banner69

2024’de 400 elektrikli otobüs alım planı yapıldı

banner113

ESHOT, 2019’dan bu yana filosuna 651 yeni otobüs dâhil etti. 20 elektrikli otobüs alınarak GES projeleriyle entegre edildi. 2024 yılı içinde 400 elektrikli otobüs alınması için gerekli planlamalar yapıldı. 2022’de 29, 2023’te 31 kruvaziyer geldi. 2024 için 69 kruvaziyer gemi rezervasyon yaptırdı.

banner114
2024’de 400 elektrikli otobüs alım planı yapıldı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 5 yıla yaklaşan görevi süresince ekonomik kriz, pandemi, doğal afetler gibi birçok olumsuz duruma rağmen kentte yatırım rekoru kırıldı. İzmir’de bir önceki 5 yılda 11,4 milyar TL olan yatırım harcaması miktarı yüzde 150 artış ile 28,6 milyar TL’ye ulaştı. Başkan Tunç Soyer, “Yaklaşık 5 yıl önce İzmir için çıktığımız yolculukta neleri başardığımızı gördükçe geleceğe yönelik cesaretimiz de artıyor. Afetlere, krizlere, tüm engellere rağmen 28 milyar liralık yatırımı hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi artık çıtayı çok daha yükseklere çıkardı. 2024’ten itibaren İzmir yeni bir çehre, yeni bir vizyonla ışığı sınırlarımızı aşan bir yıldız haline gelecek” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 2019’da göreve geldiği günden bu yana kentte devrim niteliğinde projelere imza atıldı. Ekonomik kriz, pandemi, depremler, orman yangınları, tsunami gibi doğal afetlere rağmen İzmir’de yatırımlar hız kesmedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Tunç Soyer döneminde 28,6 milyar TL yatırım yaptı. Bir önceki 5 yılda 11,4 milyar TL olan yatırım harcaması yüzde 150 artış ile 28.6 milyar TL’ye ulaştı. Bu dönemdeki oranlar dikkate alındığında harcamaların üçte birinin yatırımlara ayrıldığı görüldü.

Üç ayrı raylı sistem projesi bir arada yürütülüyor

Başkan Tunç Soyer, kentin ulaşım altyapısını güçlendirmek için 2019’dan beri İzmir’in en büyük metro yatırımlarına imza attı. Üç ayrı hattın yapımı aynı anda başlatılarak kent tarihinde bir ilke imza atıldı. 285 milyon Euro’luk bütçeyle tamamlanma aşamasına getirilen Fahrettin Altay-Narlıdere Metrosu, Şubat 2024’te açılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynaklarıyla yaptığı ve kentin en büyük raylı sistem yatırımı olan Buca Metrosu’nun temeli atılarak çalışmalara başlandı. Araçlar dâhil 765 milyon Euro maliyeti olacağı hesaplanan projenin 2025 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor. Çiğli Tramvayı da Şubat 2024’te seferlere başlıyor.

Ulaşımda yeni bir çağ

ESHOT, 2019’dan bu yana filosuna 651 yeni otobüs dâhil etti. 20 elektrikli otobüs alınarak GES projeleriyle entegre edildi. 2024 yılı içinde 400 elektrikli otobüs alınması için gerekli planlamalar yapıldı. Başkan Tunç Soyer’in, kentin her yerinde güvenli, konforlu ve ekonomik toplu taşıma hizmeti sunmak için 2019’da Seferihisar’da başlattığı İZTAŞIT projesi Kiraz, Menemen, Yeni Foça, Ödemiş ve Bergama’da yaygınlaştırıldı. 2020’de Fethi Sekin ve Uğur Mumcu, 2021’de Mavi Ege, 2022’de ise Mavi Körfez feribotları İZDENİZ filosuna dâhil edilerek feribot sayısı 7’ye yükseltildi. İzmir Alsancak Limanı’ndan Midilli’ye deniz yoluyla seferler başladı. Halk Taşıt uygulamasıyla 05.00-07.00 ve 19.00-20.00 saatleri arasında toplu ulaşım ücreti yarıya indirildi. Böylece Nisan 2019’dan bu yana vatandaşın cebine yaklaşık 334 milyon TL’lik katkı sağlandı. 5 yılda bisiklet yolları 111 kilometreye çıkartıldı. BİSİM istasyon sayısı 34’den 60’a yükseltildi. Bisiklet filosuna görme engelli vatandaşlar için 120’şer adet tandem ve çocuk bisikletleri eklendi. 5 yılda belediyedeki elektrikli araç sayısı 124’e yükseldi. Başkan Tunç Soyer’in 2050’de “sıfır karbon” hedefi doğrultusunda İZELMAN A.Ş. bünyesindeki 14 açık ve kapalı otoparka toplam 24 elektrikli araç şarj istasyonu kuruldu. İzmir genelinde otopark kapasitesi 100 bin araca çıkarıldı.

