banner69

Ağır Vasıta ve Treyler Zirvesi güçlü bir katılımla gerçekleşti

banner113

Geleceğin treylerleri ve ülkemizdeki treyler üretimininin geleceği 6. Ağır Vasıta ve Treyler Zirvesi’nde konuşuldu. Geçtiğimiz yıl 60 bin adetlik üretimle ülkemizi Avrupa’nın ikinci büyük üretim merkezi haline taşıyan Türk treyler sektörü, dünyada söz sahibi olmayı hedefliyor.

banner114
LOJİSTİK 23.02.2024, 12:29 23.02.2024, 12:52 Taşıma Dünyası
Ağır Vasıta ve Treyler Zirvesi güçlü bir katılımla gerçekleşti

Treyler sektörünün tek temsilcisi Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER), tarafından düzenlenen Ağır Vasıta ve Treyler Zirvesi, ‘Geleceğin Treyleri, Türkiye’de Treyler Üretiminin Geleceği’ başlığıyla gerçekleşti. Zirvede, treyler üreticilerinin yanı sıra, tedarikçiler ilgili kamu, özel sektör, kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticileri katıldı.

Zirve kapsamında 4 farklı panel yapıldı. Treyler üreticileri, tedarikçiler ve hizmet veren firmaların yetkililerinin katıldığı panellerde, sektör paydaşları en son gelişmeler ışığında sektörün geleceği hakkında görüşlerini paylaştılar.

Yazar Ahmet Şerif İzgören’in liderlik ve yönetişim üzerine yaptığı konuşma ilgiyle takip edildi.


“Türkiye’yi Avrupa’nın treyler üretim merkezi yaptık”

Zirvenin açılışında konuşan TREDER Başkanı Yalçın Şentürk, sektörün Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023’ü 60 bin adetlik üretimle tarihi rekorla kapatırken, ihracatta 25 bin adede ulaşıldığını kaydetti. Şentürk, “TREDER’i kurarken en büyük amacımız; Türkiye’yi Avrupa’nın üretim merkezi haline getirmekti. Bu yolda çok büyük aşama kaydettik. Almanya’dan sonra Avrupa’nın ikinci büyük üretim yapan ülkesiyiz.” dedi. Treyler üretimi kadar tedarikçilerin sektöre sunduğu parçaların da Türkiye’de üretildiğini aktaran Şentürk, “Burada üretim yapan kazanır” dedi.

“Türk treyler sektörünü dünya çapında bir lider haline getirebiliriz”

TREDER Başkan Yardımcısı Kaan Saltık yaptığı konuşmada, TREDER’in amacı ve hedefleri hakkında bilgi verirken, 60 bin adetlik üretim ve 800 milyon dolarlık ihracatla sektörün üretimde ve ihracatta geldiğini noktaya dikkat çekti. Saltık, “Hedefimiz ülkemizi Avrupa Birliği ve çevre ülkeler için treyler üretim merkezi haline getirmek ve ihracatımızı milyar dolarlık rakamlara çıkarmaktır. Önümüzdeki dönemde, teknolojik yeniliklerin ve sürdürülebilirlik prensiplerinin rehberliğinde, sektörümüzü daha da ileriye taşıma kararlılığındayız. Birlikte çalışarak, Türkiye'nin treyler sektörünü dünya çapında bir lider haline getirebiliriz.” diye konuştu.

“Sektör hem zorluklarla hem de fırsatlarla karşı karşıya”

TAİD Başkanı Burak Hoşgören de Türk treyler pazarının, ticaretin ve lojistiğin omurgasını oluşturduğunun altını çizerek, “Geleceğin treyleri ve ağır ticari araçları; daha hafif ve daha dayanıklı, daha çevre dostu olacak, bağlantılı teknolojilerle donatılacak. Dolayısıyla şu anda sektörlerimiz hem zorluklarla hem de fırsatlarla karşı karşıya. Stratejik konumu, kalifiye işgücü ve canlı girişimci ruhuyla Türkiye, bu atılıma öncülük etmek için iyi bir konuma sahip.” dedi.

“Kedi değil kaplan beslemişiz”

Devlet Eski Bakanı Kürşad Tüzmen, ülkemizin toplam ihracattaki seyri ile treyler ihracatını kıyaslayarak, "Toplam ihracattaki durumumuza göre ihracatta treylerde birçok Avrupa ülkesinden iyi durumdayız. Kedi beslememişiz içimizde kaplan beslemişiz. Rakam küçük gibi görünüyor ama katma değeri yüksek bir sektör. İyi bir üretim ve ihracat rakamı yakalandı." ifadelerini kullandı.

