MAPAR’dan Aksu Tur’a 7 araç teslimatı

PİYASA

2022 yılında 30. yılını kutlamaya hazırlanan Antalya merkezli Aksu Tur, filosuna 4 adet yenilenmiş 2015 model MAN Lions Coach otobüs ve 3 adet sıfır MAN TGE minibüs kattı.

Röportaj: Erkan Yılmaz

Araçları MAPAR Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin, Bursa Genel Müdürü Tanju Nayır ve SSH Müdürü Nihat Çetin, Aksu Tur Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Karacan, Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Karacan, Genel Müdür Ahmet Buca ve Filo Müdürü Kansu Özkan’a teslim etti. 

Antalya’ya Aksu Tur ile ilkler gerçekleşti 

MAPAR Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin, 2021’in son günlerinde Aksu Tur ile gerçekleşen işbirliğinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Aksu Tur, Antalya’nın önemli turizm taşımacıları arasında yer alıyor. Aksu Tur ile gerçekleştirdiğimiz bu proje çok doğru oldu. Bu teslimatın bizim için önemli bir noktası da Antalya’ya ilk defa Aksu Tur ile yeniden dizayn edilmiş otobüslerimiz  ve  MAN TGE minibüslerimiz girmiş oldu.  Bundan da çok mutluyuz. Biz 2022 yılının yolcu taşımacılığı sektörü için çok iyi olacağını düşünüyoruz. 2022 yılında sıfır otobüslerin fiyatlanmalarının da tam olarak belli olmasıyla birlikte ikinci el araçlar çok kıymetli, değerli hale gelecek. Aksu Tur ile 2022 yılına yönelik yeni projelerimizde var. İyi ve doğru projeler üretiyoruz. Aksu Tur’a satışı gerçekleştirdiğimiz otobüslerin de, minibüslerin de hayırlı, uğurlu olmasını ve bol kazanç getirmesini diliyorum. Bu vesileyle de tüm sektör mensuplarımızın yeni yılını kutluyorum” dedi.  

Küçük araçlar daha da önemli hale gelecek

Yalçın Şahin, önümüzdeki süreçte özellikle turizm taşımacılığında daha küçük araçların öne çıkacağını belirterek, “Küçük araçlar müşteri talepleri noktasında her zaman önemliydi. Bundan sonra birkaç kat daha önemli hale gelecek. Özellikle 27 ile döndüğünüzde 19-17-15 koltuklu araçlar daha tercih edilebilir segmentler olacak” dedi.     

180 adetlik bir filoya ulaştık

Aksu Tur Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Karacan’da 2022 beklentilerine yönelik özel açıklamalarda bulundu. Ufak ve büyük otobüs olmak üzere 180 adetlik bir araca ulaştıklarını belirten Şeref Karacan, “MAPAR’dan 3 ay önce de 2015 model ama 2021 görünümlü, yenilenmiş bir otobüs almıştık. Toplamda 5 otobüs, 3 minibüs yatırımı yapmış olduk. Yine 2020 ve 2021 yılında Temsa marka sıfır otobüs yatırımları yaptık. Artık bu süreçten sonra 10-15 tane sıfır otobüs aldık demek çok mümkün olmayacak.  Çünkü yatırım maliyetleri çok ağır. Bu saatten sonra herkes elindeki araca sahip çıkacak. Mevcut otobüsün içini, döşemesini, kaportasını yapacak ve hizmet sürecine devam edecek. Geçen hafta yine Ankara’dan 2008 bir otobüs aldım. Onu da MAPAR Otomotiv’e bıraktım. Önü ve arkası yeni Travego görünümlü olacak. Komple sıfır döşeme ile kullanacağız. Elimizdeki modelsiz araçlar yenilenerek kullanmaya devam edilecek. Bizde sektör içerisinde olumlu yatırımlar yaptık. Şu anda Antalya’da en modelli, en yeni filoya sahip firma biz olduk. Bu yatırımları da iyi ki yapmışız. Şu anda özmal 55’i büyük otobüs olmak üzere 180 araca ulaştık” dedi. 

