Taşımacılık sektörü fakültesine kavuştu

banner113

Ulaştırma ve lojistik eğitimi konusunda Türkiye’de İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampusunda 1999 yılında açılan ilk yüksekokulun “Fakülte” olması ve 2015-2016 Akademik Yılı açılışı nedeniyle bir tanıtım töreni düzenlendi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Lojistik tüm sektörlerin temel taşıdır. Başarının temelinde de eğitim var. Lojistik sektöründe başarılı olmayan hiçbir firma, hiçbir ülke ayakta kalamaz” dedi.

banner114
EĞİTİM 02.11.2015, 15:45 03.11.2015, 17:11 Taşıma Dünyası
Taşımacılık sektörü fakültesine kavuştu
Ulaştırma ve lojistik eğitimi konusunda Türkiye’de İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampusunda 1999 yılında açılan ilk yüksekokulun “Fakülte” olması ve 2015-2016 Akademik Yılı açılışı nedeniyle bir tanıtım töreni düzenlendi.  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Lojistik tüm sektörlerin temel taşıdır. Başarının temelinde de eğitim var. Lojistik sektöründe başarılı olmayan hiçbir firma, hiçbir ülke ayakta kalamaz” dedi.

Türkiye’nin lisans düzeyinde ilk lojistik eğitimini veren İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Yüksek Okulu, geçtiğimiz Haziran ayında İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi adını almıştı. Açılış törenine İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Okumuş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, Ulaştırma ve Lojistik Yüksek Okulu Eski Müdürü Hayri Ülgen, TOBB Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi ve UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, UND İkinci Başkanları Şerafettin Aras,  İzzet Salah, Başkan Yardımcıları Cavit Değirmenci, Ali Çiçekli, İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener,  TOBB Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, UTİKAD Başkan Yardımcısı Emre Eldener, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, UTİKAD Eski Başkanı Kosta Sandalcı,  Pegasus Hava Yolları Kargo Direktörü Aydın Alpa ile birçok sektör temsilcisi ve öğrenciler katıldı.

Törende İÜ Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Okumuş, UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, UTİKAD Başkan Yardımcısı Emre Eldener, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ve İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından burs alan ve başarılı öğrencilere plaket verildi.

PROF. DR. ABDULLAH OKUMUŞ:
Lojistik sektörüne yönetici yetiştirmeye devam edeceğiz 

Türkiye’nin üniversitede düzeyinde lojistik eğitimi veren ilkokulun kendileri olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Abdullah Okumuş, geçtiğimiz Haziran ayında ‘fakülte’ olarak yine Türkiye’de lojistik eğitimi veren ilk fakülte olma başarısını elde ettiklerini kaydetti. 1999 yılında meslek yüksekokulu olarak eğitime başladıklarını anımsatan Okumuş, o tarihten bu yana olduğu gibi Türkiye lojistik sektörüne yönetici yetiştirmeye devam edeceklerini vurguladı. Öğrencilerinin çoğunun mezun olmadan iş sahibi olduklarının altını çizen Okumuş, geçtiğimiz yıl mezun olan öğrencilerinin yüzde 39’unun ilk tercihlerinde olmak üzere toplamda yüzde 79’unun iş sahibi olduğunu vurguladı. Okumuş, konuşmasının sonunda üniversite-sektör işbirliğinin çok güzel bir örneğini teşkil eden Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi’ne başta UND olmak üzere destek veren tüm dernek, kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

ÇETİN NUHOĞLU: 
Başarının temelinde eğitim var 

TOBB Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi ve UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, kendisinin İÜ Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi’nin kuruluşunu ve sonrası gelişimini hayatı boyunca gururla hatırlayacağını söyledi: “İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Yüksekokulunun 1999’dan bugünlere taşıdığı muazzam bilgi ve değer birikimini artık bir ‘fakülte’ çatısı altında daha ileriye taşıyacağı yepyeni bir dönemin başlangıcını hep birlikte kutlamaktayız.”  Geçtiğimiz günlerde, ilk defa bir Türk’ün bilim alanında Nobel Ödülü’ne sahip olduğunu anımsatan Çetin Nuhoğlu, “O arkadaşımızın elinde bir tek silahı vardı, o da eğitim” dedi ve ekledi: “Bugün iş dünyasına, akademik dünyaya, bürokratlara baktığınızda başarılı olanların temelinde eğitim olduğunu görürsünüz. Bu nedenle bireysel başarı ve çalışma çok önemlidir.”

