TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin: Fedakarlığı sadece otobüsçüden beklemeyin!

banner113

TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin: 17 Mayıs 2021 itibariyle tam kapanma süreci sona erecek. Burada en büyük endişemiz taşıma modları arasında en büyük fedakarlığın yine otobüsçüden beklenmesi.

banner114
ŞEHİRLERARASI 16.05.2021, 13:59 12.08.2021, 18:35 Taşıma Dünyası
TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin: Fedakarlığı sadece otobüsçüden beklemeyin!

Artan vaka sayıları ile birlikte tekrar 2020 yılındaki sürece döndük. Pandemi ilk başladığında, diğer modlarda yüzde 50 kapasite şartı yokken sadece şehirlerarası otobüslerde uygulandı. Ardından girişimlerimizle aile bireylerinin yan yana oturabilmesi imkanı ile kapasite biraz daha arttı. Daha sonra yine TOFED olarak yaptığımız girişimlerimle yüzde 50 kapasite şartı kaldırıldı. Ancak artan vaka sayıları ile tam kapanma süreci yaşandı ve 30 Nisan 2021’de tekrar yüzde 50 kapasite şartı getirildi. 

Sektör bayram coşkusunu yaşayamıyor

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, 2020 yılının otobüsçü açısından kayıp bir yıl olarak geride kaldığını, 2021’in, yaşanan vaka artışları nedeniyle, ilk 6 ayının kaybedildiğini belirterek, “2020 Mart ayında başlayan pandemi süreciyle birlikte sektörümüz çok ağır ekonomik kayıplar yaşadı. 2021 yılı ile birlikte pandemi sürecinin kontrol altına alınacağını umarken ilk 5 ay sonunda umutlarımız boşa çıktı. Tekrar yükselişe geçen vaka sayıları ile tam kapanma süreci başladı. Sektörümüz bir kez daha bayram coşkusunu yaşayamıyor” dedi. 

Herkes fedakarlık yapmalı

Bir taraftan sektörün çıkarları ile tüm insanlık âlemini ve bu arada ülkemizi tehdit eden salgınla mücadele arasında kaldık açıklamasını yapan Mevlüt İlgin, “Sonuçta otobüsçüler de bu toplumun bir parçası. Tercihimiz tabii ki sağlıktan ama taşıma modları arasında ayrım yapılmaması büyük önem taşıyor. 30 Nisan’da başlayan ve 17 Mayıs’a kadar devam edecek olan kapanma toplumun yüzde 15’ini kapsıyor. Ama bu süreç şehirlerarası seyahatleri büyük oranda durdurdu. Yalnız, dikkat etmemiz gereken nokta aldığımız tedbirleri turist çekmek veya siyasal ve ekonomik açıdan kapanmış olarak görünmek için almayalım. Tam anlamıyla tedbirler alalım ve bunun için de herkes fedakarlık yapsın. Başta da devlet. Nasıl ki, Avrupa ülkeleri vaka sayılarında ve can kayıplarında artış olunca tam kapanma kararlarını uyguladılar, biz de aynısını yapmalıyız. Avrupa ülkelerinde, ‘kapanıyoruz, sen sağlığını düşün. 

Cironun yüzde 80-90’ı seviyesinde ben sana destek vereceğim’ dediler. Avrupa’daki gibi destek verme yönünde devletin imkanı yoksa açıkça halkın karşısına çıkıp, eşit fedakarlık ve katkı istenebilir” dedi. 

Taşımada farklı uygulamalar

Salgın tedbirleriyle ilgili taşıma modlarında farklı uygulamalar olmasının sektör mensupları tarafından da haklı olarak eleştirildiğini belirten Mevlüt İlgin, “2020 yılında salgın süreciyle birlikte, özellikle taşıma kapasitesi noktasında alınan farklı kararlar bizleri üzmüştü. Daha sonra atılan adımlarla bu süreç normale döndü. Ancak şimdi tam kapanma ile tekrar yüzde 50 taşıma kapasitesine geri dönüldü. 17 Mayıs sonrasında ise vaka sayılarının kontrol altına alınması ile sektör mensuplarımızın en önemli beklentisi tam kapasite ile çalışabilmek. Yüzde 50 şartı sektörümüzün yine yaz sezonunu kaybetmesi anlamına gelir. Taşıma modları arasında neden fedakarlık yapmak sadece otobüsçülere kalıyor? Gerekiyorsa hiç yolcu taşımayalım, ama diğerlerinde de bu geçerli olsun. Havayoluna, uluslararası kurallar var denilerek farklı imkanlar tanınmamalı. Tüm taşıma modlarına aynı ölçüde yansıyacak kararlar alınmalı. Sonuçta tüm insanlığı tehdit eden bir virüs ile karşı karşıyayız. Alınacak kararlar tüm taşıma modları için geçerli olmalı. Eşit eziyet, eşit cefa, eşit sefa… En sert tedbire de varız. Şunu herkes kabul etmeli ki, şehirlerarası yolcu taşımacılığı olmadan ulaşım sağlanamaz” dedi. 

Sağlıklı günlere 

Aşılanmanın salgın sürecini yönetmede çok önemli bir unsur olduğunu vurgulayan Mevlüt İlgin, açıklamasını aşı temini ve aşılanan insan sayısının süratle arttırılması gerektiği inancıyla, “Umarız bu süreç hızlı şekilde ilerler ve sağlıklı günler çok yakın olur. Bu vesileyle Ramazan Bayramını ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159