bu işin yapılabilir bir durumu yok” açıklamasını yapan İSTAB Başkanı Turgay Gül, “Şu anda yaşadığımız süreç çok tehlikeli boyuta gidiyor. Esnaf yeteri ücreti alamadığı takdirde yada şirketler taleplerini karşılamadığı noktada bu işin yapılabilir bir durumu yok. Özellikle devlet okullarındaki rakamlar bile düşük kaldı. Belediyenin yüzde 19.21 teklifi UKOME’den geçti. Bakanlık temsilcilerinin teklifi ise yüzde 15 civarıydı. Burada sistemler olarak sanki 9 aya bir ücret alınıyormuş gibi bir ücret ortaya çıktı. Zaten 10 ay bir fiil sektör çalışan sektör. SGK ödemeleri de düşünüldüğünde hesaplamanın 10 ay üzerinden yapılması gerekiyor” dedi.
Eylül ayıyla birlikte bizi büyük sorunlar bekliyor
“Açılış itibariyle okul servis taşımacılığını büyük sorunlar bekliyor” uyarısında bulunan Başkan Gül, “Çünkü maliyetlerin karşılanamayacağı oranda bir fiyatlama yapıldı. Bu şekilde okul servis taşımacılığı maalesef sürdürülemez. Sektör olarak bu işin sürdürülebilmesi için iş yapabilme maliyetlerimizin karşılanabileceği bir fiyatlandırma gerekmektedir. Yoksa Eylül ayında okulların açılması ile bizi büyük sıkıntı bekliyor. Okul tarafında yeteri kadar beklentisi karşılanamayan esnaf personel tarafına geçiş yapacaktır. Personel tarafında 12 ay çalışıyor. Personel servis taşımacılığında fiyatlar gayet güzel şekilde arttı. UKOME’de açıklanan fiyatları kimse uygulamıyor. Personel taşımacıları arzu ettiği fiyatları alıyor” dedi.
Bir aracın minimum 20 bin TL’nin üzerinde ciro elde etmesi gerekiyor
İSTAB Başkanı Turgay Gül, okulların açılış saatleri ile ilgili bir farklılık oluşturulması ve sektör mensuplarının iki işte çalışma imkanı yaratılması gerekliliğine dikkat çekti: “ Ben yine UKOME’de üstüne basa basa bunun çözülebilir bir sorun olduğunu okullarda kademeli saat uygulamasının yapılıp bir okul servisinin iki ayrı ortamda çalışabilecek imkanın yaratılması gerektiğini belirttim. Bu sorunu çözebilecek en önemli argüman olduğunu söyledim. İnşallah bu çözülür. Eğer bütün okullar 08.30’da giriş yapacaksa öğrenciler bir aracın 13-15 bin TL ücret elde etmesi de yetmez. Bir arabanın minimum 20 bin TL’nin üzerinde ciro yapması gerekiyor. Bütün masraflarını karşılayıp evine ekmek götürebilmesi için bu şart. Şoför maliyetlerinin 7 bin TL’nin üzerine çıktığı ortamda bir arabanın hiçbir iş yapmasa bile aylık maliyeti çok yükseldi. Trafik sigortası, kasko, şoför maliyeti, akaryakıt maliyetini üstüne koyduğunuzda matematik bilimine aykırı bir fiyatlama yapıldı. Giderler, maliyetler ortada ama maalesef verilen yeterli değil. Bizim oradaki konuşmamızı sadece dinlediler. Hatta Milli Eğitim Bakanlığı yetkilisi yüzde 19.21’lik zammın fazla olduğunu dile getirdi. Ben tekrar söz aldım ve ‘o zaman sizde okul saatlerine yönelik bir aksiyon alın, okul saatlerinde farklılık gösterin, bizlerde arabalarımızı iki işte çalıştırabilelim Maliyetleri paylaştarabilmek adına bir aracın en az 2 okul yapabileceği bir kademeli saat çalışması yapılmalıdır. Velilerin de haklı serzenişlerini anlamakla birlikte bu sürecin sürdürülebilir olması için bu maliyetlerin bir şekilde karşılanması gerekmektedir’ dedim.”