Servisçilerin ortak görüşü: PLAKA TAHDİDİ

GÜNDEM

25 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın servisçilere yönelik plaka tahdidi sözü vermesinin ardından üç ay geçti. Büyükşehir Belediyesi’nin 25 Mayıs’tan sonra güzergah izin belgesi vermeyi durdurması ise sektörde belirsizliğin büyümesine neden oldu. Bu süre içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi plaka tahdidine yönelik bir karar açıklamadı. Yapılan lisanslama önerisi ise büyük tepki çekti.

DOSYAYI HAZIRLAYANLAR: ERKAN YILMAZ - CANER ÖZCAN

25 Mayıs’tan sonra yatırım yapanlar, belge alamamanın şaşkınlığını yaşıyor. Yatırım yapmayı düşünenlerin bu yatırımlarını ertelemesi de otomotiv pazarına zarar veriyor. İstanbullu servisçiler, bu belirsizliğin getirdiği olumsuzlukları yaşarken okul ücret tarifelerinde beklediğini bulamamanın üzüntüsünü yaşıyor. Yüzde 10 tarifede bir artış bekleyen servisçi yüzde 5 artışın yetersizliğinden şikayet ediyor.

TAŞIMA DÜNYASI “SERVİSÇİ DOSYASINI AÇIYOR” 

Servisçi dosyası İstanbul ile başlıyor

İstanbullu servis esnafının hem plaka tahdidi konusundaki beklentilerini, hem de okul ücret tarifesine yönelik düşüncelerini bu dosya da okuma imkanı bulabileceksiniz. 

Ankara, İzmir, Kocaeli ve Bursa (Haftaya...)

Dosyamız İstanbullu servisçi esnafının sorunlarını yansıtmakla sınırlı değil. Gelecek haftaki sayımızda Ankara, İzmir, Kocaeli ve Bursa servisçi esnafının talepleri ve sorunları gazetemizde yer alacak.
Tahdit dışında hiçbir öneri kabul görmüyor.

İstanbullu servisçiler tam 3 aydır heyecanlı bir bekleyiş içinde. Yıllardır 28 ilde uygulanan plaka tahdidinin İstanbul’da da hayata geçmesine yönelik çabalarının meyvelerini artık almak istiyorlar.  

*  *  *

25 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamanın ardından büyük bir umutla “artık oluyor” dedikleri plaka tahdidi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir an önce karar vermesini istiyorlar. 25 Mayıs’tan sonra güzergah izin belgelerinin verilmesinin durdurulması ise sektörde belirsizlik yaratmış durumda. Yeni yatırım yapanlar araçlarına belge alamazken, yatırım yapmayı planlayanlar da yatırımlarını ertelemek durumunda kaldılar. Bu durum sadece servisçileri değil, araç satmak isteyen üreticileri de olumsuz etkiledi. Bütün bu belirsizlikler içinde okul ücretlerine yönelik yeni tarifelerde yayınlandı. 

Taşıma Dünyası olarak “SERVİSÇİ DOSYASI” hazırladık.
İstanbullu servisçi esnafının dışında Ankara, İzmir, Kocaeli ve Bursa esnafının da sesine kulak verdik. İstanbul’la birlikte onlarda hem yaşadıkları sorunlar hem de okul ücret tarifelerine yönelik düşüncelerini paylaştılar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin de görüşlerine yer vermek istedik ancak “plaka tahdidi” onlar içinde herhalde henüz ne ve nasıl yapılacağı belli bir konu olmadığı için açıklama yapmak istemediler diye düşünüyoruz. Ancak belediyenin İSAROD yönetimi ile yaptığı görüşme de gündeme getirilen lisanslama önerisi sektörden büyük tepki gördü. 

BELEDİYENİN ÇOK TARTIŞILAN ÖNERİSİ 
Belediye yetkililerinin servisçi esnafına önerdiği lisanslandırma modelinde ise şunlar yer alıyor:  Bu modele göre İBB servis işletmecilerini kategorilere ayırarak lisanslandıracak. Şöyle ki, 5 yıldan fazla servis taşımacılığı yapan esnaflar 1.000,00 TL , 5 yıl dan az servis işletmeciliği yapan esnaflar 5.000,00 TL, 25 Mayıs 2015’ten sonra sektöre girenler 60-70 bin TL lisans ücreti ödeyerek 10 yıl çalışma hakkı satın alacaklar. 10 yıl içinde lisanslar devir edilemeyecek. 10 yıl sonra yeniden bir ücret ödenerek bu şekilde çalışılmaya devam edilecek.

● İSAROD Başkanı Hamza Öztürk: Biz, plaka tahdidi ne anlama geliyorsa, onu istiyoruz. Onun dışında lisanslandırma modeli gibi önerileri kabul etmiyoruz.

● İSTAB Başkanı Ali Bayraktaroğlu: Adı tahdit olmayan 28 ilde anılan şartları sağlamayan hiçbir sınırlamaya İstanbul’da biz evet de demeyeceğiz, kabul de etmeyeceğiz.

● İTO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Orduhan: Diğer illerde olduğu gibi, esnafın anlayacağı bir dilde plaka tahdidi beklentimiz var. Plaka tahdidi olmasın, lisans olsun düşüncesine karşıyız. 

● Gürsel Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Levent Birant: “Plaka tahdidi uygulanan illerdeki gibi uygulamalar İstanbul’a birebir uymaz. İstanbul’un dinamikleri farklı. farklı bir model şeklinde olması lazım” dedi. 

● İSTAB yönetim kurulu üyesi 11 firmanın sahipleri de hem plaka tahdidi hem okul ücret zamlarına yönelik düşüncelerini açıkladılar. 

• İstanbul Servis Taşımacılığı PLAKA TAHDİTİ  DOSYASI Taşıma Dünyası Gazetesinde
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.