Her şeyi bilirim iddiasında olmayın
Nuhoğlu, öğrencilere dönerek Steve Jobs’un “Aç Kalın, Aptal Olun” sözünü hatırlatarak, “Sürekli yeni bir şeyler alma ihtiyacında olun ve hiçbir şeyi bilirim iddiasında olmayın” dedi. Steve Jobs’un yarattığı şirketin bugün Türkiye’nin GSMH’sine eşit olduğunu ifade eden Nuhoğlu, “Buraya gelmeden önce çok çabaladınız. Aynı şekilde rekabetçi olmaya devam edin” diye konuştu.

Lojistik, sektörlerin temel taşıdır
Türkiye’nin son yıllarda lojistik konusunda çok şanslı olduğunu vurgulayan Nuhoğlu, lojistiğin ilk defa kalkınma planlarında yer almasında atıfta bulunarak, “10. Kalkınma Planı’nın için lojistiğin ne kadar önemli olduğunun altı çizildi. Bir de hedef kondu: Hedef, Türkiye’nin Lojistik Performans Endeksi’nde ilk 15’in içinde olmasıdır. Lojistik tüm sektörlerin temel taşıdır. Lojistik sektöründe başarılı olmayan hiçbir firma, hiçbir ülke ayakta kalamaz” dedi.
Taşımacılık sektörünün hizmet ihracatında payı 13 milyar dolar 

Ayrıca Türkiye’de ilk defa hizmet sektörünün ihracatından bahsedildiğini ve Türkiye’de şu an lojistiğin de içinde bulunduğu hizmet sektörünün 45 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştirdiğini belirten Nuhoğlu, Türkiye’nin 2023’te hizmet ihracatı hedefinin 150 milyar dolar olduğunu kaydetti. Taşımacılık sektörünün bu 45 milyar dolarlık hizmet ihracatında 13 milyar dolarlık bir paya sahip olduğunu ifade eden Nuhoğlu, taşımacılık sektörü olarak hedeflerinin 2023’te 60 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştirmek olduğunun altını çizdi.

UTİKAD EMRE ELDENER:
İyi lojistik yönetimi iyi eğitimle olur
UTİKAD Başkan Yardımcısı Emre Eldener, dünyanın küresel bir köy olduğunu ve lojistiğin bu küresel köyde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Bundan 15 yıl önce Hong-Kong limanında gemileri görünce ne kadar büyük bir işin içinde olduğumuzu anladım” diyen Eldener, iyi bir lojistik yönetiminin önemini anlattı. İyi bir lojistik yönetimini de iyi bir lojistik yönetimi eğitimi alanların gerçekleştireceğini ifade eden Emre Eldener, “Dünya, iyi bir eğitim almış lojistikçilerin oyun alanı haline geldi” dedi. Eldener’in öğrencilerden bir isteği de oldu: “Sizden ricam, lütfen İngilizce konusunu ihmal etmeyin. İngilizce bu meslek için çok önemli. İçine gireceğiniz sektör düşündüğünüzün ötesinde büyük bir sektör” dedi. ■

UND’den, 20 öğrenciye burs
UND, İstanbul Üniversite Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi’ni tercih eden öğrencilerden kayıt başarı sıralamasında ilk 10 öğrenciye, ilk 2 tercihinden biri lojistik fakültesi olanlar arasında ilk 10 öğrenciye, burs verdi. 

Diploması 75 ülkede tanınıyor
İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi, merkezi Cenevre’de bulunan Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) tarafından akredite edildi. Fakülte öğrencilerine kendi diplomalarının yanında verilecek olan IRU Academy CPC Diploması, öğrencilere uluslararası geçerli bir Mesleki Yeterlilik Diploması kazandıracak. Aralarında AB ülkeleri, ABD, Kanada ve Çin’in de bulunduğu IRU üyesi 75 ülkede akredite olarak çalışmalarına imkân sağlayacak.

  




Pegasus Hava Yolları Kargo Direktörü Aydın Alpa’da törendeydi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159