banner69

Gümrüklerde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Arayışları Paneli

banner113

MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu "Gümrüklerde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Arayışları Paneli" düzenledi.

banner114
LOJİSTİK 22.12.2015, 15:54 22.12.2015, 16:30 Taşıma Dünyası
Gümrüklerde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Arayışları Paneli
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Lojistik Sektör Kurulu'nun 11 Aralık Cuma günü, MÜSİAD Genel Merkezinde düzenlediği, “Gümrüklerde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Arayışları” konulu panelinde MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Emin Taha moderatörlük yaptı. Programın panelistleri, İstanbul Maltepe Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Mehmet Tanyaş, Ticaret ve Gümrük Bakanlığı, İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Halil İbrahim Bozkuş, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Önder Göçmen idi.

Bölgesinde lider ülke Türkiye

Panelin açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu Başkanı ve Taha Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Emin Taha, Türkiye’nin bölgesinde lider ülke olduğunu söyledi. Türkiye’nin jeostratejik konumu ile dünyada daha fazla söz sahibi olabileceğinin altını çizerek yakın coğrafyamızda gelişen olaylara dikkat çeken Taha, gümrüklerdeki iyileştirmelerin sektör için önemli olduğunu vurguladı. Taha, sektörün daha verimli çalışabilmesi için sektörün önündeki bütün engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti ve hız kavramının lojistik sektöründe ‘belirleyici’ olduğunu ifade etti: “Gerek hükümetimize, gerekse de sektörümüzle yakından ilgilenen yetkililerimize, bürokratlarımıza en kalbi duygularımla teşekkür ederim.” 

Çözüm mastır planının hazırlanmasıdır

İstanbul Maltepe Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Mehmet Tanyaş, temel çözümün Türkiye lojistik master planının gümrük, lojistik ve tedarik zinciri boyutları ile hazırlanması olduğunu ifade ettiği sunumunda; temel taşımacılık sistemlerinin (modları) Karayolu Taşımacılığı (Road Transportation), Denizyolu Taşımacılığı (Ocean Transportation), Demiryolu Taşımacılığı (Railway Transportation), Havayolu Taşımacılığı (Air Transportation), Boru Hattı Taşımacılığı (Pipeline Transportation), KarmaTaşımacılık (Mixed Mode Transportation şeklinde sıralanabileceğini belirtti. Tanyaş, “Amaç; Maliyet, Hız, Güvenilirlik ve Hizmet Kalitesi parametrelerinin optimum bileşimini yakalamaktır” dedi. 

Söz sahibi İstanbul

İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü bağlantılarında; hava, deniz ve karayoluyla taşınan eşyaların gümrük işlemleri, serbest bölge gümrük işlemleri, yolcu işlemleri, posta ve hızlı kargo gümrük işlemleri olmak üzere hemen her türlü gümrük işlemi yapıldığını ifade eden Ticaret ve Gümrük Bakanlığı, İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Halil İbrahim Bozkuş, aynı zamanda tasfiye hizmetleri ile kaçakçılıkla mücadele faaliyetlerinin yerine getirildiğini vurguladı. Bozkuş, İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ve bağlantılarında; 755 gümrük memuru, 625 muhafaza memuru, 551 muayene memuru, 38 avukat, 45 kimyager, 11 laborant ve diğer kadro unvanlarında toplam 2 bin 454 personelin görev yaptığını söyledi.  İstanbul’un iline kayıtlı firmalar bazında bakıldığında 2015 yılının ilk 10 ayında Türkiye genelindeki ithalatın 98.6 milyar doları ile ihracatın 65 milyar dolarının İstanbul’dan gerçekleştirildiğini söyleyen Bozkuş,  2014 ve 2015 yılı ekim ayı karşılaştırmalı verilerine göre 2015 ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracatın yüzde 6 artarak 7 bin 65 milyar dolar, ithalatın yüzde 9 azalarak 9 bin 704 milyar dolar, dış ticaret hacminin  yüzde 3 azalarak 16 bin 769 milyar dolar, dış ticaret dengesinin yüzde 34 azalarak 2 bin 639 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. İhracatın ithalatı karşılama oranının 2014 yılı ekim ayında yüzde 62 iken, 2015 yılı
Ekim ayında yüzde 73 olarak gerçekleştiğini belirten Bozkuş, en çok ihracat yapılan ilk 5 gümrük müdürlüğünü (milyar dolar) sıraladı: 
Halkalı Gümrük Müdürlüğü 16 milyar 571 milyon dolar 
AHL Kargo Gümrük Müdürlüğü 11 milyar 307 milyon dolar 
Ambarlı Gümrük Müdürlüğü ise 8 milyar 508 milyon dolar 
En çok ithalat yapılan ilk 5 gümrük müdürlüğü ise 
AHL Kargo Gümrük Müdürlüğü 15.3 milyar dolar 
Ambarlı Gümrük Müdürlüğü 13.6 milyar dolar 
Halkalı Gümrük Müdürlüğü ise 12 milyar dolar. 

Bozkuş, İstanbul Laboratuvar Müdürlüğünde 1 Ocak- 30 Kasım 2015 tarihleri arasında toplam 26 bin 258 adet beyannamenin işlem gördüğünü, analizi yapılan toplam numune sayısının 67 bin 656 olduğunu açıkladı.  Bozkuş, aynı dönem içerisinde tahsil edilen analiz ücretinin 6 milyon 758 bin 479 TL olduğunu belirtti.

Gümrüklerdeki sıkıntılar düzeliyor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Önder Göçmen, gümrüğün malı denetlemek istediği için gümrüklerin sürekli belirli bir sıkıntı ile anıldığını söyledi: “Belki günümüzde gümrüklerde sıkıntı yüzde 25, belki 20 yıl sonra bu oran yüzde 5’e düşecek. Ama gümrüklerdeki sıkıntıların olması eşyanın tabiatı gereğidir. Türkiye’de gümrüklerde belirli düzeltmeler olmuştur. Bu durum aşama aşama olacaktır ve sıkıntılar aşılacaktır.” dedi. Personel sorunlarını aştıklarını ifade eden Göçmen, yap-işlet-devret modeli ile eski sınır kapılarını modernize ettiklerini belirtti. 





MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Emin Taha, Maltepe Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Mehmet Tanyaş'a ÇEKÜD Fidan sertifikası takdim etti. 



İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Lojistik Kulübü öğrencileri de panele katıldı

Panele katılan İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Lojistik Kulübü öğrencileri, kendilerinin davet edilerek panele katılmaktan memnuniyetlerini dile getirdiler. Öğrencilerden Aleyna Bozkurt, "MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Emin Taha'ya davetinden dolayı çok teşekkür ederiz. Bu tür etkinlikler bize yararlı oluyor, ileride çalışacağımız iş dünyasını tanımamıza katkı sağlıyor. Ayrıca, Golden Bridge Travel firmanın sponsorluğuyla yapılan çekilişle kulüp öğrencilerimize 7 yurt içi ve 1 yurt dışı olmak üzere toplam 8 adet uçak bileti hediye ettiler. Etkinliği düzenleyenlere çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159