Rekor asfalt dönemi

2019’dan günümüze Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından toplam 8 milyar 227 milyon liranın üzerinde yatırım kente kazandırıldı. Başkan Tunç Soyer’in göreve geldiğinde sözünü verdiği asfalt seferberliği hedefine ulaştı. Toplamda 5 milyon 311 tonluk sıcak asfalt serimi yapıldı. 275 milyon liranın üzerinde bütçeyle, kent trafiğine nefes aldıracak 109 kilometre uzunluğunda yeni yol yapıldı. Buca ile Bornova’yı kesintisiz birbirine bağlayarak 45 dakikalık seyahat süresini 10 dakikaya indirecek Buca Onat Tüneli Projesi’nin otogar ve çevreyolu bağlantı yolu hizmete açıldı. Tünellerin yarısından fazlasının kazı çalışması tamamlandı.

Tarih ayağa kalkıyor

Konak ile Kadifekale arasındaki tarihi aksı canlandırmak için Antik Smyrna (İzmir) Agorası'nın ana giriş yapısı ile Smyrna Agora Ören yeri gezi (yaya yolu) güzergahı yapıldı. Smyrna antik kentinin antik tiyatrosu İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen desteklerle ortaya çıkarılıyor.İzmir’in tarihi semtlerinden Tilkilik’teki Carfi Köşkü yaklaşık 11 milyon liralık yatırımla ayağa kaldırıldı. Basmane Pazaryeri Mahallesi’nde aralarında Tevfik Paşa Konağı ve ünlü yazar Tarık Dursun K’nın bir süre yaşadığı ev olmak üzere tarihi 6 yapının restorasyon çalışmalarına devam ediliyor. 2024 yılında tamamlanacak Oteller Projesi kapsamındaki restorasyon çalışmaları 31 milyon 880 bin liraya mal oluyor. Yıllardır atıl olan kentin en büyük Levanten köşkünde restorasyon çalışmalarına devam ediliyor. Kültürpark'ın kapıları yenilenirken, Ada ve Göl gazinolarının aslına uygun olarak yenilenmesine yönelik çalışmalar da sürüyor. Basmane’de Bıçakçı Hanı kent yaşamına kazandıran Büyükşehir, Yıldız Sineması’nı İzmir’in kültür hazinesine dahil etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

2024’te 69 kruvaziyer gelecek

Kentin ekonomisini büyütmek için önemli turizm hamleleri yapıldı. Tarım, gastronomi, tarih ve doğa turizmi üzerinde yükselen İzmir’in 2020- 2024 Turizm Stratejisi geliştirildi. Şehrin dijital turizm altyapısı “Visit İzmir” mobil uygulaması ve web sitesiyle İzmir’e direkt uçuşların tanıtıldığı “Direct İzmir” hizmete alındı. 6 Turizm Bilgilendirme Ofisi açıldı. Kente 6 yıl aradan sonra kruvaziyer gemiler gelmeye başladı. 2022’de 29, 2023’te 31 kruvaziyer geldi. 2024 için 69 kruvaziyer gemi rezervasyon yaptırdı. 500 kilometre olan EuroVelo bisikletli turizm rotası genişletilerek Dikili-Çandarlı, Menemen Kırsal Rotaları ve Efes-Pamucak tematik/yerel rotaları açıldı.

