banner69

Kontur Turizm 2022’de büyük değişime hazırlanıyor

banner113

1982 yılında şehirlerarası yolcu taşımacılığı faaliyetine başlayan Konya merkezli firma Kontur, 40’ıncı yaşını kutlayacağı 2022’de otobüs filosunda büyük bir yenileme planlıyor. Yenilemenin ilk adımı 3 Tourismo 16 1+2 koltuklu otobüs yatırımı ile atıldı. 1 Tourismo 16 daha Aralık ayında filoda yerini alacak. Şirket, gelecek yıl 11 adet Mercedes-Benz otobüs yatırımı daha yaparak toplamda 15 adetlik yatırım planını hayata geçirmiş olacak. Otobüslerin satışını Mercedes-Benz Türk bayileri Bayraktarlar Merkon Otomotiv, Gelecek Otomotiv ve Hasmer Otomotiv gerçekleştirdi.

banner114
ŞEHİRLERARASI 02.11.2021, 13:11 02.11.2021, 13:21 Taşıma Dünyası
Kontur Turizm 2022’de büyük değişime hazırlanıyor

Haber: Erkan YILMAZ 

Mercedes-Benz Türk Hoşdere Pazarlama Merkezi’nde 27 Ekim Çarşamba günü gerçekleşen törenle Kontur Turizmfilosuna 3 adet Tourismo 16 1+2 koltuklu otobüs kattı. Araçların teslim törenine Kontur Turizm Genel Müdürü Ertuğrul Sarıhan, İstanbul Yazıhane Sorumlusu Mehmet Kılıç, Bayraktarlar Merkon Genel Müdürü Mehmet Akyol, Otobüs Satış Müdürü Cezmi Ağırtaş, Hasmer Otomotiv Otobüs Satış Müdürü Yaşar Şahin, bireysel otobüsçü Abdülmecit Çokkaynar  ve kaptanlar katıldı. 

Tören sonrasında Kontur Turizm Genel Müdürü Ertuğrul Sarıhan ve Bayraktarlar Merkon Genel Müdürü Mehmet Akyol, Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu. Ertuğrul Sarıhan sektörün tecrübeli profesyonel yöneticilerinden 1998 yılından beri Kontur Turizm’in genel müdürlüğünü yürütüyor. 

Yatırım için daha fazla beklemenin bir anlamı olmayacağını düşündük

“Otobüs yatırım sürecini daha önce başlatacaktık. Ancak pandemi başlayınca, ne olacağını bilemediğimiz için ‘biraz bekleyelim’ dedik” açıklamasını yapan Kontur Turizm Genel Müdürü Ertuğrul Sarıhan, “ Pandemi sürecinin artık bu şekilde devam edeceğini, daha fazla beklemenin de anlamı olmayacağını düşünerek yatırıma yöneldik. 3 adetlik alım bir başlangıç oldu. Mercedes-Benz Finansman imkanından yararlandık. Takas olmadı. İnşallah bu yatırım sürecini 2022 yılı içerisinde 15 otobüse tamamlayacağız” dedi.

Filonun tamamı Mercedes  

Yolculuktan Dostluğa sloganı ile her zaman en iyi hizmeti sunmayı hedeflediklerini ve bu doğrultuda yatırım yaptıklarını belirten Sarıhan, “ Filomuzda kiralık araçlarla birlikte tamamı Mercedes marka toplam 40 otobüs bulunuyor. Mevcut araçların bakım maliyetleri de çok yükseldi. Yenileme yapmak ve araç yaşını gençleştirmek gerekiyordu. Ayrıca yeni araçların teknolojik ve konfor özellikleri de yolcunun güven içinde taşınmasına büyük katkı sağlıyor. Mercedes araçların teknolojisine de güvenimiz tam. Bu nedenle de yıllardır tercihimiz Mercedes oldu. Bundan sonra da bu şekilde devam etmeyi planlıyoruz. Yeni otobüs alımında hem Bayraktarlar Merkon otomotiv hem Gelecek Otomotiv’in desteklerinden ve ilgisinden çok memnun kaldık” dedi.

