Gelecek Otomotiv’den Cesur Bingöl Turizm’e Travego

banner113

Mercedes-Benz Türk bayii Gelecek Otomotiv Otobüs Satış Müdürü Cüneyt Ergün, Cesur Bingöl Turizm firma sahibi Garip Cağdaş’a Travego teslimatını gerçekleştirdi. Cesur Bingöl Turizm bu yıl 8’inci Mercedes otobüs yatırımını yaptı.

banner114
ŞEHİRLERARASI 05.11.2020, 13:11 05.11.2020, 15:41 Erkan YILMAZ
Gelecek Otomotiv’den Cesur Bingöl Turizm’e Travego

Travego’nun teslimatı Mercedes-Benz Türk Hoşdere Pazarlama Merkezi’nde 4 Kasım 2020 Çarşamba günü gerçekleşti. Cesur Bingöl Turizm ve Çağdaş Kiğı Karakoçan firmalarının sahibi Garip Cağdaş yeni yatırım ve sektörle ilgili Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu.

Cesur Bingöl Turizm’in 15 yıl, diğer firmaları Çağdaş Kiğı Karakoçan Turizm’in de 8 yıldır sektörde hizmet verdiğini belirten Garip Cağdaş, “Çağdaş Kiğı Karakoçan Turizm’de 4 otobüs bulunuyor ve sabit İstanbul hattında hizmet veriyor. Cesur Bingöl Turizm filosunda ise 35 araç bulunuyor ve Türkiye’nin her yerine taşımacılık hizmeti veriyoruz” dedi.

Hedefimiz 15 otobüs yatırımıydı

Yeni yatırım yapmalarını ‘arabalarımızı değiştiriyoruz, model yeniliyoruz’ olarak açıklayan Garip Cağdaş, “Bu sene aldığımız 8’inci otobüs oldu. Bu yıl için aslında 15 araçlık bir plan vardı. Pandemi nedeniyle 8 araç olabildi. 2021 yılında yine de 15 araçlık bir yatırım planımız var hala” dedi.

Arabası sağlam, yolda bırakmıyor

Mercedes tercihlerinin nedenlerini de açıklayan Garip Cağdaş şunları söyledi: Arabası sağlam, yolda bırakmıyor, yolcuyu mağdur etmiyor. Yolcu seyahat esnasında konforundan dolayı rahat ediyor. Arabalar çok düzgün. Ayrıca Gelecek Otomotiv Otobüs Satış Müdürü Cüneyt Ergün ve Gelecek Otomotiv her zaman yanımızdalar. Araçlarım bakımları düzenli olarak Gelecek Otomotiv’de yapılıyor. Finansman imkanından da yararlandık” dedi.

Çareyi maliyetleri düşürmede arıyoruz

Yeni yatırım yapmanın bir anlamda zorunluluk olduğunu belirten Garip Cağdaş, “Eski araçların işletim maliyetleri çok daha fazla. Eski otobüsler Bingöl-İstanbul arasında 1150 litre yakarken bugün Euro6 motorlu yeni otobüsler 800 litre yakıt tüketiyor. Garanti olanağı var. Bakım ve servis giderlerini de hesapladığınızda çok ciddi maliyet avantajları elde ediyorsunuz. 6 ay önce otobüsler 2 milyon 100 bin TL idi. Elinizdeki otobüsü 1 milyona satıyor ve geri kalan ödemeyi de kredi kullanarak yapıyorduk. Aylık 25 bin TL kredi ödemesi de akaryakıt ve servis gideri ile elde ettiğimiz avantaj sayesinde karşılıyorduk. ” dedi.

