banner69

Turizm taşımacılığında korsan sorunu büyüyor, artık bir önlem alınmalı

banner113

Turizm taşımacılığında korsan araçla faaliyet gösterenlerin sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken İstanbul Ticaret Odası 23. Nolu Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acenteleri Komitesi Üyesi ve Turizm Taşımacıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Öksüz, “Yolcu taşımacılığı alanında en kontrolsüz yapılanma turizm taşımacılığı alanında. Şehirlerarası ve servis taşımacılığında denetim yapısı daha iyi oluşmuşken, korsan faaliyetler engellenebilirken, turizm taşımacılığı tarafında korsan taşımacıların payı her geçen gün artıyor. Bu taşımacılar, istihdam yaratan, vergi veren kayıt altında bulunan taşımacıların ekmeğini çalıyor. Artık bir önlem alınmalı” dedi.

banner114
TURİZM TAŞIMA 10.08.2023, 16:02 10.08.2023, 16:07 Erkan YILMAZ
Turizm taşımacılığında korsan sorunu büyüyor, artık bir önlem alınmalı

Özel Röportaj /Erkan YILMAZ 

“Yaşanan ekonomik zorluklar ve artan maliyetlerle mücadelemizi verirken bir de korsan taşımacılarla haksız rekabet ortamına giriyor ve ekmeğimizin çalınması ile karşı karşıya bırakılıyoruz” açıklamasını yapan Mehmet Öksüz, “Yıllardır Bakanlıklar nezdinde korsan taşımacılığın önlenmesi için başvurularımızı mesleki örgütlerimiz aracılığıyla yaptık. Sektörde D2 belge ticaretinin yapıldığına ve bunun sayısının giderek arttığına dikkat çekmek istedik. Ancak bugüne kadar ne bir önlem alındı, ne de korsan taşımacılar azaldı. Aksine giderek sayıları arttı. Korsan faaliyet öyle büyük bir yapıya ulaştı ki, belgesiyle kayıt altında ishtihdam yaratan, vergi veren taşımacılar artık ayakta durmakta zorlanır hale geldi” dedi.

En kontrolsüz yapı turizm taşımacılığında

Yolcu taşımacılığı hizmet grubunda en çok kontrolsüz yapının turizm taşımacılığı alanında olduğuna dikkat çeken Mehmet Öksüz, “Şehirlerarası firmalar her binen yolcu başına bilet kestikleri ve bilgileri de UETDS sistemine anlık yükledikleri için artık tamamen kayıt altındalar. Öğrenci ve personel taşımacılığında da taşınan öğrenci ve personel sistem içerisinde belli. Orada da kayıt dışı bir durum yok. Ancak turizm taşımacılığı tarafında kayıt dışılık giderek büyüyor. D2 belgesi sahipleri bir aracı olan taşımacıyı belgesine para alarak kaydediyor ve sonrasında da bu aracın hangi şekilde faaliyet gösterdiğinin takibini yapmıyor. Bu araçla haksız ve yıkıcı rekabet ortamı oluşturuluyor. UETDS bilgileri düzenli giriş yapılmıyor. Verdiği hizmet sonucunda kestiği fatura da belge sahibi adına olması gerekirken kendi adına kesiyor veya hiç kesmiyor” dedi.

Belgeye kaydedilen kiralık araçlar iyi denetlenmeli

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sıkı bir denetim süreci başlatarak korsan taşımacılıkla mücadele etmesi gerektiğini belirten Mehmet Öksüz, “Burada kayıt altında olan taşımacıların yanısıra devlette vergi kaybına uğrayarak zarara uğratılıyor. Kiralık araçların belge sahibi adına fatura kesmesi noktasında adımların atılması ve denetimler sonucunda bunu yapmayan taşımacılara ağır cezalar kesilmesini istiyoruz. Şu anda turizm taşımacılığı alanında korsan faliyet oranı yüzde 50’leri çoktan aştı ve bu sorun denetimsizlik ortamında giderek büyüyor” dedi.

Belge ticareti yapan firmalara çağrı

D2 belgesine kiralık taşıt kaydeden ve daha sonra o aracın faaliyet sürecini takip etmeyen firma sahiplerine de bir çağrısının bulunduğunu belirten Mehmet Öksüz, “Korsan taşımacının karıştığı bir kazada oluşacak can kayıplarından onlar da sorumlu. Hiçbir zaman sorumluluk benim değil demesinler. Belgesine kaydedilen taşıtın faaliyetini takip edecek ve hizmet süreçlerinde faturanın kendisine kesilmesini sağlamak zorundalar. Taşıma güvenliği ve sektörün imajı açısından da bu çok önemli. Kaybedilen her canın bedeli çok ağır” diye konuştu.

8+1 sorunu da artık bir an önce çözüme kavuşmalı

Mehmet Öksüz, 8+1 taşıtların belgeye kaydedilmesi ile ilgili olarak da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na yıllardır başvuru yaptıklarını ancak bir sonuç elde edemediklerini belirterek, “ 8+1 taşıtlar ülkemize getirildikten sonra 9+1 şekline dönüştürülerek belgeye kayıt edilebiliyor. Taşıtın orjinalliğine zarar veren, milyarlarca liralara mal olan bu tadilat işleminin artık bir son bulması gerekiyor. Bakanlığın 8+1 taşıtların belgeye kayıt imkanı vermesi hatta hiçbir motor şartı konulmadan otomobili de belgeye kaydedilmesine imkan tanımasını talep ediyoruz” dedi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159