Danıştay’dan okul servis araçlarına yönelik yeni karar

SERVİS TAŞIMA

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın yaptığı başvuruyu değerlendiren Danıştay Sekizinci Dairesi 2021/5662 sayılı esas kararı doğrultusunda Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nde yer alan araçlarda renkli cam, sensör, kamera ve üç noktalı emniyet kemeri zorunluluğunun 1 Ocak 2018 yılı öncesi modelli araçlarda uygulanmaması yönünde maddenin yürütmesinin durdurulması kararını verdi. Bu karar sonrasında TÜVTÜRK tarafından yapılan açıklama ile 27 Haziran 2022 tarihinden itibaren 1 Ocak 2018 model araçlarda renkli cam, sensör, kamera ve üç noktalı emniyet kontrollerinin yapılacağı ve bu özellikleri taşımayan araçların ağır kusurlu sayılacağı belirtildi.

25 Ağustos 2021 ve 31579 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına Dair Yönetmelik ile okul servis araçlarında renkli cam, sensör, üç noktalı emniyet kemeri ve kamera zorunluluğu 1 Ocak 2018 model öncesi araçlarda olması istenmişti. Ancak Danıştay 8. Dairesi Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın yaptığı başvuruyu değerlendirerek 25 Ekim 2017 tarihli Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nin 4. Maddesinin 1.fıkrasının İ, I ve m ve o bentlerinde bahsi geçen;

I) Okul servis araçlarında her öğrenci ve çocuk için üç nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat bulundurulacaktır.

İ) Okul servis araçlarında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca standartları belirlenen her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistemler bulunacaktır.

m) Oku servis araçlarında tüm koltukları görecek şekilde Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ekinde belirlenen standartlara uygun iç ve dış kamera ile en az 30 gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı bulundurulacaktır.

O) Okul servis araçlarında iç mekanı gösteren beyaz cam dışında cam kullanılamaz.

Danıştay 8. Dairesi tarafından12 Eylül ve 2020 tarih ve 25 Ağustos 2021 ve 31579 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nde yapılan 1 Ocak 2018 öncesi modelliaraçlardan bu şartların istenmemesine yönelik kararı oy çokluğu ile Yürütmenin durdurulması kararı verildi.

İŞTE DANIŞTAY 8.DAİRESİ'nin KARARININ TAM METNİ 

https://egitimsen.org.tr/wp-content/uploads/2022/06/DANISTAY-YD-KARARI.pdf

İSTAB BAŞKANI TURGAY GÜL DANIŞTAY 8.DAİRESİ KARARINI DEĞERLENDİRDİ 

https://www.tasimadunyasi.com/servis-tasima/danistayin-karari-okul-tasimaciligini-yapilamaz-hale-getirir-h11566.html

İSAROD BAŞKANI GÜNHAN SINAR DANIŞTAY 8. DAİRESİ'NİN KARARINI DEĞERLENDİRDİ 

https://www.tasimadunyasi.com/servis-tasima/danistayin-bu-karari-servisci-esnafini-cok-magdur-eder-bir-h11567.html

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.