Özel Halk Otobüs Sistemi İBB Meclisi’nden geçti

banner113

İstanbul özel halk otobüs sektörüne yönelik, üzerinde yaklaşık 1 yıldan beri çalışılmakta olan yeni işletme ve hak ediş sistemi İBB Meclisi’nin 17 Eylül Perşembe günü görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

banner114
KENTİÇİ BELEDİYE 18.09.2020, 12:47 22.09.2020, 11:30 Taşıma Dünyası
Özel Halk Otobüs Sistemi İBB Meclisi’nden geçti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi tarafından kabul edilen yeni otobüs işletme sistemi işletme ve hak ediş esaslarını düzenliyor.

İBB Meclisi tarafından onaylanan ve İBB, İETT, ÖHO Temsilcisi olan Esnaf Odası ve 5 Şirket arasında mutabakatla oluşturulan yeni sistem içindeki en önemli kısım olan Hak ediş modeli; “Değişken Maliyetler +Sabit Maliyetler +Kar payı ödemesinden oluşuyor. Değişken Maliyetler (Yakıt ve rutin bakım) yapılan km üzerinden hesaplanırken sabit maliyetler cari fiyatlar üzerinden belirlendi.

 İşletmeci kusurlarından kaynaklanan sefer ve km kayıpları hariç net gelir garantisi var. Değişken maliyetler 2 ayda bir, sabit maliyetler ise yılda bir referans verilere göre güncellenecek. Yolcu ve yolculuk faaliyetinden kaynaklanan gelirle işletmecinin bir ilgisi olmayacak.

Müktesap haklar korunacak

İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Göksel Ovacık, İBB Meclisi kararı ile ilgili yaptığı açıklamada: Bildiğiniz üzere İBB ve İETT ile uzun zamandır üzerinde çalıştığımız ve kısaca adı, "YENİ İŞLETME VE GELİR GARANTİLİ HAK EDİŞ SİSTEMİ' olan çalışma karar altına alınması için önce Temmuz ayında daha sonra 17 Eylül 2020 tarihinde (bugün) İBB Meclisinde görüşüldü.

Yeni sistem ulaşım, hukuk ve plan, bütçe komisyonlarında ayrıntılı şekilde görüşülerek siyasi parti grupları bilgilendirildi

Böylece karar tarihi itibarı ile 3041 Özel Halk otobüsünün müktesep hakları korunacaktır. Sistem değişikliği nedeniyle oluşan ek maliyetin karşılanması amacıyla Plan ve Bütçe Komisyonun da görüşü alınarak 2020 yılı için 323.360.000 milyon tl. Borçlanma yetkisi İBB’ye verilmiştir

Sonraki yıllar içinde borçlanma taleplerinin kanunda belirtilen borçlanma esasları çerçevesinde bütçe verileri ve maliyet hesapları da dikkate alınarak İstanbul Büyükşehir Belediyesinde değerlendirilecektir.

Aylık 2 defe ödeme ve güncelleme 

Değişken Maliyetler 2 ayda bir ve cari fiyatlar üzerinden, sabit maliyetler ise Kar payı ödemesi ile birlikte her yıl Şubat ayında TUİK verilerine göre güncellenecek.

Yakıt hesaplamaları ticari hıza göre (Yani yaktığı kadar) ödenecektir. Yine rutin bakım bedeli de belirli bir KM ye kadar fiks, üstüne de ayrıca fark ödenecek.

Yeni sistem bizler ile sözleşme imzalanması ile birlikte taşımacılık bedellerinin ayda 2 taksit halinde ödenmesi ve toplu taşıma faaliyetlerinin planlama, denetim ,yönetim ve yürütüm işlemleri ilgili mevzuatlarda belirtilen usul ve esaslara uygun olarak İETT tarafından yapılacak.

Ülkemiz olağanüstü şartlar yaşamakta, COVİD sebebi ile sektörümüzde zor günler geçiriyor. Yolculuk verileri yüzde 40 seviyelerine gelmiştir, malum hastalığın ne kadar süreceği konusunda belirsizlik devam ediyor. Gelinen süreçte iflaslar başladı.

Sektörümüz adına geleceğimiz için yeni sistemi en ince ayrıntısına kadar esnafımızın lehine olacak şekilde gerçekleştirdik. Bizler üzerimize düşen görev ve sorumlulukları yerine getirdik ve getirmeye devam edeceğiz .Bizlere bu süreçte destek olan ve emeği geçen başta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile İBB Meclis üyeleri ve tüm siyasi parti gruplarına, İETT yönetimine ve İstanbul Özel Halk otobüsleri şirketleri Özulaş A.Ş. Halk Ulaşım A.Ş. yeni İstanbul Halk Otobüsleri, Öztaş A.Ş. ve Mavi Marmara Ulaşım A.Ş. Başkan ve yöneticilerine, çalışmada teknik yada hukuki anlamda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Hayırlı olsun dedi.
 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159