Lojistik sektöründe istihdam artıyor…

banner113

Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu, Lojistik Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi’nin UTİKAD (Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği) ile birlikte yaptığı araştırma, lojistik işletmelerinin % 45,3’ünün geçen yıla göre personel istihdamını arttırdığını ortaya koydu.

banner114
LOJİSTİK 21.07.2014, 11:43 21.07.2014, 11:52 Taşıma Dünyası
Lojistik sektöründe istihdam artıyor…
Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu, Lojistik Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi tarafından Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) işbirliği ile her üç aylık dönemde gerçekleştirilen, “Lojistik Sektöründe Eğilimler Araştırması”nın “2014 - İkinci Çeyrek” sonuçları açıklandı. 

Bülent Tanla’nın Danışmanlığında ve Prof. Dr. Okan Tuna’nın koordinatörlüğünde, Öğretim Görevlisi Aysun Akpolat ve Tuğba Güngör tarafından UTİKAD’ın da desteği ile gerçekleştirilen “Lojistik Sektöründe Eğilimler Araştırması”, üç ayda bir tekrarlanarak sektörün dönemler içerisindeki farklı bakış ve algılarının ortaya konmasını gerçekleştiriyor. 

Yatırım ve istihdam artacak beklentisi…

UTİKAD Üyesi 400 lojistik şirketinin yöneticisine gönderilen ve lojistik sektörünün “gerçekleşmeler” ve “beklentileri” kapsamında değerlendirmesini içeren araştırma, önemli sonuçlara ulaştı. Önümüzdeki üç aylık dönem göz önüne alındığında (Temmuz-Eylül,2014), araştırmaya katılan lojistik işletmelerinin, yüzde 42,4’ü sektörde bir yatırım planladığını, % 63’1 gibi bir oranı da yeni personel istihdam edeceklerini belirtti.

Diğer taraftan, geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, işletmelerin % 45,3’ü beyaz yakalı, % 37,2’si ise mavi yakalı çalışan sayılarının arttığını ortaya koydu. 

Yabancı sermaye beklentisi çok az arttı

Araştırmaya katılan işletmelerin üst düzey yöneticileri yabancı sermaye yatırımlarının önümüzdeki üç aylık dönemde % 30,2 oranında artacağını belirtmektedir. Bu oranın, 2014 yılı 1. Çeyrek sonuçlarının biraz üstünde (% 22,2) olduğu da gözlenmektedir. 

Lojistik sektöründe fiyat rekabeti yoğun 

Araştırma sonuçları, lojistik sektöründe “fiyat temelli” rekabetin belirleyiciliğini devam ettirdiğini ortaya koydu.  2014 yılı 2. Çeyreğinde, yöneticilerin % 68’i fiyat rekabetinin sektörde yüksek oranda gerçekleştiğini belirtti. Diğer yandan, lojistik sektöründe, “kalite” ve “servis hız”ı rekabetinin ise çok düşük seviyelerde olduğu tespit edildi. Kalite rekabetine “yüksek” diyen yöneticilerin oranı % 14,5 iken, servis hızı rekabetine “yüksek” diyenlerin oranı % 20,9 olarak belirlendi.  

UTİKAD Başkanı Erkeskin: Lojistik Firmalarının Sayısı Artacak 

Araştırma sonuçlarını değerlendiren UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin bu sonuçların sahada gözlemledikleri olgular ile paralel olduğunu belirterek "2023 hedeflerine baktığımızda bugünün 3 katı büyüklüğünde bir ticaret hacminden bahsediyoruz. Bunun gerektirdiği lojistik faaliyetler bugünkünden hem hacim hem de hizmet çeşitliliği olarak daha fazla olacak. 2 bin civarı olan firma sayısının da artmasını, bununla beraber Dünya’ya açılmış, yurt dışı yatırımlarını çoğaltmış Türk Lojistik firmaları oluşmasını bekliyoruz” yorumunda bulundu. 



Prof. Dr. Okan Tuna



Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği Başkanı Turgut Erkeskin

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159