banner69

HABAŞ Busworld’e 4 modelle katıldı 2024 hedefi 200-250 otobüs satmak

banner113

Topkapı Oksijen Fabrikası ile 1956 yılında temelleri atılan ve sınai gaz üretiminde birçok ilke imza atan HABAŞ, 2021 yılında otomotiv alanına adım atmasının ardından kısa bir sürede 3’ü elektrikli 4 otobüs modeli üretti. HABAŞ, otobüslerini ilk kez Busworld Europa’da tanıttı. HABAŞ Otomotiv Genel Müdürü Hüseyin Urkun, “2024 yılında 200-250 adet otobüs satışı hedefliyoruz. Otobüsün yanı sıra kamyon üretimimiz de var. Çekicide ise piyasanın durumuna göre 300-500 arasında satışa ulaşmayı planlıyoruz” dedi.

banner114
BUSWORLD 2023 BELCIKA 04.11.2023, 12:16 04.11.2023, 18:43 Taşıma Dünyası
HABAŞ Busworld’e 4 modelle katıldı 2024 hedefi 200-250 otobüs satmak

ERKAN  YILMAZ / BRÜKSEL

HABAŞ Sanayi Kuruluşları Topluluğu, temel olarak sınai ve tıbbi gazlar, çelik, elektrik enerjisi, ağır makine, tüp ve kriyojenik tank üretimleri yanında sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) ve sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) dağıtımı yapıyor, liman ve deniz taşımacılığı hizmetleri sunuyor. HABAŞ, 2021 yılında pandemi döneminde İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde sıfırdan kurduğu AR-GE merkezinde attığı hızlı adımlarla önce çekici modelini geliştirdi. Ardından HABAŞ, Busworld 2023’te 4 yeni otobüs modelinin tanıtımını gerçekleştirdi. 

Otobüslerin tamamını kendi tasarlayan HABAŞ, ilk olarak 300 beygir gücünde DAF motoru kullandığı 12 metrelik dizel otobüsün geliştirdi. Otobüs ürün gamını her geçen gün pazar payı artan elektrikli modellerde genişletmeyi seçen üretici, bataryasını kendi ürettiği ve Voith elektrikli motor kullandığı 3 elektrikli otobüsle model sayısını 4’e çıkarmış. 

HABAŞ Otomotiv Genel Müdürü Hüseyin Urkun ile fuar standında özel bir söyleşi gerçekleştirdik. Urkun, ilk olarak üretimini gerçekleştirdikleri çekicilere yönelik açıklamalarda bulundu. 

Çekicilerimiz alt yüklenicilerimizde 

Uzman ve tecrübeli bir ekiple yola çıktıklarını ve çekicilerin üretimini İzmir Çiğli’de 1,5 yıllık bir süreçte gerçekleştirdiklerini belirten Hüseyin Urkun, “İlk üretilen çekiciler HABAŞ’ın alt yüklenicileri tarafından lojistik operasyonlarda aktif olarak kullanıyor. Bu araçlar, Aliağa ile İstanbul arasında 44 ton yük taşıyor. Çekicilerimizde 330 KW 450 beygir gücünde DAF motor bulunuyor. Ayrıca 12 ileri 2 geri ZF Traxon 12 PX. 22.11 T11 retarderli şanzıman kullanıyoruz. Efe Endüstri’nin akslarını kullandığımız araçlarda fren sistemi olarak Knorr-Bremse çözümleriyle çalışıyoruz. Kabin için farklı bir firmayla çalışacağız” açıklamasında bulundu.

