banner69

TEMSA’dan Kamil Koç Erzurum İşletmecisi Saltanat Turizm’e 12 Maraton

banner113

2023 yıl başında Kamil Koç’un Erzurum Bölge İşletmeciliğini üstlenen Saltanat Turizm filosuna 12 adet Temsa Maraton kattı. Araçlar, Temsa Satış Direktörü Baybars Dağ ve Otobüs Satış Yöneticisi İlker Canbolat tarafından Saltanat Turizm firma sahibi Arif Şenkuş’a teslim edildi.

banner114
TEMSA’dan Kamil Koç Erzurum İşletmecisi  Saltanat Turizm’e 12 Maraton

Haber: Erkan YILMAZ 

Saltanat Turizm sahibi Arif Şenkuş hem yeni yatırımlar hemde sektördeki mevcut duruma yönelik Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu. 

2023 yıl başında Karagül Grup’a yüzde 50 ortak olarak Kamil Koç’un Erzurum Bölge işletmeciliğini üstlendiğini belirten Arif Şenkuş, “8 yıldır Kamil Koç’un Erzurum işletmeciliğini Karagül Grup yapıyordu. Ben Sivas bölgesinde bireysel işletmeciydim. Erzincan’da 5 yıldır yazıhane işletmeciliği de yapıyordum. 2019 yılında Saltanat Turizm’i kurdum. 2023 yılı başında Karagül Grup’un yüzde 50’sini satın aldım. Söz hakkı bana geçti ve şu anda Erzincan ve Erzurum’da Kamil Koç’un bölge işletmecisiyim. 11 yıldır Erzurum firmalarında araçlarım çalışıyordu. Bu bölgeyi çok iyi tanıyorum” dedi.

Bu işin mutfağından geldim

Taşımacılık tarafına adım atışını “Ben bu işin mutfağından geliyorum” diye açıklayan Arif Şenkuş, “Ben gençliğimde ‘ventil sesini’ çok sevdim ve otobüsçülüğe yöneldim. Bu işin muavinlik, şoförlük, acentecilik tarafında bulundum. Otobüsçünün, şoförün, acentenin, yolcunun ne beklediğini benden iyi kimse bilemez. Ben bu süreçlerin tamamen içinde bulunarak geliyorum. Bu nedenle de güzel bir ivme yakaladığımıza inanıyorum” dedi.

Eski otobüsçülük anlayışı ile devam etmek mümkün değil 

Eski otobüsçülük anlayışı ile hareket etmenin artık mümkün olmadığına dikkat çeken Arif Şenkuş, “Eskiden kapıları, bağaji kapat. Hadi gidelim İstanbul’a. Artık böyle bir devir kalmadı. Eski otobüsçülük bitti ve kafaların değişmesi gerekiyordu. Bireysel olarak da sektörde ayakta kalma şansınız yok. ‘Bir otobüsüm olsun, borcum olmasın’ dediğinizde bile zaten kazancınızın yüzde 30-40’ını vergiye veriyorsunuz. Yüzde 10-15 civarını bilet portallarına veriyorsunuz. Yüzde 10-15’de yazıhane, kalan da tamir ve bakım derken size hiçbir para kalmıyor” dedi.

Mesleki örgütlenme önemli

Son 2.5 yıldır sektörel örgütlenmenin önemini anlatmaya çalıştığını belirten Arif Şenkuş, “Sivas’da dernek kurduk. Malatya, Kahramanmaraş, Erzincan ve Gaziantep’de yapılmıştı ama eksiklikleri vardı. Örgütlenmeyi tam anlamıyla Sivas’da hayata geçirdik. Erzurum’da da 6 aylık bir çalışma ile Erzincan’da dahil olmak üzere dernek kurduk. Erzurum’da mesleki örgütlenmenin ilk etapta hemen kazanımlarını da görüldü. Artık tek başına mücadele etmek mümkün değil. Bilet portallarının havayolunda olduğu gibi yolcudan hizmet bedeli almasını ve komisyonu biletlerden almaması gerektiğini düşünüyorum” dedi. 

Mazota gelen 10 liralık zam planları altüst etti

Sezonu geride bıraktıklarını ve hareketlilikten memnun olduğunu belirten Arif Şenkuş, “Kamil Koç olarak en büyük avantajımız, her bölgenin en iyisi olmamız. Sezon beklentilerimin üstünde geçti. Yalnız seçim sonrasında akaryakıtta yaşanan artışlarla birlikte litre başına gelen 10 liralık zam bizim bütün planlarımızı altüst etti.  Yaşanan ani artışlarda cafeler de olduğu gibi ‘50 liraydı, 60 lira yaptık’ diyemiyoruz. Her tarafta rakiplerimiz var. Ama bireysel otobüsçüler; ‘200 liraysa, 100 lira olsun’ diyerek fiyatları tabanda tuttular ve biz beklediğimiz kazancı yakalayamadık. İş ve yolcu konusunda çok iyiydik. Ama kazanç noktasında hep cebimizden gitti. Yakıtın litresi 27 lira iken Erzurum-İstanbul 400 liraydı. Şu anda artan maliyetlerle herkes hesabını daha iyi yapma yönünde adımlar atıyor. Şu anda Erzurum-İstanbul 950 lira oldu. Maliyetlerini iyi hesaplamayanlar ayakta kalamayacaklar. İstanbul-Erzurum sefer maliyeti 37 bin TL. Biletlerden kesilen komisyonlardan sonra bir yolcudan elde edilen para 700 TL. Tam dolu gittiğinde bile maliyete yetmiyor. Yeni araçların kaskosunu 480 bin TL’ye yaptırdım. Ayda tüketilen yakıt miktarı 400 bin TL” dedi.  

