banner69

Yeni İnan Turizm ile TEMSA ailesi büyüyor

banner113

Filosuna Maraton VIP otobüs katan firmalar arasına Yeni İnan Turizm de katıldı. Temsa’nın Adana fabrikasında düzenlenen törenle 2 adet Maraton VIP Temsa Satış Direktörü Baybars Dağ ve Bölge Satış Yöneticisi Volkan Tolunay tarafından Yeni İnan Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Resul Çelik’e teslim edildi. Teslimat töreninde Yeni İnan Turizm Genel Müdürü Ali Taş, Bölge Müdürü İhsan Aygün ve kaptanlar hazır bulundu.

banner114
ŞEHİRLERARASI 01.07.2021, 12:48 01.07.2021, 15:50 Taşıma Dünyası
Yeni İnan Turizm ile TEMSA ailesi büyüyor

Teslimat töreni sonrasında açıklamalarda bulunan Temsa Satış Direktörü Baybars Dağ, “Firmalar pandemi sürecinin getirdiği ekonomik kayıpları işletme sürecinde elde edecekleri avantajlarla giderme gayreti içerisinde. Bu noktada Temsa Maraton VIP otobüsler yeni tasarlanmış Euro 6 motoru, düşük yakıt tüketimi ve geniş bagajıyla tercihte öne çıkıyor. Maraton VIP otobüslerde yolcu konforu da üst düzeye taşınmış durumda. Otobüsçüler araçlarımızı meslektaşlarına tavsiye ediyor. Sahadan gelen olumlu yorumlar da bizleri çok memnun ediyor. Yeni İnan Turizm’in filosuna katılan Maraton VIP otobüslerle yeni bir ilin yolcularına üst düzey konforu sunuyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Yeni Maraton VIP otobüslerin Yeni İnan Turizm ailesine hayırlı olmasını ve bol kazanç getirmesini diliyorum. İşbirliklerimiz artarak devam edecek” dedi. 

Yeni Maratonlar çok güzel 

Yeni İnan Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Resul Çelik, “Niğde merkezli firmayız. 60 yıldır sektördeyiz ve 3’üncü kuşak olarak firmayı yönetiyoruz. Filomuzda 15 adet özmal otobüs var. Daha önce bizim 2017 model yine Maraton otobüslerimiz vardı. Onlar 12 metre uzunluğundaydı, 37 kişilikti. Bu otobüsleri 41 koltuklu yeni teknolojiye sahip otobüslerle yeniledik. Maraton VIP otobüsler yeni tasarlanmış Euro 6 motora sahip. 13 metre uzunluğunda 41 koltuklu VIP otobüsler. Euro 6 motorla birlikte yakıt tüketiminin daha düşük olması, aracın peronda yolcunun gözüne hoş gelmesi, koltukların konforu, mesafe genişliğinin yolcuyu memnun edecek düzeyde olması nedeniyle tekrar Temsa Maraton araç yatırımına yöneldik. Maraton araçlarımızı teslim aldıktan sonra Adana’dan Niğde’ye kadar sanki bir sinema salonunda oturur gibi geniş görüş açısı ile seyahat etmenin keyfini bizzat yaşadım. Koridor kısmında boynunuzu eğmeden yürüyebiliyorsunuz. İnanılmaz bir bagaj kapasitesi var. Bagajın büyük olması özellikle bölge insanımızın beraberindeki eşyayı taşıyabilmesi açısından çok önemli. Güzel bir araç olmuş. Ben çok beğendim” dedi.

Yeni yatırımda öne çıkan marka

Temmuz-Ağustos ayında hareketlilik serecini görüp Eylül ayında yeni otobüs yatırım planlarının da olduğunu belirten Resul Çelik, “Bizim 5 adet daha yatırım planımız var. Elimizdeki 2012-2013 model araçları 2021 model ile değiştirmek istiyoruz. Şu anda öne çıkan tek marka olarak da Temsa gözüküyor” dedi. ■

Yeni İnan Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Resul Çelik:
Otobüs tarihinin en büyük krizini yaşadık

Pandemi sürecinin şehirlerarası otobüs sektörünü de çok şiddetli bir şekilde etkilediğini belirten Resul Çelik, “Belki de otobüs tarihinin en büyük krizi ile karşılaştık. Büyük ekonomik kayıplar oldu. Biz pandemide durduk ama fiyatlar yerinde durmadı. Maliyetler yükseldi.

