banner69

Otokar, elektrikli ve dizel CENTRO ile yeniden minibüs segmentine dönüş yaptı

banner113

Otokar, Busworld Türkiye Fuarı’nda elektrikli ve dizel Centro minibüslerini taşımacılar ile ilk kez buluşturdu. Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, “Elektrikli Centro aracımıza yabancıların çok ciddi ilgi gösterdiğini gördük. Önünde çekim yaparak, aracı anlattılar. Busworld Türkiye Fuarı’nın yıldızı elektrikli Centro oldu”dedi.

banner114
BUSWORLD TURKEY ISTANBUL 2022 16.06.2022, 11:37 16.06.2022, 13:37 Taşıma Dünyası
Otokar, elektrikli ve dizel CENTRO ile yeniden minibüs segmentine dönüş yaptı

Röportaj: Erkan YILMAZ

Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül ile fuarda özel bir röportaj gerçekleştirdik. Basri Akgül, 2012 yılında ara verdikleri minibüs segmentine geri dönüşlerini ve elektrikli ve dizel Centro ile hedeflerini paylaştı. Basri Akgül ayrıca yine fuarda tanıttıkları e-Kent ve İstanbul’da metrobüs hattında hizmet vermeye başlayan araçlarla ilgili de açıklamalarda bulundu.

Minibüsler “İstanbul’un vazgeçilmezidir” 

Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, 2012 yılında hatlı taşımacılık minibüs segmentine ara vererek otobüs segmentine odaklandıklarını vurguladı. İstanbul’da metronun hizmete alınmasıyla minibüslerin daha çok önem kazandığını vurgulayan Basri Akgül “Anadolu Yakası’nda, Kadıköy-Kartal Metrosu çalışmaya başlayınca toplu taşımada minibüslerin rolü arttı. Ana hat ve metroya dikey hatlarda yolcu taşıyan minibüsler metroyu beslemeye başladı. Dikey hatlarda aracın doğru seçilmesi de önem kazandı. Körüklü otobüsün çalıştığı hatta minibüs olmamalı, körüklü otobüslerin çalıştığı ana hatta dikey hatlarda yolcu taşımalı ve bunu da hızlı yapmalı. Yoğun olmayan dikey hatlarda büyük otobüs çalıştırmak maliyet açısından da etkin olmaz. Bu anlamda minibüsler İstanbul’un vazgeçilmezidir. Bu zaman zarfında Avrupa Birliği’nde de minibüs tanımı Sınıf 1 ve Sınıf 2 olarak değişti. Sınıf 1’de az sayıda oturan, Sınıf 2’de ise sadece oturan yolcu taşınıyordu. Avrupa regülasyonlarına rağmen Sınıf 1 ve Sınıf 2 uygulamasının Türkiye’de hayata geçmesi uzun zaman aldı.  Akabinde mini otobüsler kısıtlı sayıda ayakta yolcu taşımaya başladı” dedi. 

Avrupa’da Mikrobüs diyorlar

Minibüs pazarına yönelik yeni ürün sunma çalışmasının aslında kağıt üzerinde hiç bitmediğini belirten Basri Akgül, “Otokar Elektrikli araçlara  yönelik yatırım yapmaya başlayınca elektrikli minibüs üzerinde düşünmeye başladık. Avrupa’da bu anlamda önemli bir pazar var. ‘Mikrobüs’ denilen mini otobüslere talep var. Avrupa’da Sınıf 1 olarak adlandırılan mini otobüs 15 sene önce de vardı. Hatta bizim İspanya’ya, Güney Fransa’ya satış yaptığımız mini otobüsler hala hizmet vermeye devam ediyor. Türkiye’de artık minibüs konseptinin yanında, Sınıf 1 mini otobüs veya mini belediye otobüsü konsepti de var. Şu anda bu pazar büyüyor. İstanbul’da belli hatlarda bu araç rahatlıkla kullanılabilir. Elektrikli araç dünya için vazgeçilmez bir ürün. Bu alanda her boyda araca ihtiyaç var. Özellikle İspanya, İtalya gibi eski tarihin olduğu coğrafyalarda çok dar sokaklar var; Bursa ve Antalya gibi eski yerleşimlerin olduğu tarihi çok fazla bölge var.  Böyle yerlerde verimli taşımacılık için minibüse ihtiyaç var. Biz bu segmente yönelik elektrikli aracı yapacaksak dizelini de yapalım dedik ve iki projeyi birleştirip Centro serisi hale getirdik. İki aracı da aynı anda çıkardık” dedi. 

Fuarın yıldızı elektrikli CENTRO 

Elektrikli minibüs alımına yönelik öncelikli beklentilerinin belediyelerin alım yapması olduğunu vurgulayan Akgül, “Otobüs versiyonu için belediyelerle görüşüyoruz. Busworld Türkiye Fuarı’nın yıldızı elektrikli Centro oldu. Bu araca yabancıların çok ilgisi var. Niş pazarlara hitap edecek olan elektrikli versiyonu sipariş üzerine üreteceğiz. Şu anda Türkiye’de elektrikli minibüs, minibüs esnafı için çok erken gibi görünüyor, ancak esnaf aracı tanıdıktan sonra bu konsepti de düşünmeye başladı. Bir kaç sene sonra talebin oluşacağına inanıyoruz. Elektrikli araç için satış sonrası hizmetlerimizi de hazırladık. Tüm satış sonrası ekibimiz elektrikli araç tamiri ve bakımı yapabilmeye yönelik eğitimleri ve sertifikalarını aldılar” dedi. 

İç pazara Dizel Centro

Dizel Centro nun ağırlıklı olarak iç pazara sunulacağını belirten Akgül, “Onun da otobüs ve minibüs versiyonunu pazara vereceğiz. Önümüzdeki süreçte bu segmentteki satışların eski seviyesine ulaşacağını düşünüyoruz” dedi.

e-Kent otobüsleri satışta

e-Kent araçların hem 12 hem 18 metrelik versiyonlarının satışa sunulduğunun bilgisini veren Basri Akgül, “İhracat pazarlarında 12 metrelik e-Kent aracımız aktif hizmet veriyor. Şu an için iç pazarda elektrikli otobüsler daha çok kamu alımına konu oluyor. Biz de ihaleleri takip ediyoruz. Busworld Fuarıyla 18 metrelik körüklü aracımızın lansmanını yaptık. Avrupa’ya bu sene içinde satışlarını yapmayı bekliyoruz” dedi.

Metrobüs araçlarımız olağanüstü 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin metrobüs hattında çalışmaya başlayan Otokar araçlardan çok pozitif sonuçlar aldıklarını  da belirten Basri Akgül, “Hem yolcular hem kullanıcı tarafında çok olumlu geri dönüşler var. Başarılı bir performans gösteriyorlar. Metrobüs hattında araçların koşturması bize ürün geliştirmede yeni fırsatlar da sunuyor. Bazı istekler araçlar sahada koştukça ortaya çıkıyor. Biz de bu istekleri karşılıyoruz. Tahminlerimizin üzerinde, olağanüstü performansla ile çalışıyor. Yaşanan anlık sorunları hızlıca giderebiliyoruz. Araçlar, günde 850 km’ye yakın yol yapıyorlar” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159