TEMSA Avenue elektrikli otobüsler ile Samsun ulaşımında yeni bir dönem başladı

banner113

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından TEKNOFEST ile birlikte hizmete alınan Türkiye’de bir ilk olan lityum pilli TEMSA marka elektrikli otobüslerin hizmet vermesiyle birlikte kentte toplu taşımada yeni bir dönemde başlamış oldu. TEMSA elektrikli otobüslerin bataryalarını şarj edecek istasyonlar ise 450 kVA’lık güce sahip. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Şarj istasyonları Türkiye’nin en büyük kurulu güce sahip elektrikli otobüs şarj istasyonu olma özelliği taşıyor” dedi.

banner114
TEMSA Avenue elektrikli otobüsler ile Samsun ulaşımında  yeni bir dönem başladı

ASELSAN ve TEMSA iş birliği ile üretilip test sürüşleri tamamlanan lityum pilli Avenue elektrikli otobüsler, dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'te hizmete alındı. Yaklaşık 10 dakikada şarj olan elektrikli otobüsler için şehrin farklı noktalarında şarj istasyonu oluşturuldu. Samsun' un toplu taşıma hizmetlerinde fosil yakıtlı araçlar yerine kullanılacak, Türkiye'de ilk ultra hızlı şarj özelliğine sahip TEMSA elektrikli otobüslerle, TEKNOFEST Karadeniz'in düzenlendiği Samsun Çarşamba Havalimanı ile TÜYAP Fuar alanı arasında 30 Ağustos tarihinden bugüne ulaşım sağlıyor. TEMSA elektrikli otobüslerin 10 dakikalık batarya şarjıyla 80-90 kilometre yol gidebiliyor. Sistem, 450 kVA’lık güce sahip şarj istasyonu ile Türkiye’nin en büyük kurulu güce sahip elektrikli otobüs şarj istasyonu olma özelliğini taşıyor.

Yanma ve patlamaya karşı gerekli standartlara sahip bataryaları ile yenilenebilir enerji kullanarak çalışan otobüsler, karbon salımı ve gürültü kirliliğini de azaltacak. ASELSAN ve TEMSA iş birliği ile geliştirilen Türk otomotiv sanayisinin ilk yüzde 100 yerli elektrikli TEMSA otobüsleri Avenue EV artık yollarda. Toplam 20 adet elektrikli otobüsün toplu taşıma sistemine dahil edilmesi planlanıyor.

Yüzde 70’in üzerinde tasarruf sağlıyor

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, yerli elektrikli otobüslerin en önemli özelliğinin, işletme maliyetlerinde fosil yakıtlı otobüslere göre yüzde 70'in üzerinde tasarruf sağlaması olduğunu belirterek, “Bütün otobüs filosuna yayıldığında işletme maliyetini çok düşürüyor. Hem konfor oldukça yüksek, hem çevreyi kirletmeyen yenilenebilir enerjiye sahip bir sistem kurduk. Türkiye'de bir ilk. Yerli imalat, yerli tasarım ve lityum pilli otobüsleri artık Samsun'da yollarda sürekli göreceğiz” dedi. Başkan Demir, özellikle yenilenebilir enerji kullanılmasının çok önemli olduğuna dikkat çekerek “Otobüslerimizin yanı sıra şarj istasyonları da özel olarak yapıldı. Ultra hızlı şarj imkanı sağlaması adına 450 kVA güç kapasiteli sahip şarj istasyonu kuruldu. Bu da kurulu güç bakımından Türkiye’de en yüksek seviyede” şeklinde konuştu.

Hızlı şarj özelliği önemli 

Elektrikli otobüslerle ilgili bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Kadir Gürkan, “Şarj istasyonlarımız Türkiye’deki 450 kVA doğru akım şarj kapasitesine sahip şarj istasyonları olup elektrikli otobüslerimize enerji ikmali yapmaktalar. Otobüslerimizin bataryaları şarj istasyonlarında doldurulup, vatandaşlarımızı güvenli, konforlu ve ekonomik olarak taşımakta. Ortalama olarak 10 dakikada şarj gerçekleşiyor. Ortalama 80 kilometre bir menzilde hizmet veriyor. Tabi menzili uzatmak veya azaltmak araç sürüş tekniği, iklimlendirmenin yoğun kullanılmasına bağlı olarak da yüzde 10’luk değişim gösterebiliyor. Ancak hızlı şarj özelliği bizim gibi operasyonlarda oldukça kullanıcıya iyi imkanlar sağlıyor. Türkiye’de ilk kez hızlı şarj sistemli elektrikli otobüsler toplu taşımada kullanılmaya başlandı.” diye konuştu.

ASELSAN ekibinden Elektrikli Otobüs Projesi'nin Proje Yöneticisi Onur Kazancı, “Elektrikli otobüslerimizde ve bu proje için geliştirilen şarj istasyonlarımızda yerli ve milli olarak geliştirilmiştir. Buradaki otobüslerimizin en büyük özelliği ultra hızlı şarj imkanı olması. Bu doğrultuda 450 KW güç kapasitesine sahip şarj istasyonlarımız şuanda Türkiye’deki en yüksek kurulu güce sahip. Benzer şekilde otobüslerimizde bu imkanı sağlayabilmek için özel bataryalara sahipler” dedi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159