Röportaj: Erkan YILMAZ

Yeni İnan Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Resul Çelik, Pandemi öncesinde 1500-1750 TL’ye aldığım lastiği şu anda 3 bin hatta 3 bin 500’e kadar çıkan fiyatlarla alıyorum. Yedek parça fiyatları da arttı. Bu kayıpları normal bir sezonda kapatmanın imkansız olduğunu gördük. En azından otobüsçülüğün tekrar canlanabilmesi için sorunsuz iki sezon gerekiyor. 

10 bireysel otobüsçüden 8’i sektörden çıktı

Aşı sürecinde iyi bir seviyeye geldik. İnsanlar seyahat etmeye yönelik güveni daha yeni yeni hissediyor. Bölgemizdeki 10 bireysel otobüsçüden 8’i bu süreçte dayanamayarak sektörden çıktı. Sektörün dışında olup otobüs yatırımı yapmış olanlar da en ufak sarsıntıda çıkmak istiyor. 2005-2006 yılında sektöre zeytincisi, kuyumcusu, tekstilcisi yoğun girdi, sonra da kriz anında hemen çıktılar. Şu an otobüs hissesi olanlar var ama tamamen bir otobüse sahip neredeyse bireysel otobüsçü kalmadı etrafımızda. Nakliye tarafına gidenler oldu. Bir tır ile başlayıp, ikincisini alanlar var. İyi de kazanıyorlar. 25-30 bin TL aylık gelir konuşuluyor. Şu an 15 bin TL kazanan otobüsçü var mı, bilmiyorum. Biz nakliye tarafını hiç düşünmedik. Bizimki otobüsçülük, tırcılık farklı bir iş. Biz 60 yıldır bu sektördeyiz. Bu sektör tavan yapar, yine buradayız; batar, yine buradayız. Başka bir firma ile ortaklık veya yolculuk yapmayı düşünmüyoruz. Büyük firmaların küçük firmalarla işbirliklerinin yürümediğini gördük. Otobüsçülük dışında tarım, geri dönüşüm ve hayvancılık alanlarında yatırımımız var. Meyve ve geri dönüşüm işimiz bu işe destek olabildi ama hayvancılık tarafı olamadı” dedi.

Yıkıcı rekabet akıllıca olmaz

1 Temmuz itibariyle sektörde hareket beklediklerini belirten Resul Çelik, “Antalya tarafında da turizm sezonu iyi geçiyor. Şehirlerarası tarafından da turizme araç kayışı olursa ilave servis yapmak daha zor olacağı için doluluk oranları daha yüksek olur. Şu anda firmaların yıkıcı rekabet yapması akıllıca olmaz. Ben rakibimi bitireyim, ayakta kalayım anlayışı ile hareket etme zamanı değil. Herkesin hesabını iyi yapma dönemi artık. Rakibini bitirseniz bile yeni rakipler geliyor, siz de bu süreçten zarar görmüş oluyorsunuz. Üniversitelerin açılmasıyla hareketlilik daha da büyür. Düğün sektörü de çok önemli. İnşallah bu kötü günler geride kalır. Pandemi süreci bize daha emniyetli, güvenli gitmemiz gerektiğini gösterdi. Bir hareket başladığında heyecana kapılarak hemen şuraya da hat açalım, 5 otobüs daha alalım düşüncesi içinde olmamayı, daha planlı hareket edilmesini, belli sayıda özmal aracını yenileyerek gitmek gerektiğini bize öğretti ” dedi. 

İyi şoför bulmak zorlaştı

Sektörün şu anda iyi şoför bulmakta zorlandığını da ifade eden Resul Çelik, “Sektör, ikram amaçlı host personeline yönelip, muavin istihdamını bırakınca işleyişindeki en önemli zararı gördü ve artık yeni kaptanların yetişmesi süreci de sona erdi. Pandemi bittiğinde sektörün en büyük sorunu iyi şoför olacak. Biz iyi kaptan bulduğumuzda onlara hisseler verdik, işlerini daha çok sahip çıkmaları adına, ancak pandemi ile bu insanlar tıra gitti ve şu anda onların yerini doldurmakta sorun yaşıyoruz. 10 otobüs alsanız, 30 kaptan istihdam etmek zorundasınız, 5 kişiyi zor bulursunuz. Bu çok ciddi sorun. Sektörün bu konuya eğilmesi gerekiyor. Otobüsçülüğü sahipsiz olarak görüyorum. Senelerdir haksız rekabet olmasaydı, birileri zevkine göre otobüs alıp fiyatları aşağı çekmeseydi, birileri inatla servis açmasaydı, şoförlerin sigortası tam olsaydı, sosyal hakları verilseydi, onlara sahip çıksaydık bugün bu sorunları yaşamazdık. Devletin de sigortasız şoför çalıştırılmasının önüne geçmesi gerekiyordu” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159