Kapıkule Sınır Kapısı’nda yaşanan sorunlar kangren haline geldi

banner113

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan en önemli sınır kapısı Kapıkule Sınır Kapısı ve Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda yaşanan sorunlara dikkat çekti.

banner114
LOJİSTİK 31.05.2022, 10:23 31.05.2022, 10:32 Taşıma Dünyası
Kapıkule Sınır Kapısı’nda yaşanan sorunlar kangren haline geldi

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy, karayolu taşımacılığının Türkiye’nin dış ticaretinde değer bazında ikinci sırada yer aldığının altını çizerek sınır kapılarında yaşanan sorunların ticaret hacmimize ve rekabet gücümüze sekte vurduğunu belirtti.

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy, son günlerde sınır kapılarında yaşanan yoğunluk ve kilometrelerce uzayan TIR kuyruklarının sektörü derinden etkilediğini ve yaşanan olumsuzlukları yakından takip ettiklerini belirterek, “Sektörümüzün yaşadığı bu sorunlara kayıtsız kalmamız mümkün olmadığı gibi UTİKAD olarak bu sorunların tespiti ve çözümü için her platformda sektörümüzün sesi olmaya çabaladık. Ancak sınır kapılarımızda özellikle Kapıkule Sınır Kapısı’nda yaşanan sorun artık kangren hale gelmiştir. Kapıkule’de ithalat yönünde oluşan kuyruk bugün sabah saatlerinde 11 kilometreyi buldu, TIR parklarında bekletilen araç sayısı ise 3.410 araç olarak rakamlara yansıdı. Bekleme süreleri ise Kapıkule Sınır Kapısı’nda 5 günü bulmaktadır. Bu süreler bozulacak ürün taşıyan firmalar için kayıp demek” dedi.

Kapıkule Sınır Kapısı’nın, Türkiye'nin Bulgaristan’a bu yolla da tüm Avrupa’ya açıldığı en önemli kapısı olduğunu belirten Ulusoy, “Bu noktada yaşanan verimsizlikler Avrupa Birliği ve Türkiye arasında yapılan ticarette sorunlara neden olmaktadır. Birkaç dakika sürecek işlemler için sınır kapısında araçlar günlerce bekletilmektedir. Özellikle Kapıkule Sınır Kapısı’nda yaşanan yoğunluk sadece maliyetleri artırmakla kalmayıp ticari faaliyetleri olumsuz etkilemektedir. Ayrıca günlerce süren bekleme süreleri şoförler için zor olan çalışma koşullarını daha da zorlaştırmakta, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile amaçlanan karbon emisyonun azaltılması hedefinin yerine getirilmesine de engel olmaktadır” dedi.

Ulusoy, Edirne’den Bulgaristan’a açılan sınır kapımız Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda ise TIR kuyruğunun sabah saatleri itibariyle 34 kilometreyi bulduğunu, bir önceki gün ise 44 kilometreye kadar çıktığını, TIR parklarının oluşan yoğunluk nedeniyle yetersiz kaldığını, yeni TIR parklarının yapılmasının insani koşulların yaratılması açısından şart olduğunu belirtti.

Diğer yandan sınır kapısını geçmek için günlerce beklemek zorunda kalındığı için araç filo kapasitelerinden en üst düzeyde yararlanılamadığını belirten Ayşem Ulusoy, bu sebeple artış gösteren navlun fiyatlarının da ihracatçımızın dış pazarda rekabet gücünü azalttığına vurgu yaptı. Çözümün Bulgaristan tarafına değinen Ulusoy “Sınır kapısının Türkiye tarafında yapılan iyileştirmeler var ancak bu iyileştirmelerin verimli olabilmesi için Kapıkule ve Kapitan Andreevo Sınır Kapıları’nın eşgüdümlü çalışmasının sağlanması son derece önemli. Aksi takdirde Türkiye tarafında yapılan bu iyileştirmeler ve çabalar amaca hizmet etmekte yetersiz kalmaya devam edecek, ekipman kapasiteleri ne kadar artırılırsa artırılsın sonuç alınamayacaktır” dedi.

İhracatımızın arttığı ve küresel tedarik noktasında ülkemizin önemli avantajlar yakaladığı bu dönemde sınır kapılarında yaşanan uzun bekleme sürelerinin maddi kayıplara neden olmasının yanında lojistikte yakaladığımız jeopolitik gücümüzü zayıflattığını belirten Ayşem Ulusoy, “UTİKAD olarak sektörün sesi olmaya, sorunların tespitinde ve çözümlerinde yer almaya devam edeceğiz” dedi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159