Halkalı Tren İstasyonu’nda otopark ve ulaşım sorunu

banner113

Yıllarca yapımının tamamlanması büyük özlemle beklenen Gebze-Halkalı Tren İstasyonu’nda çok ciddi otopark ve ulaşım sıkıntısı yaşanıyor. 6 yıllık bir çalışma ile hizmete giren tren istasyonunun çok ciddi altyapı yetersizliği bulunuyor.

banner114
KENTİÇİ BELEDİYE 27.08.2019, 16:53 27.08.2019, 18:03 Taşıma Dünyası
Halkalı Tren İstasyonu’nda otopark ve ulaşım sorunu
Erkan Yılmaz / Halkalı-İstanbul 

19 Mart 2013’te ulaşıma kapanan ve dönemde hizmet verilen hat olan Halkalı-Sirkeci tren taşımacılığı 13 Mart 2019 tarihinde hizmete açıldı. Bu hattın hizmete girmesi ile Halkalı tren istasyonundan Ankara hızlı tren hattında ulaşım da başlamış oldu. Tren istasyonunun hizmete açılması özellikle yıllardır toplu ulaşım konusunda çok büyük sıkıntı yaşayan Halkalı ve Atakent bölge halkına da büyük bir kolaylık getirmiş oldu. Ancak hattın açıldığı ilk günlerden itibaren yaşanmaya başlayan otopark ve ulaşım sorunu büyüyerek devam ediyor.


Tren hattının hizmete girmesi ile karayolundan binlerce otomobilde çekilmiş oldu ama araçlarını tren hattına bırakarak seyahat etmeyi planlayanlar için endişeli süreçler de başlamış oldu. Tren istasyonu içerisinde en fazla 150 araçlık bir otopark mevcut. Ancak yollarda karşılıklı olarak bırakılan yüzlerce araç var. Bu araç sahiplerine güvenli ve ekonomik bir otopark hizmeti sunulması çok büyük önem taşıyor. 6 yıl gibi çok uzun bir sürede tamamlanmasına rağmen otopark ihtiyacının planlanmaması büyük bir talihsizlik.


Otobüs ve tren entegre değil


Ayrıca otoparkın yanı sıra trene ulaşım ve trenden indikten sonraki ulaşım imkanları da çok yetersiz. Tren seferleri ile otobüs seferlerinin birbirine entegrasyonu yok. Trenden inen bir yolcu otobüsle yoluna devam etmek istediğinde 40 dakika otobüs beklediği olabiliyor. Taksi tercih edilmeli diye düşünüldüğünde toplu ulaşım mantığında önceliğin otobüsle entegre bir ulaşım olması gerektiği de açık. Trene ulaşımın yetersiz olması insanların araçları ile trene gitmesini zorunlu kılıyor. Minibüslerin trenin uzağında bırakması ve trene ulaşım için yürünmesi ise engelli ve yaşlı vatandaşlar için çok büyük zorluk içeriyor. İnsanların trenden indiğinde otobüse geçiş noktasında da trafik güvenliği sıkıntısı bulunuyor. Hergün on binlerce insana hizmet veren tren hattının altyapı yetersizliğine bir çözüm bulunması bekleniyor.


Belediye ve bakanlık el ele vermeli


Tren hattının işletimini Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yapıyor. Sanırım bundan önceki süreçte Bakanlık ve Belediye iyi bir istişare içerisinde altyapı sorunlarını görüşmemiş ve çözüm bulma yolunda adımlar atılmamış. Şu anda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hem otopark için hem de otobüslerin tren saatlerine uyum sağlaması gerekiyor. Son trenle Halkalı istasyonuna indiğinizde otobüs seferinin olmaması gibi bir durumla karşılaşıyorsunuz, bu inanılır bir durum değil. İstanbul gibi bir metropol bir şehirde ulaşım imkanının 24 saat sunulması gerekiyor. Belirli bir saatten sonra tren ve otobüs saatleri birbirlerine tamamen eşleştirilerek yapılabilir.



Polis mi götürüyor hırsız mı belli değil

Ayrıca Halkalı Tren İstasyonu’nda yeterli otopark yokken buradan araçlarını parkeden vatandaşların toplu ulaşımı tercih ettikleri için araçların çekilmesi gibi bir durumla cezalandırılıyor olması da hiç adil değil. Kamu toplu ulaşımda yeterli imkanı sunmalı. Bu imkanı sunduğu halde kurallara uymayanlar varsa cezalandırılmalı. Şimdi çok acil bir şekilde otopark ve ulaşım sorununun çözümü bekleniyor.

Son günlerde polis çekicisi sürekli araç çekiyor, araba hırsızları da çekici ile araba çalıyorlar diye yaygın bir söylenti var. Vatandaşlar çok endişeli.



Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159