Trafikte alternatif çözümler sunulacak

banner113

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin, ASELSAN ile birlikte hayata geçireceği ‘Akıllı Şehir Trafik Güvenliği Projesi’, çevreye uyumlu, fiziksel, dijital ve insan sistemleri ile kişilerin yaşam kalitesini artıracak. Başkan Mustafa Demir, ASELSAN ile yürüttükleri ortak çalışmanın önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Akıllı şehir konseptinin içinde yer alacak trafik uygulamaları ve bilgi teknolojileri ile trafik ve ulaşım sorunlarını çözüme kavuşturacak. Şehrin belirli noktalarına yerleştirilen sensörlerden toplanan hız ve konum gibi bilgiler trafiğin sıkıştığı durumlarda alternatif çözüm sunacak. Bu doğrultuda trafiğin durumuna göre sinyalizasyon süreleri de değiştirilebilecek. Kazalar gibi trafik akışını etkileyecek engeller ortaya çıktığında hızlı ve etkin müdahalelerde bulunulacak. İtfaiye, polis ve ambulans gibi olay yerine müdahale etmesi gereken birimlerin trafik içerisinde hızlı yol alması sağlanacak.”

banner114
Trafikte alternatif çözümler sunulacak

Türkiye’ye yeni teknolojiler kazandırmak için çalışmalarını sürdüren Askeri Elektronik Sanayi (ASELSAN), kentlerin şehir içi trafik sorununa çare oluyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığının da bu kapsamda hazırladığı projede ASELSAN ile işbirliğine gidildi. Geçen yıl Haziran ayında ASELSAN ile Samsun Büyükşehir Belediyesi arasında ‘Akıllı Şehir Trafik Güvenliği Projesi’nin protokolü imzalandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’in büyük önem verdiği ve çalışmaların hemen başlatıldığı ‘Akıllı Şehir Trafik Güvenliği Projesi’nin yüzde 54’ü tamamlandı.

Kameralar aktif hale getirildiğinde proje nasıl avantajlar sağlayacak

Proje ile hem trafikteki bekleme süresi kısalacak hem de motorlu araçlarda yakıt tasarrufu sağlayacak. Olay algılama, hava-yol durumu ölçümü, trafik verilerinin ölçümü, kavşak katılım denetimi, yolcu bilgilendirme-yönlendirme gibi hizmetlerin sunulacağı sistem sayesinde yerleştirilen kameralar aktif hale getirildiğinde kavşak kollarındaki araçlar anlık olarak sayılacak ve bu sayımlar doğrultusunda kavşaktaki yeşil ışık süreleri belirlenen sınırlar dahilinde otomatik olarak ayarlanacak. Bununla birlikte kavşaklarda bekleyen araç sayısında, araçların kavşaktaki bekleme sürelerinde ve enerji tüketiminde azalma sağlayacak proje ile sürüş konforu da artacak.

Trafik akış hızı artacak

Türkiye Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği (AUS Türkiye) tarafından düzenlenen ‘AUS Türkiye 5. Ulaşımda Aklın Yolu Ödülleri’nde bu proje ile ‘Belediyecilik Ödülü’ kazandıklarını da hatırlatan Başkan Mustafa Demir, “Projenin yüzde 54’ü tamamlandı. Kavşaklardaki çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürüyor. Yapay zeka henüz devreye alınmadı. Yerleştirdiğimiz kameralar ise aktif durumda değil. Bu proje çevreye uyumlu, fiziksel, dijital ve insan sistemleri ile kişilerin yaşam kalitesini artıracak. Modern, rekabetçi, fonksiyonel ve sürdürülebilir bir gelecek sunarak Samsun’umuzu yarınlara taşıyacak. Ayrıca Trafik kazalarının önüne geçilmesinin amaçlandığı projeyle trafik akış hızı da artacak” ifadelerini kullandı.

Çok fonksiyonel bir proje yürütüldüğünün altını çizen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Toplu taşıma sistemlerinin durumu da online olarak izlenecek. Bu kapsamda halk için en uygun ayarlamalar yapılabilecek. Proje öncesinde Büyükşehir Belediyesi olarak Samsun trafiğinin röntgenini çektik. Akıllanan trafik uygulamaları ile artan araç sayısının beraberinde getirdiği zaman kaybı, yakıt tüketimi ve karbon salınımı artışı gibi sorunların da önüne geçilecek” diye konuştu.

Proje kapsamındaki 79 kavşaktan 42’sinde çalışmaların tamamlandığını dile getiren Başkan Mustafa Demir, “30 kavşak ise lokal adaptif şekilde hizmet sunabilecek duruma getirildi. 11 kavşakta da ‘akıllı kavşak sistem’ çalışmaları devam ediyor. Toplamda 67 kilometrelik fiber altyapı hattının da yüzde 66’sı bitti. Altyapısı yapılmış olan Park İhlal Tespit Sistemine (PİTS) ait direkler, kamera ve pano montajı tamamlandı. Çevre ve hava kirliliğinin azaltılmasına da ciddi katkı sağlayacak bu sistem ile birlikte kentlilik kültüründe büyük bir gelişme olacak. Kurulan sistem hayatı hem kolaylaştıracak hem de maliyet getirmeyecek. En önemlisi bu şehirde güvenli yaşamayı maksimum seviyeye çıkaracak” dedi.

Öte yandan Samsun genelinde İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) ve Plaka Tanıma Sistemleri (PTS) projesi kapsamında yerleştirilen kameralar aktif aktif olarak hizmet verirken, Büyükşehir Belediyesi tarafından konulan kameralar ise henüz devreye alınmadı. Sistemin bu yılın ikinci yarısında hizmete alınması planlanıyor.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159