Danıştay’ın kararı okul taşımacılığını yapılamaz hale getirir, bir çözüm bulunmalı
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın yaptığı başvurusu sonucunda Danıştay Sekizinci Dairesi 2021/5662 sayılı esas kararı doğrultusunda Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nde yer alan araçlarda renkli cam, sensör, kamera ve üç noktalı emniyet kemeri zorunluluğunun 1 Ocak 2018 yılı öncesi model araçlara uygulanmaması yönünde maddenin yürütmesinin durdurulması kararını İSTAB Başkanı Turgay Gül, Taşıma Dünyası’na değerlendirdi. Başkan Gül, “Bu kararın değişmemesi halinde çok net ve açıklıkla söylüyorum 2022-2023 eğitim ve öğretim döneminde öğrenci taşıyacak servis aracı bulmak mümkün olmayacak. Bu karar okul servis taşımacılığını bitirecek bir karar. Ben bir an önce servis taşımacılarını rahatlatacak yeni bir kararın alınacağına inanıyorum” dedi.
1 Ocak 2018 model öncesindeki araçlarda renkli cam olmaması, sensör, 3 noktalı emniyet kemeri ve kamera bulunmaması zorunluluğunun yürütmesinin durdurulma kararının çok büyük kaos oluşturacağını belirten Başkan Gül, “Bu kararın değiştirilmesine yönelik hızlı bir aksiyon alınmazsa çok açık ve net söylüyorum; 2022-2023 eğitim ve öğretim döneminde çalıştıracak okul servis aracı bulmak mümkün olmayacak. Üstelik hem maddi açıdan hemde zaman yönünden bunu sağlamak mümkün değil. Bu karar ilk yayınlandığı anda servisçinin bu maliyeti bile karşılaması mümkün değilken pandemi sürecinde sürekli zarar eden, şimdi de ağır ekonomik koşullar nedeniyle yaşam savaşı veren servis taşımacısı karşılayamaz. Üstelik yeni araç alımı da mümkün değil. Çünkü otomotiv endüstrisi de araç temin edemiyor. Bu ekonomik ve kredi faizleri ortamında zaten araç olsa da almak da mümkün değil” dedi.
Araçların muayeneleri yapılamıyor
Tüm Türkiye genelinde bu şartlara uygun ancak yüzde 10 civarında bir araç olabileceğine dikkat çeken İSTAB Başkanı Turgay Gül, “ Bu kararın sahaya yansıması çok hızlı oldu. 27 Haziran 2022 tarihinden itibaren bu şartları taşımayan araçların muayenesi de yapılmıyor. Okul servis taşımacıları genelde muayene takvimlerini de okulların tatil olduğu dönemlere göre ayarlar. TÜVTÜRK buna yönelik bir açıklama yayınladı ve bu şartları taşımayan araçların ağır kusurlu sayılacağını belirttiler. Maliyetlerin bu kadar arttığı bir süreçte servisçinin üstüne birde yeni maliyetler yüklenmesiyle bu iş hiç yapılamaz hale gelecektir. UKOME kararı ile alınan 2.fiyat artışları da zaten yansıtılamadı. Şu anda sahada yaptığımız araştırmalar sonucunda sırf sensörün takılması bile 10-15 bin TL civarında. Kamera maliyetleri de inanılmaz yüksek seviyeye geldi. Üç noktalı emniyet kemeri noktasında aracın bütün koltuk sistemi değişecek. Renkli camlar şeffaf hale dönüştürülecek. Bütün bu çalışmaların getireceği maliyet 50 bin TL’yi aşıyor. Sektör mensuplarımızda çok büyük bir infial var.Bu karar okul taşımacılığını bitirecek bir karar. Üstelik sensörle ilgili bir uygulama dünyanın hiçbir ülkesinde de yok. Sistemin yürümesi için acil bir aksiyon alınması gerekiyor. Biz her zaman güvenli ve emniyetli bir taşımacılık adına alınan kararların yanında olduk. Ancak alınan bu kararın uygulamasında oluşabilecek tehlikeleri örnekleriyle sunduk. Bu ekipmanların üretim esnasında araçlara takılmasının güvenlik açısından önemli olduğunu gösteren raporları ve dokümanları bakanlıklara iletmiş ve 01.01.2018 itibariyle üretilen bütün okul taşıtı araçlarda bu özelliklerin bulunmasını sağlamıştık. Ayrıca 4 yıldır bu şartlar olmadan da okul taşımacılığı yapıldı ve bu süreçte hiçbir sorun da yaşanmadı. Ne maddi açıdan ne de altyapı açısından bu işin yürütülebilmesi mümkün değil. Ben İlgili Bakanlıkların bu soruna bir an önce bir çözüm bulacağına ve servis taşımacılarını rahatlatacağına inanıyorum” dedi.
İSAROD BAŞKANI GÜNHAN SINAR DANIŞTAY 8. DAİRESİ'NİN KARARINI DEĞERLENDİRDİ
DANIŞTAY 8.DAİRESİ OKUL SERVİS ARAÇLARI YÖNETMELİĞİ YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI
Teşekkürler