Kamudan sektöre destek açıklaması

Zirvenin açılışına katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz, İstanbul Vali Yardımcısı Cengiz Karabulut ve TSE Genel Sekreteri Aykut Kırbaş birer konuşma yaptı.

İstanbul Vali Yardımcısı Cengiz Karabulut "Treyler sektörünün sorunlarının konuşulacağı, sektörün daha iyi noktalara gelmesi için yapılacak çalışmaların aktarılacağı zirveninin başarılı geçmesini diliyorum" dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz, uluslararası koridorlarda Türkiye’nin stratejik önemine dikkat çekerek, karayolu taşımalarındaki artışa vurgu yaptı. Boyraz, “Türk treyler sektörü 10 binin üzerinde çalışanı ile hız kesmeden üretimini sürdürmektidir. Treylerde üretimin artması, ihracatın artması, sektördeki standardizasyonun kalıcı olması için desteğimizi sürdüreceğiz" dedi.

TSE Genel Sekreteri Aykut Kırbaş, enstitü olarak otomotiv sektörüne yönelik sundukları hizmetler hakkında bilgi verirken treyler sektörünün önemine vurgu yaptı. AB TİP Onayı, belgelendirme, imalat, tadilat ve montaj konusunda verdikleri hizmetleri anlatan Kırbaş, insan kaynağı noktasında yapılan çalışmaların sektöre sağlayacağı katkılara dikkat çekti.

Farklı panellerle sektörün geleceği masaya yatırıldı

Zirve kapsamında yapılan panellerde; treyler üretimindeki gelişmeler, yeni teknolojiler ve inovasyonlar konuşulurken yeni trendlerle sektörün gelecekte nasıl bir yere geleceğe noktasında görüşler aktarıldı.

TAİD Eski Başkanı İlhami Eksin’in moderatörlüğünü yaptığı ilk panelde; TREDER Başkan Yardımcısı Krone Ticari Araçlar A.Ş. Genel Müdürü Kartal Erköy, BPW Avrupa Satış Direktörü Daniel Twilling-Birkholz, İntermobil Genel Müdürü Rıfat Perahya , Prometeon Türkiye, MEA, Rusya, CIS Bölgesi Pazarlama Direktörü Faruk Uslu, Cloos Türkiye ve MENA Genel Müdürü İbrahim Halil Eyüpoğlu ve Saf Holland Türkiye Genel Müdürü Bilal Azizoğlu konuşmacı olarak yer aldı. Panelde kullanılan son teknolojilerin treyler sektörünün bugünü ve geleceğine etkileri değerlendirildi.

İkinci panelin moderatörlüğünü Neva Orman Genel Müdürü ve SATSO Kadın Girişim Bşk. Elvan Bilgehan Dikici yaptı. Schmitz Cargobull CEO'su Kerem Taş, Nevpa Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sayar, Dyo Sanayi ve Oto Tamir Boyaları Ar-Ge Uzmanı Dr. Merve Dilaver Ağar ve Intecro Robotik A.Ş. CEO’su A. Ali Şen’in konuşmacı olarak katıldığı panelde; Sürdürülebilirlik, Avrupa Yeşil Mutabakatı, üretimde yaşanan gelişmeler, uluslararası rekabette yaşanan son durum, alınması gereken önlemler, hakkında bilgiler verildi.

OSD Genel Sekreteri Özlem Güçlüer’in moderatörlüğünü yaptığı üçüncü panelde, Reysaş Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, Öztreyler A.Ş. Ar-Ge Mühendisi İbrahim Ethem Öztürk ve TREDER Teknik Komite Başkanı Fuat Erdem konuşmacı olarak yer aldı. Panelde, geçmişten geleceğe treyler sektöründeki seyir, yeni regülasyonlar, araç tescil işlemlerindeki son gelişmeler, teknolojik gelişmeler ile akıllı otomasyon sistemleri hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

Son panelin moderatörlüğünü TAİD Başkanı Burak Hoşgören yaptı. TAİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kâssbohrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken ve Iveco Genel Müdürü Hakkı Işınak, araç ürecilerini bekleyen teknolojik gelişmeleri anlattılar. Ağır vasıtada elektrikli dönüşüm, altyapı sorunları, araçlardan beklenen verimliliğin sektöre olan etkileri değerlendirildi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159