Manisa Kamyon ve Otobüs fabrikası 

Kamyon ve otobüs üretimi için Manisa’da 2024’ün ilk çeyreğinde tamamlanması beklenen fabrikanın kapasitesinin zaman içinde 10 bin seviyesine ulaşacağını belirten Urkun, otobüs ürün gamıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Biz bu otobüslerin üretimini 6 ay gibi kısa bir sürede gerçekleştirdik. Otobüslerin tamamı bizim dizaynımız. Biz araç konseptlerini pazarın ihtiyaçlarına göre oluşturduk. İlk bitirdiğimiz 12 metre dizel otobüs oldu. 8 metrelik otobüslerimizden biri alçak tabanlı ve 3 kapılı, diğeri ise lüks tip olarak tanımlanabilir. 35 kişilik lüks tip ve 5 metreküp bagajı olan bu araçtan Busworld Fuarı’nda yok. Rakip şirketlerden arkadaşlarımız da bu aracı yakından inceliyorlar. Bu araç Avrupa’daki bayi adaylarımız tarafından en çok istenen araç. Bu araç hem şehirlerarası hem turizme çalışabilir ayrıca şehirlerin büyük araçların girmesinin yasak olduğu bölgelerine girebilir. Biz, kısa vadede, 12 veya 13 metre seyahat otobüs tarafına girmeyi planlamıyoruz. Uzun vadeli bir plan olabilir. O alan daha rekabetçi, başka bir konsept.”

Dizelden daha hafif elektrikli otobüs

Sergiledikleri 12 metrelik elektrikli kentiçi otobüsün en büyük özelliğinin üzerindeki 300 KW bataryaya rağmen dizel bir araçtan daha hafif olduğunu vurgulayan Urkun, bu hafifliği, tasarımdaki teknik detaylarla ve kendi üretimleri olan ve normalde 3 ton olması gereken pili 2 tona kadar indirdikleri bataryayla sağladıklarını sözlerine ekledi. 

180 kw’lık bir güç ünitesiyle 2 saatte şarj edilebildiğini ve tek şarjla 450-500 km menzil sunduğunu açıklayan Urkun, “Önümüzdeki süreçte ilk otobüs ihalelerinde bizi göreceksiniz. Ayrıca otobüslerimiz, Avrupa tip onayına sahip oldukları için 2024’nin başından itibaren Avrupa ihalelerine de katılacağız. 2024’te araçlarımızın yollarda koştuğunu görebileceğiz” dedi. 

2024 satış hedefi yüksek

2024’ten itibaren Manisa ve İzmir’de yılda 1200 adetlik otobüs üretim kapasitesine sahip olacaklarını belirten Hüseyin Urkun, “2024 yılında 200-250 adet otobüs, çekicide ise piyasanın durumuna göre 300-500 arasında satışa ulaşmayı planlıyoruz” dedi. Urkun, yurt içinde bayilik ve servis ağı oluşturmak amacıyla çalışmalarının devam ettiğini de kaydetti. 

Çekicide satışları kendilerinin yaptığını; bakım ve onarım için DAF merkezleriyle anlaştıklarını hatırlatan Urkun, “DAF servisi olmayan şehirlerde kendi servis ağımızı kuracağız. Daha öncesinde, HABAŞ’ın kendi araçları için açtığı bakım onarım servislerini kullanacağız. Merkez servis olarak şimdilik İzmir’de üretim yaptığımız kısmı kullanıyoruz. Otobüs için bu konuda uzmanlaşmış servislerle anlaşma ihtimali de seçeneklerimiz arasında yer alıyor” dedi. ■

-------------------------

HABAŞ Otomotiv Genel Müdürü Hüseyin Urkun:

Gören şaşırıyor

1,5 yılda 4 ürünü aynı anda çıkarmak ve farklı farklı ürünler üretmek görenleri şaşırtıyor. Otobüsün yanında kamyon da ürettik. Patronumuz Sayın Mehmet Başaran da bu işle çok yakından ilgileniyor. Otomotiv alanını çok seviyor.

Anadolu Bank finansman imkanı

Grup bünyesinde yer alan Anadolu Bank bize artı bir sinerji oluşturuyor. Kamyon tarafında bunu hemen gördük. Hem finansmanı sağlayıp hem satış yapabiliyoruz. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159