banner69

Türker Turizm ve Meltem Turizm: Yatırım yapıyoruz ama önümüzü göremiyoruz!

banner113

Türker Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Yekta Türker: “Enflasyondaki artış, Euro’daki değişim, akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş ve asgari ücrete yansıyan artışlar maliyetlere yansıyor. Önümüzü göremiyoruz ama yine de yatırım yapıyoruz. Ülkemize ve şirketimize güven doğrultusunda yatırım yapıyoruz.” Meltem Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Metin Balta: “Yakıttaki artışlar nedeniyle kârlılık çok azaldı. Yakıt fiyatları 30 TL’ye kadar geldi. Şimdi 26 TL seviyesine indi, ama yarının ne olacağını bilmiyoruz ki. Artık anlık yaşıyoruz. Yine de umudu kaybetmememiz gerekiyor. Yatırımlara devam etmemiz lazım. Bu işi birileri yapacak mutlaka.”

banner114
KENTİÇİ BELEDİYE 18.07.2022, 22:31 18.07.2022, 22:47 Taşıma Dünyası
Türker Turizm ve Meltem Turizm: Yatırım yapıyoruz ama önümüzü göremiyoruz!

Röportaj: Erkan YILMAZ

Türker Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Yekta Türker ve Meltem Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Metin Balta, 15 Safir Plus ve 10 Maraton yatırımı sonrasında Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulundular. 

5 yıldır uyumlular

Meltem Turizm ile yaklaşık 5 yıldır işbirliği içinde olduklarını belirten Yekta Türker, “Ortak alımlar yaparak güç birliği yapıyoruz. HAVAİST konusunda aynı işbirliğimiz var. 3’üncü Havalimanı açıldığı günden beri bu işbirliğimiz sürüyor. HAVAİST filosunda iki firmanın 20’şer adet olmak üzere toplam 40 aracımız hizmet veriyor. Bu süreçte HAVAİST bünyesinde hizmet vermekten de memnunuz. Beraber zor zamanlar geçirdik. Pandemi dönemi yaşadık ve bu süreçte HAVAİST yönetimi de bizi hiç mahcup etmedi” dedi.

Kredi kullanımı zor ve daha pahalı

“Önümüzü göremiyoruz, ama yine de yatırım yapıyoruz” açıklamasında bulunan Yekta Türker, “Enflasyondaki artış, Euro’daki değişim ve asgari ücrete yansıyan artışların alt tedarikçilere de maliyetler yüklediğini ve bu maliyet artışlarının araçlara yansımasını konuşuyoruz. Önümüzü göremediğimiz bugünlerde yine de bu yatırımı yapıyoruz. Kaldı ki, bankaların kredi tutumları çok tutarlı değil. Kredi faizlerini yükseltiyorlar. Devlet bankaları bugünlerde sadece üretim yapan firmalara kredi tahsisi yapıyor. Taşımacılık sektöründe hizmet veren firmalara kredi kullanımı biraz daha zor ve daha pahalı. Bunların hepsinin birlikte yürümesi gerekiyor. Paranın yönetilmesi, kredinin uygun alanlarda kullanılması, aracın en uygun şekilde sağlanması maliyetlere etki eden unsurlar. Tabii zor bir dönemde bu yatırımı yapıyoruz. Ülkemize güveniyoruz. Firmamıza, markaya güveniyoruz. İnteraktif bir ülkede yaşıyoruz. Ülkede hareketlilik yüksek. Genç bir nüfusa sahibiz. Devamlı seyahat talebi oluşturan bir kesim var. İnşallah iyi olacak. Yatırım yapıyoruz ve iyi olmasını umut ediyoruz” dedi. 

Kârlılık çok azaldı

Turizm tarafında işlerin çok yoğun olduğunu ama kârlılığın çok azaldığını vurgulayan Yekta Türker, “Araç fiyatları çok yükseldi. 4 milyon, 5 milyon gibi rakamlar var. Bu rakamlarla yatırım yapıp, karşılığını alabileceğiniz rakam ne? Kârlılığınız, araçlar daha önce 1,5 veya 2 milyon TL iken de aynı banttaydı. Bugün yeni araçların 4-5 milyon TL olmasına rağmen aynı parayı kazanma söz konusu. Birçok yatırım yapan meslektaşımız; bu araçların fiyatı daha da yükselecek, ben uygun rakamdan alayım, arabadan kazanayım diye düşündükleri için alıyor, ama biz gerçekten bu arabaları kullanmak için alıyoruz. Ama kârlılık bu sermayenin karşılığı değil. Yolcu sayısı arttı, taşıma ücretleri de arttı, ama maliyetlere baktığınızda kazandığımız paralar aynı seviyede. Burada bir sorun var. İşletme, bakım, lastik, sigorta maliyetleri çok yüksek seviyede zincir şeklinde arttı” dedi. 

Hareketlilik Eylül’e kadar sürer

Yekta Türker, yabancı turist sayısındaki artışın taşıma sektörüne beklenenden daha az yansıdığına dikkat çekti: “Eylül ayına kadar hem iç turist hem de yabancı turist hareketliliği var. Döviz kurlarındaki yükselişle birlikte ülkemiz daha cazip hale geldi. Ama yabancı turist sayısındaki artış taşıma sektörüne en alt seviyede yansıyor. Turistler tatillerini genelde otelde geçiriyor. Eskisi gibi Antalya’dan turlara gitmiyorlar.”