MAPAR Otomotiv ile çok güzel bir işbirliği yapıyoruz

MAPAR Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin ile çok güzel bir işbirliği süreci yaşadıklarını da belirten Şeref Karacan, “ Sayın Yalçın Şahin otobüs sektörünün en önemli isimleri arasında. Gerçekten çok iyi bir uyum sağladık. Birbirimizi çok sevdik. Daha önce de MAPAR Otomotiv ile ticaretimiz oldu. Bundan sonrada yoğun bir şekilde olacak. Bunun devamı da gelecek. İyi bir sezon da geçirirsek, elimizdeki otobüslerin makyajlarının yapılması sözünü de aldık” dedi.   

2021’de iyi bir sezon geçirdik

2021 yılında elde edilen seviyeye ‘biz buna da şükür, bereket versin’ diyerek değerlendiren Şeref Karacan, “22 Haziran’da açılan sezonla birlikte 15 Kasım’a kadar kimse operasyon yapacağını düşünemezken biz Aksu Tur ile iyi bir sezon geçirdik. 2022’ye nasıl hazırlanabileceğimizi de gördük. Şu anda herkesin sıkıntısı ortak. Kaptan bulmakta çok zorlanıyoruz. Antalya’da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un da katılımıyla geçtiğimiz hafta gerçekleştiren toplantıda bende ‘otellere verilen yabancı çalıştırma hakkının bizlere de verilmesini istiyoruz. Eğer böyle giderse bizde yabancı kaptan çalıştırmak zorunda kalacağız” dedim. Sayın Bakan da bana ‘neden böyle düşünüyorsun’ dedi. Bende elimizdeki şoförlerin büyük bölümü lojistik tarafına ve kurye tarafına gitti. Burada çalışmaya yönelik bir talep de oluşmuyor. ‘Nasıl yapacağız’ dedi. Yeni yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Bunu not aldılar” dedi,

2022’de 2019 seviyelerine ulaşabiliriz

Geleceğe yönelik öngörüde bulunmanın çok zor olduğuna dikkat çeken Şeref Karacan “ Ülkemizde kur bir gecede artıyor daha sonra düşüyor. Bunu öngörebilmek  mümkün değil. Biz Odeon ile 2022 sözleşmesini yaptık ama fiyatsız yaptık. Birbirimizi cesaretlendirelim, yatırım yapacaksak yapalım. Kiminle çalışacağımızı bilelim. Fiyatları da Şubat sonu Mart gibi yapalım. Mazotun, araç fiyatlarının ne olacağını bilmiyoruz. Böyle bir planlama içindeyiz. İşler güzel mi olacak, evet güzel olacak. Ama Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim nereye varacak? Türkiye bundan nasıl etkilenecek? Bunu bilmek mümkün değil. Avrupa tarafına baktığınızda pandemi sürecinde yeni varyantlar nedeniyle İngiltere tekrar kapattı. Bunun devamını iyi görmek gerekiyor. Ben normal giderse her şey 2019 seviyelerini yakalayacağımızı düşünüyorum. Bu beklenti ile yatırımlar yaptık. Kaptan istihdamını da ona göre planladım. Ben iyi olacağına inanıyorum. Bu noktada fiyatlarımız da iyi seviyelerde olursa daha iyi olacak. Türkiye’de taşımacılık sektörü ,  çok daha fazla değerli olacak. Bu yüzden fiyat politikaları da değişecek. ” dedi.  

Antalya’da MAN TGE alan ilk firma biz olduk

Antalya bölgesi için MAN TGE yatırımını yapan ilk firma olduklarını da açıklayan Şeref Karacan, “MAN ailesi ile bayağı bir işbirliği yaptık. MAN TGE ile de bir giriş yapalım istedik. Önümüzdeki süreçte ya minibüslük ya da  yada otobüslük iş olacak. Rus turistlerin tercihi de özel transfer olmaya başladı. Minibüs talebi olacak. Bizde bu nedenle yapabileceğimiz kadar minibüs ve otobüs yatırım yapmayı planlıyoruz. Mercedes-Benz’den 10 adet Sprinter araç talep ettim. Ocak-Şubat ne zaman verirlerse. Belki ilerleyen dönemde 5 adet daha midibüs yatırımımız daha olabilir. Biz çok iş alıp kaliteden taviz vermektense elimizdeki işleri kaliteli şekilde yürütmeyi hedefledik. Biz bu sene güzel olacak. Hem otobüs açığı hem kaptan açığı yaşanacak. Bireysel otobüsçüler artık yeni otobüs yatırımı yapmakta da zorlanacak” dedi. ■

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.