banner69

İran'nın diplomasi oyunu

banner113

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener: Son günlerde İran tarafından Tır Krizi ile ilgili yapılan diğer açıklamalar gibi “DEPO MÜHÜR UYGULAMASI 1 HAFTA ERTELENDİ” haberi de yalandır!

banner114
LOJİSTİK 07.12.2014, 15:30 07.12.2014, 15:35 Taşıma Dünyası
İran'nın diplomasi oyunu
Daha önce, “konu Tayyip Erdoğan’ın istediği gibi çözülmüştür” şeklindeki İran Ekonomi Bakanı açıklaması gibi bu da anlamsız bir açıklamadır. Sorun devam ediyor, haksız muamelede ısrar eden İran Diplomasi oyunu oynuyor. Gerçek dışı açıklamalara anlam veremiyoruz.

Çözüm basit Türkiye araçlarınıza ne uyguluyorsa siz de Türk araçlarına aynısını uygulayacaksınız… Bizler onlara, eşit muamele istiyoruz, haksızlığa son verin derken, İran diplomasi oyunu oynuyor.

Türkmenistan-İran sınırında depoları yakıt dolu binlerce Türk aracı İran’a alınmazken, Gürbulak’ta da araçlarımız çeşitli mazeretlerle geri çevrilmeye devam ediyor. İran’ın tüm kapılarında kilometrelerce kuyruk var. Değişen hiçbir şey yok. İran’dan yapılan bu açıklama anlamsız ve yalandır.
 
Eşit Hak Talebinde Kararlıyız..

 “Sektörümüzü bitirme noktasına getiren İran, mühür uygulamasını yapmamak için mazeretler üretiyor... Türk araçlarına haksız uygulamalarını sürdüren İran’ın Türkmenistan ve Türkiye sınır kapılarında araçlarımıza zulmü devam ediyor.. Sonuç alıncaya kadar mücadelemiz devam edecektir.” dedi.
 
Ülkesinden geçen Türk araçlarından yakıt alsa da almasa da yaklaşık 20 yıldır deli dumrul vergisi alan İran, Türk Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının geçtiğimiz yıl Kasım ayından itibaren sabırla sürdürdüğü görüşmeler sırasında önce süre istemiş, Nisan ayında yapılan üçüncü toplantıda ise eşit muamele talebine ret cevabı vermişti.
 
İran taşımalarında Türk sektörünü yok eden, Türki Cumhuriyetlere yapılan taşımalarda da haksız ücretlerle Türk araçlarına geçiş şansı vermeyen İran’a karşı Türkiye, 10 Ekim 2014 tarihi itibariyle mütekabiliyet uygulamış aynı ücreti Türkiye’yi geçen İran araçlarından da almaya başlamış, bunun üzerine İran ücreti iki katına çıkarmış ve Türkiye de karşılık vererek iki katı ücret almaya başlamıştır.  Bu uygulama üzerine İran 1 Aralık 2014 itibariyle ülkesini transit geçen araçlara mühür uygulayacağını, İran’da yakıt satmayacağını ve akaryakıt fiyat farkı almayacağını açıkladı.
 
TÜRK ARAÇLARI KAPILARDA BEKLETİLİYOR!
 
Mühür uygulayacağını kamuoyuna açıklayan İran, bu açıklama hiç yokmuş gibi Türkmenistan’dan deposunu doldurmuş ülkesine dönmek isteyen Türk araçlarına geçit vermiyor.
 
Gürbulak’tan İran’a girmek isteyen araçlar da mühürlenecek depolarla ilgili teknik mazeretler bahanesiyle Türkiye’ye geri gönderiliyor.
 
Türk taşımacıları olarak transit geçişte mühür uygulamasının biran önce başlatılması, ikili taşımalarda ise uygulanması imkansız olması sebebiyle bu tür engellerin kaldırılmasını istiyoruz.
 
Ayrıca, İran Türk taşımacıları için transit geçişte bir kabus ülke konumundadır. Gümrük kapılarında Türk araçları 15 güne kadar bekletilirken, aynı süre içerisinde bir İran aracı 4-5 kere kapılardan geçiş yapmaktadır.
 
Aşağıda sıralanan sorunların çözümü konusunda sektörümüz kararlıdır. Devletimizin aldığı tüm kararların arkasındayız. Yeterince sabrımız var, kararlılıkla sonuna kadar mücadele edeceğiz.  
 
TÜRK TAŞIMACILARININ TALEPLERİ
• İran’da Türk araçlarına yönelik “akaryakıt fiyat farkı” ve “ek vergi” gibi uygulamaların kaldırılması,
• Depolara mühürleme işleminin başlatılması,
• Türk araçlarına Bazergan’dan Türkiye’ye geçişlerinde alınan 550 USD verginin kaldırılması,
• Türk gümrüklerinde İran araçlarına uygulanan “İlk gelen ilk geçer” eşitlik kuralının Lütfabad, Pol ve Sarakhs gibi İran gümrüklerinden geçişlerde Türk araçlarına uygulanması,
• Gürbulak Kapısını rahatlatmak amacıyla Sero’ya yapılan yönlendirmelerde Türk ve İran araçları tarafından % 50-% 50 eşit oranda kullanımının sağlanması.
• İran’da Türk araçlarına uygulanan transit alt sınır süre zorunlulukları ve uygulanan cezalar AETR Konvansiyonuna uygun hale getirilmelidir,
• Türk araçlarına ücret karşılığı takılan araç takip cihazlarının iade alınarak ücretlerinin nakliyecilere ödenmesi, 
• İran’da, “yük alma amaçlı güzergâh değişikliklerinin izne tabi olması” uygulamasının kaldırılması,
• Mütekabiliyet gereği İran gümrüklerinde Türk araçlarından alınan fazla mesai ücretlerinin kaldırılması,
• Türk araçlarına yük veren İranlılardan alınan %10 ek vergi uygulamasının kaldırılması,
• Türk araçlarına “şehir giriş çıkışlarında kayıt/İmza uygulanması ve eksiklik halinde ceza kesilmesi” uygulamasının kaldırılması,
• Türk araçlarının İran’da sürücü değişikliği yapmasını engelleyen uygulamaya son verilmesi,
• Iran araçlarının Gürcistan taşımalarını Türkiye üzerinden değil 700 km daha kısa olan Azerbaycan üzerinden yapmalarının sağlanması.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159