Haksız rekabet ortamı

2019’un çok iyi geçtiğini ve para kazandıklarını ama 2020 yılının Pandemi süreciyle birlikte çok kötü geçtiğini belirten Garip Cağdaş, “2019 yılında arabalarımız eskiyken bile para kazandık. Şimdi arabalarımız yeni mazotlarını zor kurtarıyor. Otobüslerimiz 3-4 ay çalışamadılar zaten. Şu an 15-20 kişi bile ancak bulabiliyoruz. Salgın sürecinde bilet fiyatları da geriye gitti. Hatta 2017 yılının bilet fiyatına kadar geriledi. Havayolları ile sektörümüz arasında da haksız bir rekabet ortamı devam etti. Onlara akaryakıt ÖTV’siz verilirken sektör çok daha ağır maliyetlerle işini devam ettirme gayretinde oldu. Uçak bilet fiyatları otobüs bilet fiyatının gerisine geldi” dedi.

Pandemi biterse 2021’den çok umutluyum

Pandemi biterse 2021 yılından çok umutlu olduğunu belirten Garip Cağdaş, “Bütün umudumuz bu. Pandemi bitmezse sektörün durumu daha berbat olur. Otobüsçünün sermayesi giderek eriyor. Birçok firma kapanma noktasına geldi. 10 arabası olanların bir kısmı 2-3 arabaya düştü. Biz nasıl koruduk, oğullarımın başında olduğu yurtdışı işlerinden takviye aldık. Destek gelmeseydi biz sürdüremezdik. İki oğlum da otobüsçülükle ilgilenmiyor. ‘Bize otobüsçülük lazım değil’ diyorlar. Ben daha önce nakliye ve oto alım satım işi yaptım. Daha sonra bir otobüse ortak olduk, sonra da firmayı satın aldık. Herkes girdiği işlerden belki bir pişmanlık duyar ama pişmanlık fayda etmez. Biz bu işe girdik artık ve sürdürmek zorundayız” dedi.

Sektörümüz sahipsiz bırakıldı

Kredilerin yine faizler eklenerek yapılandırılma yapılması da doğru değil” diyen Garip Cağdaş, yetkililerin öncelikle otobüsçünün maliyetlerini düşürecek adımlar atması gerektiğini söylüyor: Akaryakıt konusunda mutlaka bir adım atılmalı ve sektöre destek olabilecek şekilde akaryakıt kullanma imkanı verilmeli. Sektörün sigortalar konusunda da otobüslerin çalışmadığı süre göz önüne alınarak bir ek süre vermesi de çok önemli. Ama bugüne kadar sektörümüze yönelik hiçbir destek verilmedi. Sektöre kimse yardım etmiyor. Sektörümüz bu süreçte tamamen sahipsiz bırakıldı. Kimsenin de aklına gelmedi, otobüsçü bu süreçte ne gibi zorluklar yaşıyor. Sektöre meslek örgütleri de sahip çıkmıyor ve görevlerini yapmıyorlar” dedi.

Bizim işbirliğimiz uzun vadeli olacak

Cesur Bingöl Turizm ve Çağdaş Kığı Karakoçan Turizm firmalarının sahibi Garip Cağdaş ile işbirliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirten Gelecek Otomotiv Otobüs Satış Müdürü Cüneyt Ergün , “Bizim işbirliğimiz uzun vadeli olacak. Biz iki firmanın satış sonrası servis hizmetlerini de veriyoruz. Garip bey, yatırım yapmayı seven, yeniliğe önem veren bir firma sahibi. Bu yıl 15 adetlik bir otobüs yatırımı ile yola çıkmıştık. Eğer Pandemi olmasaydı bu hedef 25 adetlik bir seviyeye çıkabilirdi. Filodaki bütün araçlar yenilenebilirdi. Ama olmadı. Bundan sonra olmayacak anlamına da gelmiyor. Pandemi bittiğinde bir anda alım olmayabilir ama 2021 yılını umarız kaybetmeyiz diye düşünüyorum. Yeni araçların firmaya hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Yorumlar (1)
Yasemin Aksakal 1 yıl önce
Ben yaptığım yolculuğu bilirim. Hiçbir şeyi çalışmayan otobüs ve değişmeyen şoförler.
banner117
15
açık
banner159