Temsa’dan 12 Maraton 

2023 yılına yönelik Temsa ile ilk etapta 10 adetlik Maraton anlaşması yaptıklarını daha sonra bu rakamın 12 adete yükseldiğini belirten Arif Şenkuş, “Şu anda 11 adet Maraton’u filomuza kattık. 1 Maraton’u da önümüzdeki ay teslim alacağız. Filomuzda toplam 34 civarında araç oldu. Temsa tercihimizde en önemli etken; fiyatının uygun olması, bağaj kapasitesinin büyüklüğü, 3 yıl garantinin olması. Yakıt noktasında aldığımız veriler de 100 km’de 23.5 idi. Bizim kullanımız da da 24.5-25 gibi çıktı. İyi bir seviye. Yaklaşık 2 yıldır da Temsa araçlarını takip ediyorum. Önceki modellerdeki eksiklikleri giderdiler. 2024 yılına yönelik yine 10 adet Maraton yatırım planımız var ama tabii ekonomideki gelişmeler çerçevesinde hareket edeceğiz. Ben araçları aldıktan sonra bölge firma sahipleri de beni aradılar. Araştırıp, araştırmadığımızı sordular. Ben anlattım, Onlar da

Maraton yatırımı yaptılar” dedi.

Araç yatırım sürecinde Temsa Satış Direktörü Baybars Dağ ve Otobüs Bölge Satış Yöneticisi İlker Canbolat’ın yakın ilgisi ve desteğini de gördüğünü belirten Arif Şenkuş, “2022 Kasım ayında ilk kez biraraya geldik. Fiyat ve servis hizmeti noktasında destekleri oldu. Temsa kısa sürede aile gibi olduk. Bölgede Temsa satış sonrası hizmetlere yönelik yeni yatırımlar yapacaklarını da ifade ettiler. Bu sözle yola çıktık” dedi. ■

Temsa Satış Direktörü Baybars Dağ: Doğu Anadolu firmalarının Maraton ilgisinden memnunuz

Kamil Koç’un Erzurum İşletmeciliğini yapan Saltanat Turizm ile gerçekleştirdikleri işbirliklerinden mutlu olduklarını belirten Temsa Satış Direktörü Baybars Dağ, “10 adet ile başlayan görüşmeler 12 adete çıktı. Sayın Arif Şenkuş, araçlarımızı çok iyi gözlemlemiş, teknolojik, özellikleri, yakıt tüketimi, bağaj kapasitesi ile her bilgiye vakıf olarak bizimle masaya oturdu. Bundan da biz büyük memnuniyet duyduk. Doğu Anadolu bölge firmalarında Maraton’a yönelik ilgili de giderek büyüyor. Bölge firmalarına teslimatlarımız sürecek. Ayrıca satış sonrası hizmet noktasında bölge otobüsçülerinin her süreçte yanlarında olacak yatırımlarımızı da yapacağız. Yeni Maraton araçlarımız hem Saltanat Turizm’e, hem de Kamil Koç’a hayırlı, uğurlu olsun, bol kazançlar getirsin” dedi.

Havayolu ve hızlı trenle rekabet

Saltanat Turizm firma sahibi Arif Şenkuş: Önümüzdeki 5 yıl içerisinde uzun mesafede otobüsçülüğün biteceğini düşünüyorum. Bu yıl bir avantaj oldu. THY daha karlı olan dış hatlara yöneldi ve iç hat seferlerini azalttı. Ama kışın bunun tam tersi olacak. Havayoluyla rekabet artacak. Biz hızlı trenle rekabet etmek yerine onunla entegre çalışma yöntemini belirledik. Günde 17 araç kaldırıyoruz. Her aracımızda 10 civarında Sivas yolcusu var. Giden yolcuların yarısından fazlası hızlı trenle aktarmalı şekilde yoluna devam ediyor. Biz de seferlerimizi hızlı trenin saatlerine göre ayarladık. Sabah 05.00’ten, 13.00’e kadar geçecek seferler düzenliyorum. Hızlı tren sabah 07.00’de kalkıyor. Saat 09.00’de Sivas’da oluyor. Bu etkenleri gözardı etmeyeceğiz. Ben hızlı trenin faydalarını bulmaya çabalıyorum. Önümüzdeki süreçte şu anda bulunduğumuz ortamdan daha iyisi olmayacak. Geçirdiğimiz yazdan daha ağır bir yaz bizi bekliyor.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159