Sektör sezonda beklediğini bulamadı 

Bu yıl normalleşme süreciyle birlikte bir hareketliliğin başlayacağını düşündüklerini belirten Ertuğrul Sarıhan, “Biraz hareket oldu gibi. Ama devamında sektör beklediğini alamadı. Hep çok iyi olacağını düşündük. Planlarımız da ona göreydi , maalesef bunu göremedik. Bunun nedeni özel araç ile seyahat çok yoğundu. İnsanlar kalabalık ortamda seyahat etmek istemedi. Sezon bitti. Okullar açılacak bir hareketlilik bekledik. Burada veliler hep özel araç kullandı. Aman aman bir yoğunluk olmadı. Bu noktada artık öğrenciler hep özel araçla seyahat etme şansları yok. Bundan sonra 29 Ekim, yılbaşı ve bayramları bekleyeceğiz. Bu hafta 29 Ekim Cuma ile birleştiği için olumlu bir görüntü var. Ancak yakıt maliyetlerindeki artışlar da bizi önümüzdeki süreç konusunda endişelendiriyor” dedi.  

Sektörün önceliği haksız rekabeti sonlandırmak olmalı

Sektör mensuplarının her zaman beklentisinin devlet desteği olduğuna da değinen Sarıhan, “Evet devlet sektörümüzü desteklesin. KDV indirimi olsun, farklı destekler olabilir. Ama bundan daha önemlisi sektör mensuplarının bir araya gelerek haksız rekabet ortamını sonlandırması daha büyük katkı sağlar. Biz para kazanmanın artık gerçekten zor olduğunu görerek haksız rekabeti sona erdirme adına çalışma yaptık ve bunu Konya’da başardık. Bize en büyük destek olacak gelişme sektörün bu anlamda birlikte hareket etmesi olacak. Konya’da ücretsiz servis yok. Keşke diğer illerde de kalksa. Otogarların çıkış ücretleri çok yüksek maliyet tutuyor. Bu noktada bir iyileştirme yapılabilir. Mevzuat noktasında biraz daha sektörün işleyişini kolaylaştıracak adımlar atılabilir” dedi. 

Öncelikli moralimizi bozmamak gerekiyor 

“Biz pandemi sürecinde sefer sayılarını kısarak korunmaya çalıştık” açıklamasını yapan Sarıhan, “Artık bu şekilde yaşamayı öğrenmek gerekiyor. Böyle bir yaşantı bizi işimize yönelik şevkimizi kırmamalı. Öncelikle moralli olmamız gerekiyor. Moralimizi de bu şartlarda bozarsak işin içinden hiç çıkamayız. Ekonomik yapı, sağlık durumu. Hep olumsuz gelişmeler. Ama kenara geçip bunların geçmesini beklemek de söz konusu değil. Bunlara rağmen işimize tutunmamız ve gayret etmemiz gerekiyor. 2022 yılı da bu seviyede gidecek” dedi. 

Kontur Turizm’in yolculuğunda her zaman yanında olacağız

Bayraktarlar Merkon Genel Müdürü Mehmet Akyol, Kontur Turizm’in 2022 yılında 40’ıncı yaşını kutlayacağını belirterek, “Sektörümüzün önde gelen firmaları arasında yer alan Kontur Turizm’in filosunun tamamı Mercedes otobüslerden oluşuyor. Yıllardır da tek tercihi Mercedes olmuş bir firma. Kontur Turizm 40’ıncı yaşına önemli bir değişim atağı ile giriyor. Bu yıl başlayan bu adım gelecek yıl devam edecek. Bizde Kontur Turizm’in bu yolculuğuna bugün olduğu gibi gelecekte de en iyi şekilde eşlik etmeye, destek vermeye, yanında olmaya devam edeceğiz. Bu zor şartlar altında yatırım yapan Kontur Turizm’e bu alımın hayırlı olmasını ve bol kazanç getirmesini diliyorum” dedi.

Kaptan sorunu son iki senede çok büyüdü Sektörün yaşadığı sorunların başında kaptan bulamamak olduğunu belirten Sarıhan, “Bu sorun son iki senede daha da büyüdü. Bunda etken lojistik tarafına geçişler oldu. Şu an iyi yetişmiş kaptan ve muavin bulmak gerçekten çok zor. Yaptığımız iş çok hassas bir iş. Herkese, ‘ gel hadi direksiyona geç’ diyemezsiniz. Deneyimli olması gerekiyor. Önceden sektörde çalışmak için çok başvuru olurdu. Çalışanlara yüksek maaş verebilmek kazan, ver mantığı ile olabilir. Lojistik tarafında şoförler gerçekten iyi ücretler alıyor. Sektörün o rakamların üstüne çıkabilmesi de zor. Sektörün para kazanması gerekiyor” dedi. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159