banner69

OTOYOLLARA ACİL ÖNLEM !

banner113

Aşağıdaki yazıyı geçen sene Mayıs'ta, otoyollarda hız sınırının 1 Temmuz 2022'de 140 km/h'a çıkarılacağı açıklandıktan sonra, yazmıştım:

banner114
KARAYOLU 21.07.2023, 19:30 21.07.2023, 21:29 Erkan YILMAZ
OTOYOLLARA ACİL ÖNLEM !

Alpay Lök / Mak.Y.Müh. 

Asıl sorun nerede biliyor musunuz? Ağır taşıtlarda. AB ve Almanya'da ağır taşıtlarda hız sınırlayıcı (speed limitor) zorunlu: kamyonlar 90kmh, otobüsler 100kmh. Bizde araçlarda fabrika çıkışı bu düzenekler takılı, ama denetimi yok ve büyük kısmı iptal. Araç muayenesi bunları denetlemiyor. 3 şeritli otoyollarda bugünkü durum şu: kamyonlar 1. ve 2.şeritte yarışıyor, otobüsler de sürekli 2.şeritten gidiyor ve önündeki otobüsü 3.şerite geçerek solluyor tıpkı bir otomobil gibi. 120kmh ile gitmek isteyen otomobiller 2.şeritte otobüslerin arkasından gitmeye ve 3.şeritten sellektörle gelen ve herkesi taciz eden "parayı bastım pedala da basarım" diyen sürücülerden fırsat kalırsa 3.şeride geçip sollayabiliyor. 3.şeritten 1.şeride makaslama yapanlar da var. Medeni dünyada böyle bir medeniyetsizlik yok. Daha bitmedi: otoyollarda şerit disiplini, takip mesafesi ve hız denetimi yok. Bu ortamda 120kmh olan ve zaten denetlenmeyen hızı 140kmh ve Avrupa'da tek olan %10 ölçüm toleransı sonrası 154kmh'a çıkarmak "parayı bastım pedala da basarım" diyen ve bol bol makaslama yapan kuralsız sürücülerin önünü açmaktır.

Yapılması gerekenler:

1) Otoyollarda hız, şerit disiplini ve takip mesafesi denetimi başlamalı.

2) Kamyon ve otobüslerdeki hız sınırlama düzenekleri devreye alınmalı ve araç muayenesinde denetlenmeli.

3) Sürekli olarak üçüncü şeridi kullanan, makaslama yapan ve önündeki araçları selektörle taciz edenlere ağır para ve hatta hapis cezası verilmeli.

4) Araç muayenesi AB'deki 2014/45/EC seviyesine getirilmeli.

5) Otomobillere kışın 3PMSF Kış Lastiği zorunluluğu gelmeli.

6) Araç muayenesi kamyon ve römorkların arka koruma (tampon) teknik seviyesinin ECER58.2 ve yeni araçlarda ECER58.3 olduğunu denetlemeli. vs, vs, vs…

Bugünkü şartlarda hız sınırını artırmak büyük kazalara ve ölümlere davetiyedir.

Endişe ettiğim gibi oldu.

49 yıldır B sınıfı ehliyetim var, Avrupa'da (Almanya, Fransa ve İtalya'da) ve ABD'de otoyollarda otomobil kullandım. Son bir yıldır ülkemiz otoyollarındaki kadar tehlikeli ve kuralsız başka bir örnek görmedim.

Almanya'da otoyolların %70'inde sadece otomobillere (M1) hız sınırı yok. Ancak 130 km/h hızın üzerindeki kazalarda sürücü ve sigorta kısmi sorumluluk alıyor.

Ek olarak:

1) 90 km/h hızı geçemeyen kamyon/çekici ve 100 km/h hızı geçemeyen otobüsler üç şeritli otoyollarda en sağ şeritten gidiyor, ancak sollamak için orta şeride girebiliyorlar,

2) Şerit disiplini ve takip mesafesi elektronik olarak (EDS) denetleniyor,

3) Otomobillerin aralıksız 3.şeridi kullanmaları yasak,

4) Yakın takip, sağdan geçme, makaslama ve selektörle tacizin cezası çok büyük, otoyolda 130 km/h hızın üzerinde yakın takip € 400.- ve trafikten men, yakın takibe ilaveten selektörle tacizin ise hapis cezası var.Bizim bu seviyeye kısa sürede gelmemiz mümkün değil, çünkü özellikle paralı otoyollarda sistem deforme edilmiş durumda. Otoyollar için adım adım ve acil önlemler alınmalı. Aksi takdirde çok ölümlü kazalar görmemiz kaçınılmaz.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159