TEMSA destek oldu

TEMSA’nın her süreçte yanlarında olduğunu da belirten Türker, “TEMSA ile güzel bir işbirliği gerçekleştirdik. TEMSA her konuda bize destek oldu. İkinci el konusunda da yardımcı oldular. Biz TEMSA’nın elinde ne varsa, üretmiş olduğu her aracı aldık. Yıl sonuna kadar Türker Turizm ve Meltem Turizm olarak 20 adetlik bir yatırım planımız daha var. Ama bu yatırımı kredi oranları belirleyecek. Türker Turizm’in filosunda şu anda 250 özmal araç var ve 50 adedi otobüs. Tedarikçiler olarak da filo 1000’in üzerinde” dedi. 

Yakıttaki artışla kârlılık çok azaldı

Meltem Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Metin Balta, açıklamalarına şirketle ilgili bilgiler vererek başladı: “1994 yılı İstanbul Tuzla kuruluşlu bir firmayız. Personel taşımacılığı ile işe başladık. 13 yıl önce de ticari araç kiralama alanına girdik. Daha çok minibüs, midibüs, binek araç kiralamaları yaptık. Kamu tarafında işlerimiz var. Belediyelerle çalışıyoruz. Motosikletten, iş makinesine kadar geniş çapta araç filomuzla hizmet veriyoruz. Kendimize ait araç sayımız 500 adedi geçmiştir. Otobüs grubu olarak 100 aracımız var. Bunların 25 adedi 27’lik ve 29 kişilik; diğerleri büyük otobüs ve ağırlıklı TEMSA. 2021 ve 2022’de yaklaşık 50 otobüs aldık.”

HAVAİST’te iki ayrı firma birlikte 

“Pandemi sürecinde herkes yatırım yapmaya çekinirken Türker Turizm ile birlikte 30 adetlik büyük otobüs yatırımımız oldu” diyen Metin Balta, “İki firmanın işbirliğindeki en önemli unsur dostluk, samimiyet ve güven. HAVAİST hizmetini şoförsüz ve yakıtsız olarak veriyoruz. Bu yıl da Sabiha Gökçen ihalesini aldılar. Bize, ‘kaç araç verebilirsiniz’ diye sordular. 15 araç ile ilgili konuşurken sayı 25’e kadar çıktı. Cesaretli bir şekilde yatırım yapıyoruz” dedi. 

Anlık yaşıyoruz

Turizm tarafında işlerin iyi olduğunu aktaran Metin Balta, “Turizm tarafında acentelere yaklaşık 3 aydır şoförlü ve yakıtlı araçlar veriyoruz. Araçlar Karadeniz ve GAP turlarına gidiyor. Turizm tarafında iyiyiz, işler de iyi. Ancak yakıttaki artışlar nedeniyle kârlılık çok azaldı. Bu ay içinde yakıt fiyatları 30 TL’ye kadar geldi. Şimdi 26 TL seviyesine indi ama yarının ne olacağını bilmiyoruz ki. Anlık bugünü yaşıyoruz. Yine de umudu kaybetmememiz gerekiyor. Yine de yatırımlara devam etmemiz lazım. Bu işi birileri mutlaka yapacak. Tatile insanlar mutlaka gidecek” dedi.

TEMSA ile birlikte hep mutluyuz 

TEMSA’nın her konuda destek verdiğini belirten Metin Balta, “Sayın Baybars Dağ ile çok güzel bir diyaloğumuz var. Sağ olsun her konuda bize destek veriyor. Satış sonrası hizmetlerde TEMSA çok önemli bir başarı gösteriyor. Ambulanstan bile hızlı olduklarını söyleyebilirim” dedi. ■

Böyle bir dönemde bu yatırım çok önemli

TEMSA Satış Direktörü Baybars Dağ, araç teslimatı sonrasında şunları söyledi: “Böylesine zorlu bir dönemde bu yatırım çok önemli. Ama sadece bu dönemde değil son iki yıla baktığımızda, hem Meltem Turizm’e hem Türker Turizm’e her ay araç satışı yaptık. Satış yapmadığımız ay yok. Okullar çalışmıyordu Prestij faturası kestik. Havalimanı çalışmıyordu büyük otobüs satışı yaptık. Dolayısıyla işbirliği sadece bugün değil, gelecekte de devam edecek. Zor günlerde birbirimizin yanında olmak, ilişkimizi daha da güçlendirerek devam etmesini sağlıyor. Yeni araçların iki firmaya da HAVAİST kurumuna da hayırlı, uğurlu olmasını ve bol kazanç getirmesini diliyorum.”

TEMSA bayisi Çavuşoğlu Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Çavuşoğlu da şunları söyledi: “Gerçekten kimsenin araba almaya cesaret edemediği dönemlerde Meltem Turizm ve Türker Turizm araba aldı. Bu süreçte hep çok güzel bir işbirliğimiz oldu. Bundan sonra da daha da iyi bir işbirliği sürecine gireceğimize inanıyoruz. Yeni araçların hayırlı, uğurlu olmasını ve bol kazanç getirmesini diliyorum.”

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159