Karayolunun payını yüzde 80’nin altına geriletmeyi hedefledik

banner113

Başbakan Yıldırım, “Dünyanın hiçbir ülkesi yoktur ki karayolu ağırlıklı taşıma olmasın. 'Karayolunu yüzde 30-50'ye düşüreceğiz' desek bu hayaldir, hiçbir şekilde mümkün değildir. Ülkemizin şartları da buna müsait değildir. Hedef orta ve uzun vadede yüzde 95'lerden yüzde 80'in altına geriletebilmektir. Tercihen yüzde 75 ideal olan ama bu 10 senede olmaz” dedi.

banner114
KARAYOLU 16.11.2017, 18:12 16.11.2017, 18:17 Taşıma Dünyası
Karayolunun payını yüzde 80’nin altına geriletmeyi hedefledik

Karayolu trafik güvenliğinin ele alınacağı 8. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyum ve Sergisi 16-18 Kasım tarihleri arasında ATO Congresium'da gerçekleştirildi. Sempozyuma Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile diğer ilgililer katıldı.

Başbakan Yıldırım, "İçişleri Bakanlığımızda trafikle ilgili bölümü güçlendireceğiz, güçlendirmemiz gerekiyor. Çünkü Türkiye'de trafik yükü, yolculuklar artıyor ve teknoloji çok gelişti, yol standartları çok arttı, buna uygun yapılanmayı yeniden gözden geçirmek gerekiyor" dedi. Yıldırım, “2002 yılında Türkiye'nin 80 yılda geldiği nokta yüzde 95'in üzerinde karayoluna bağlı bir ulaşım. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bizim o dönemde bakan olarak göreve başladığımızda en baştaki işimiz, ulaşım ana plan stratejisi hazırlamaktı. Neyi hedefledik? Bu tek modlu, karayoluna bağımlı ulaşım sistemini nasıl çeşitlendirelim? Bir kısmını havayolu, bir kısmını demiryolu, bir kısmını da karayoluna... Dünyanın hiçbir ülkesi yoktur ki karayolu ağırlıklı taşıma olmasın.

'Karayolunu yüzde 30-50'ye düşüreceğiz' desek bu hayaldir, hiçbir şekilde mümkün değildir. Ülkemizin şartları da buna müsait değildir. Hedef orta ve uzun vadede yüzde 95'lerden yüzde 80'in altına geriletebilmektir. Tercihen yüzde 75 ideal olan ama bu 10 senede olmaz."

Ölümlü kazalarda can kaybı yüzde 30 azaldı

Başbakan Yıldırım, trafik güvenliği açısından gelinen noktanın yeterli görünmediğini belirterek, son 15 yılda ölümlü kazalardaki can kaybının yüzde 30 aşağı çekildiğini söyledi. 2003'te kaza yerinde ölenlerin sayısı 4 bine yakındı. Bugün de aynı. Neye rağmen? Trafikteki araç sayısı yüzde 130 arttı, 8 milyondan 21 milyona çıktı. Yolculuk miktarı 3 kat arttı, 2 milyona yaklaştı. Kaza sayısı da arttı ama ölümlü kazalardaki sayı neredeyse sabit kaldı. Bu başlı başına ne demektir? Yılda ortalama 8 bin insanın hayatını kurtarmak demektir. Hedef, sıfır ölümlü kaza. Bazı ülkeler bunu başardı ama bizim önümüzde daha çok yol var. Çözüm ne? Eğitim, eğitim, eğitim. Beşikten mezara kadar eğitim."

Yol kusuru değil insan kusuru

Yıldırım, 2003'te Emniyet Genel Müdürlüğü trafik istatistiklerine bakıldığında, yol kusurunun kaza sebeplerinin başında geldiğini söyledi. İnsan hatasının 4 ya da 5'inci sırada yer aldığına dikkati çeken Yıldırım, "Şimdi raporlara bakın, birincisi 'insan kusuru'. En güzel yolu yapabilirsiniz, en akıllı aracı yapabilirsiniz ama insanın hatasını önleyecek henüz bir alet icat edilmedi. İnsan hatasının her zaman trafik kazalarını azaltmada, artırmada birinci derecede rolü vardır. Demek ki insan hatasını azaltmanın hatta sıfıra indirmenin yolu eğitimden geçiyor" ifadelerini kullandı.

2006'dan beri ticari taşımacılık faaliyetlerinde yönetici ve sürücü olmak isteyenler için eğitim ve sınav şartı getirildiğini bildiren Yıldırım, "Bugüne kadar 742 bin 600 kişi, bu eğitimlerden geçmiş. 45 sınav yapılmış. Ancak 716 bin kişinin 616 bin 800'ü başarılı olmuş, mesleki yeterlilik belgesi verilmiştir. Her eğitime giren de başarılı olamıyor." dedi.

Servis araçlarında oturma sensörü

Bakan Süleyman Soylu, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, oto yollarda oluşturulan hız koridorunun da ölümlü kazalarda yüzde 9, ölü sayısında yüzde 6'lık bir azalış sağladığına dikkati çekti. Toplantı öncesinde sergiyi gezme imkanı bulduğunu anlatan Soylu, sergide servis araçlarında kullanılacak oturma sensörlerinin bir firma tarafından yerli ve milli olarak yapıldığını gördüğünü söyledi.: Artık bir çocuğumuzun bir daha arabada bırakılıp da hepimizin üzüldüğü bir durumla karşı karşıya kalmayacağız. Bir taraftan kural getireceğiz, bir taraftan özel sektöre güveneceğiz, bir taraftan insanımızı eğiteceğiz, bir taraftan da Türkiye'yi hep birlikte daha güvenilir, her türlü kuralın uygulandığı bir ülke haline getireceğiz" dedi.



U-ETDS ile yolcu ve yük hareketleri takip edilecek

Sempozyumda konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Erişim ve ulaşıma 362 milyar lira yatırım yapıldığını dile getiren Arslan, bunun 227 milyar lirasının karayolları için harcandığını ifade etti.

2019’da 81 il birbirine bağlanacak

Eskiden 6 il bölünmüş yolla birbirine bağlıyken şimdi 76 ilin birbirine bağlı olduğuna dikkati çeken Arslan, 2019'da 81 şehrin bölünmüş yolla birbirine bağlanacağını vurguladı. Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi'ni (U-ETDS) kurduklarını anlatan Arslan, bu sistemle ilk defa yolcu, kargo ve eşyaların hareketlerinin takip şansının doğacağını bildirdi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159