Ankara Toplu Taşımacılar Birliği Derneği (ANTAD) Başkanı Cemal Baltacı: S plakalı araçlara personel taşımacılığı izni verilmeli

banner113

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin denetiminde bulunan S plakalı 1300 araca geçici bir süre ile personel taşımacılığı izni vermesinin yaşanan araç ihtiyacına çok önemli bir çözüm sunacağını belirten ANTAD Başkanı Cemal Baltacı, “Okulların açılması ile çok ciddi derece de araç ihtiyacı oluşmuş durumda. Bu duruma çözüm bulunabilmesi için Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ilçelerde çalışan S plakalı araçlara izin verilmesi yönünde talepte bulunduk. Olumlu baktıklarını ifade ettiler. S plakalı 1300 dolayındaki araca kendi sınırlarındaki kamu ve özel şirketlerle ilgili şehir merkezine personel taşıma izni verilirse araç ihtiyacına önemli bir çözüm de bulunmuş olacak” dedi.

banner114
KENTİÇİ BELEDİYE 15.11.2021, 13:36 16.11.2021, 16:14 Taşıma Dünyası
Ankara Toplu Taşımacılar Birliği Derneği (ANTAD) Başkanı Cemal Baltacı: S plakalı araçlara  personel taşımacılığı izni verilmeli

Röportaj: Erkan YILMAZ 

1,5 yılı aşkın bir süredir öğrenci taşımacılığı tarafında kontak açmadıklarını ve personel taşımacılığında kısmen de olsa faaliyet gösterebildiklerini belirten ANTAD Başkanı Cemal Baltacı, “C plakada, Covid süreci öncesinde de sıkıntılar vardı. 2021-2022 eğitim ve öğretim döneminde okulların açılmasıyla araç yetersizliği görülüyor. Servis aracı yetersizliği nedeniyle velilerin kendi araçları ile çocuklarını okula bırakması da kentiçi trafiğini yüzde 25-30 civarında arttırdı. Kamu kuruluşlarına hizmet veren firmalar da yetersiz kalıp servis zamanında alamayınca personel işe taksiyle gitti. Bu seferde firmalar hem taksi paralarını ödemek hem de cezalarla karşı karşıya kaldı. Pandemi sürecinin getirdiği mağduriyete ikinci bir mağduriyet eklendi. Hatta 3-4 firmanın çalıştığı kamu kurumları tarafından sözleşmesi fesih edilmek zorunda kaldı. Teminatı ırad olarak kaydedilip yasaklı durumuna düştü” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’ne 4 talep 

Yaşanan sorunların çözümü için hem belediye nezdinde hem valilik nezdinde girişimde bulunduklarını belirten Başkan Cemal Baltacı, “Bizim sorunlarımıza tam anlamıyla çözüm sağlayabilecek, merci Ankara Büyükşehir Belediyesi. Ankara’da S plakalı 1300 civarında hizmet veren araç var. Bu araçlar belediyenin denetimi altında ve tahditli. İlçe dışına çıkmadan hizmet veriyorlar. Bizim talebimiz ise; S plakalı araçlar hangi ilçeye hizmet veriyorsa o ilçede bulunan kamu kurumlarına, belirli saatler içerisinde -sabah ve akşam saatlerinde- şehir merkezine personel taşıma hizmeti versinler. Diğer saatlerde de kendi faaliyetlerini sürdürsünler. ‘Bu bir çözüm olsun’ dedik. 

İkinci çözüm talebimiz ise kademeli saat uygulaması hayata geçirilsin yönünde oldu. En azından güzergah izin belgesini siz veriyorsunuz, C plakalı araçlardan hizmet alan kamu kurum ve kuruluşlarının personeli şu saatlerde taşınabilir diye UKOME kararı alınabilir yönünde bir talep ilettik. Kademeli saat olursa bir araç iki üç iş yapar ve verimlilik artar, bu bağlamda da trafik yoğunluğu azalır. Bu hususta bir arpa boyu yol ilerleyemedik. Yine bir başka talebimiz D2 belgesine geçici olarak personel taşıma izninin 31 Aralık 2021 sonuna kadar verilmesiydi. Bu da uygun görülmedi. Bir de Eskişehir’de olduğu gibi Büyükşehir Belediyeleri 1000-1500 adet kiralık araç tahsis edebiliyorlar. Bu öneriyi de götürdük; uygun görülmedi. Bu 4 önerimiz içerisinde sadece S plakasına yönelik servisçiler odası ile birlikte bir çözüm getirin denildi. Ama oda bunu kabul etmiyor. Okullar açılmadan önce plaka fiyatı 500 bin TL civarındaydı. Şu anda 950 bin TL’ye çıktı” dedi.

C plaka verilmesi 

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yeni C plaka vermesini istediklerini ancak bunun da yaşanan ekonomik kriz ortamında yeni sorunlar getireceğini belirten Cemal Baltacı, “Esnafın bu plakaları alacak ekonomik gücü yok. Bankalar C plakalara kredi vermeye de çok sıcak bakmıyor. Yeni çıkacak C plaka ihalesini alacaklar, bu işten rant elde etmek isteyenler olabilir ancak” dedi. 

Çok acil bir çözüm gerekiyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu talepler ölçeğinde bir çözüm bulmadığı takdirde çok büyük bir sıkıntının yaşanmaya başlayacağına da dikkat çeken Başkan Baltacı, “Çok büyük kriz olacak. Şu anda araç yetersizliği nedeniyle çok yoğun bir şekilde çalışma yapılıyor. Bu, trafik güvenliği açısından da önümüzdeki dönemde ciddi sıkıntılara, kazalara yol açabilir. Bbu sıkıntının çözümü ancak 1000 araçlık bir ek kapasite ile mümkün. Bu da S plakalı araçlara bu iznin verilmesi ile mümkün olacaktır. S plaka ile hizmet verenlerle konuştuğumuzda bu talebe sıcak bakıyorlar. Artık Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu adımı atmasına bağlı her şey, bu adımın bir an önce atılmasını bekliyoruz” dedi. 

Fiyatlar yükseldi 

Araç yetersizliği nedeniyle fiyatların da yükseldiğini belirten Baltacı, “Şu anda ihtiyacı olanlar bir firmadan araç alabilmek için daha yüksek fiyat teklif ediyor. Personel tarafında şu anda fiyatlar yüzde 40 yükselmiş durumda” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159