Türkiye'nin en fazla ihracat yapan dördüncü şehri

5 yılda fuar sayısı 15'ten 43'e, 4 bin 205 katılımcıdan 9 bin 800 katılımcıya, 1 milyon 630 bin 730 ziyaretçiden 4 milyon 650 bin 999 ziyaretçiye çıkarıldı. İzmir 2019-2023 yılları arasında fuarların da katkısıyla yaklaşık 58,1 milyar dolarlık ihracat yaptı. Türkiye'nin en fazla ihracat yapan dördüncü şehri olan İzmir, 2024 yılında da ulusal ve uluslararası 40'a yakın fuar ve etkinliğe ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Avrupa’daki en yüksek temsiliyet

Başkan Tunç Soyer’in İzmir’i dünya kenti yapmak için yürüttüğü çalışmalar sonucunda İzmir, Dünya Turizm Kentleri Federasyonu’na ve Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Konseyi’ne Türkiye’den üye olan ilk şehir oldu. İklim değişikliğine karşı, yerel yönetim vizyonu ve eylem planlarıyla fark yaratan İzmir, 377 şehir arasından Avrupa Birliği’nin İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu’na seçildi.Başkan Tunç Soyer, aynı zamanda Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin Bölgeler Meclisi Başkanlığına seçildi. Başkan Soyer, başta İzmir olmak üzere Türkiye’nin yerel yönetimlerinin Avrupa’da temsiliyetini en yüksek seviyeye taşımış oldu. İzmir, 2022 yılında da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından “Avrupa Ödülü”ne layık görülmüştü.İzmir, Başkan Tunç Soyer döneminde dünyanın ilk sakin metropolü oldu. Aynı zamanda 2026 yılında Botanik EXPO’ya ev sahipliği yapma hakkı kazandı. Expo 2026, Türkiye’nin ilk büyük yeşil dönüşüm projesinin gerçekleştirilmesini de sağlayacak.

17 Masal Evi açıldı

Başkan Tunç Soyer’in hem çocukların sosyal gelişimlerine katkı sağlamak hem de annelere mesleki beceri kazandırmak için hayata geçirdiği Masal Evi projesi büyüdü. 5 yılda 17 Masal Evi açıldı. İzmir Çocuk Belediyesi kuruldu. Çocuk Keşif Atölyeleri Merkezi açıldı.Hamilelik döneminden başlayarak doğum sonrasındaki süreçte anneye destek veren İzmir95 projesi başlatıldı. 0-3 ay arası bebeği olan ailelerin ihtiyaçlarına katkı sağlamak amacıyla oluşturulan “Hoş Geldin Bebek Seti” 2020 yılından bugüne yaklaşık 39 bin aileye ulaştırıldı. Gebe Beslenme Paketi ile de bebekler henüz doğmadan hem anne hem de bebek destekleniyor.

Kültür devrimi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki kültür ve sanat kapasitesini artırmak, İzmirli kültür ve sanat aktörlerine destek olmak üzere, Türkiye’deki yerel yönetimler adına bir ilk olan İzmir Kültür Fonu (İzKF) projesini hayata geçirdi. Kentin kültür ve sanatla buluşma noktası İzmir.Art, Dijital Sanat Platformu ve mobil uygulama olarak hizmete sunuldu. Şehre Kültürpark Atlas Pavyonu Galerisi, Konak Metro Galeri, Mustafa Necati Kültür Merkezi kazandırıldı. İzmir’deki film yapım projelerinde kolaylaştırıcılık rolünü üstlenmek üzere İzmir Sinema Ofisi kuruldu.2021’de İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları kapılarını açtı. Tarihi Elhamra Sahnesi, 15 Aralık’ta “Bir Felaket Kutlaması – Tavşan Tavşanoğlu” oyunuyla açılarak Şehir Tiyatroları’nın ikinci evi oldu.İzmir Büyükşehir Belediyesi yaratıcılığını sokakta özgürce sergilemek isteyen sanatçılara, "Sokak Sanatçısı Kartı" uygulamasını devreye soktu. Pek çok yeni ulusal ve uluslararası sanat festivali kente kazandırıldı. Kurtuluşumuzun 100. Yılı Anı Evi ve Köy Enstitüleri Anı ve Kültür Evi açıldı. 1 Dijital, 2 gezici ve 2’si vapur kütüphane olmak üzere 8 yeni kütüphane açıldı. Ayrıca "Her Mahalleye Bir Kütüphane Projesi" kapsamında 31 bin 392 bağış kitap ile 51 muhtarlığa kütüphane kuruldu.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159