banner69

Bayramda yolculuk talebi, Anadolu Otogarı ve Beylikdüzü Cep Otogarı

banner113

TOFED Genel Başkan Yardımcısı Hasan Kurnaz, şehirlerarası yolcu taşıma sektöründe güncel gelişmeleri değerlendirdi.

banner114
ŞEHİRLERARASI 18.04.2022, 12:10 18.04.2022, 12:29 Taşıma Dünyası
Bayramda yolculuk talebi, Anadolu Otogarı ve Beylikdüzü Cep Otogarı

Hasan Kurnaz / TOFED Genel Başkan Yardımcısı

Sektörümüzün öncelikli konusu bir süredir Anadolu Otogarı. Anadolu yakasında inşa edilecek bir otogara sektörümüzün çok ihtiyacı var. Otogarla ilgili yapılan görüşmelerde hep iki alternatif arazi üzerinde duruldu. Birisi Viaport’a yakın olan arazi, diğeri de Mehmetçik Vakfı’nın olduğu yer. Bu iki arazi ile ilgili bakanlıklarla yazışmalar yapıldı, dosyalar sunuldu.  

İBB ile yapılan görüşmeler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yaptığımız görüşmelerde, hangi arazi üzerinde mutabık kalınırsa “Biz de destek veririz. Bir sonuç alamadığınız takdirde, Sabiha Gökçen Havalimanı yakınında bize ait olan arazide otogar inşası için adım atarız” diyor. Ancak o araziyi değerlendirdiğimizde, sektörün ihtiyaçlarına cevap veremeyeceğini ve küçük kalacağını ifade ettik. Bunun dışında, Anadolu yakasında otogar inşası için çok fazla arazi seçeneği yok. O yüzden bizim üzerinde durduğumuz iki arazinin önemi büyük. 

Anadolu Otogarı’nın kazanımları 

Görüşmelerin bir sonuca ulaşması gerekiyor. Sektörün maliyetlerini aşağıya çekecek adımların bir an önce atılması gerekiyor. Harem Otogarı çok uzun süredir işlevini yitirdi. Anadolu yakasında sektör çok dağınık bir yapıda ve ağır maliyetlerle hizmet veriyor. Yeni otogarla birlikte sektör çok daha iyi bir düzen içerisinde hizmet verecek. Ücretsiz servisleri ortak şekilde sağlamak adına da adımlar atılabilecek. 2022 yılı bitmeden otogara yönelik bir sonuç alacağımızı ve inşasına başlayabileceğimizi düşünüyorum. Otogarın inşası için de hem yap-işlet-devret hem de gelir paylaşım modeli seçeneklerini sunduk. Yer belirlendiğinde çalışmalar hemen başlayabilir.

Anadolu yakasında faaliyete geçecek otogarın çok önemli bir katkısı da yakın illere yönelik korsan taşımacılığın önüne geçilebilecek olması... Bölgede 16’lık araçlarla İzmit, Adapazarı ve Bursa hattında seferler yapılabiliyor. 

Beylikdüzü’nde cep otogarı 

Anadolu yakasında olduğu gibi Avrupa yakasında da korsan taşımacılık sorunu yaşıyoruz. Beylikdüzü’nde İSPARK’a ait arazide yapılacak bir cep otogarının bu sorunun çözümüne önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bu cep otogarı için yaptığımız görüşmelere göre 1 ay içinde bir adım atılacak gibi görünüyor.

Özmal ve 18 koltuklu araçlar

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bürokratları ile yeni yönetmeliğe yönelik görüşmelerimiz de sürüyor. Bakanlık yetkilileri çalışmaların sürdüğünü, kısa, orta ve uzun vadede yapılacak düzenlemeler olduğunu ifade ettiler. Biz özmal araç yaşının bu ağır maliyetlerin yaşandığı süreçte arttırılmasının önemine dikkat çektik. 18 koltuk ve üstü araçların kaydına yönelik, yetki belgesi sahiplerine belli bir oran imkanı ile verilmesi talebimizi ilettik. Bu iki konunun da kısa vadede çözülebileceğine inanıyoruz.

Bayram listeleri açılmadı

Ramazan Ayı’nda yine düşük bir yolcu talebi var. Otogardan, günlük, ortalama 700-750 civarında araç çıkışı var. Bayramla birlikte hareketliliğin artacağını ama ekonomik güçlükler nedeniyle aşırı yüksek talep olmayacağını düşünüyorum. Şu an Bayram seferlerine yönelik listeler açılmadı. 15 Nisan sonrasında listeler tam anlamıyla açılır. Bunun nedeni de akaryakıt maliyetlerinin nereye geleceği bilinmiyor. Bu belirsizlik ile insanlar bekliyor. 

Her yıl, bayramda artacak talebe cevap verebilmek için turizm taşıtlarını geçici süre ile kullanma imkanı talep edilir, Bakanlık da geçici süre ile bunu verirdi. Benim görüşüme göre, bu bayramda buna çok ihtiyaç olmayacak, çünkü çok atıl araç var. Eskiden bayramlarda tek taraflı sefer maliyetleri kurtarıyor, kazanç da getiriyordu. Şu anda yüzde 70-75 doluluk oranı sadece maliyeti karşılıyor. Şu an dolu bir sefer yapıp, boş döndüğünüzde ciddi bir zarar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. O yüzden ek bir araca ihtiyaç olmayacak. Yine de firmalardan bu yönde talep gelirse, TOFED olarak, Bakanlığa bu imkanın verilmesi için başvururuz. 

Taşıma modlarına sübvansiyon

Bu süreçte diğer taşıma modlarındaki düşük fiyat oranları sektörü sıkıntıya sokuyor. İstanbul-Trabzon arasında otobüs bilet fiyatı 400 TL, uçak bilet fiyatı 500 TL, tabii ki uçak tercih ediliyor. Ankara, Konya, Eskişehir’e 113 TL’ye tren bileti var. Ama bir otobüsün sadece akaryakıt maliyeti 200 TL. Diğer modlardaki devletin sübvansiyonu sektörü sıkıntıya sokuyor. 

Yeniden yapılanma şart

Sektörün yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduğu açık. Gider kalemlerini yönetme sürecini yeniden oluşturmak, sefer planlarını yeniden yapmak, ortak bilet satış portallarıyla maliyetleri aşağıya çekmek zorunda. Hiç kimsenin plansız bir sefer, plansız çalışma yapma lüksü kalmadı. 
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159