banner69

Sektör kendi iç denetimini oluşturmalı

banner113

Ulaştırma ve lojistik sektörü TOBB’da toplandı: Sektör kendi iç denetimini oluşturmalı.

banner114
LOJİSTİK 13.06.2016, 12:12 13.06.2016, 12:22 Taşıma Dünyası
Sektör kendi iç denetimini oluşturmalı
Bakanlık olarak sektörün gelişimi yönünde düzenlemeler çıkarmayı amaçladıklarını ve bu doğrultuda çalıştıklarını ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sezai Uçarmak, ancak sektörün de mutlak suretle kendi iç denetimini oluşturması gerektiğini ifade etti. 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı – TOBB Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Koordinasyon Toplantısı, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete’nin de katılımıyla 1 Haziran Çarşamba günü Ankara’da gerçekleştirildi. Sektörün yoğun ilgi gösterdiği toplantıda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan beklentiler, gümrüklerde yaşanan sıkıntılar, geçiş prosedürlerinin basitleştirilmesi  ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik talepler dile getirildi. Bakanlık yetkilileri de 2016 çalışmaları ve 2017 projeleri hakkında bilgi verdi. Toplantıda, lojistik sektörünün önemi ve performansının arttırılması adına gümrük alanında yapılması gereken iyileştirmeler ana gündem oldu.

Coğrafya sınırlıyor
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sezai Uçarmak, coğrafyanın kader olduğunu, içinde bulunduğumuz coğrafyadan kaynaklı sıkıntılar nedeniyle ülkemiz kapılarında da sıkıntı yaşandığını belirtti. Para cezalarının tahsilatı konusunda Maliye Bakanlığına kredi kartı ile ödeme seçeneğinin önerildiğini, bundan olumlu sonuç beklediklerini bildiren Uçarmak, kapılardaki gümrük kapılarındaki beklemelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Alternatif sınır kapıları kullanılmalı 
Bakanlık olarak sektörün gelişimi yönünde düzenlemeler çıkarmayı amaçladıklarını ve bu doğrultuda çalıştıklarını ifade eden Sezai Uçarmak, sektörün de mutlak suretle kendi iç denetimini oluşturması gerektiğini ifade etti. Uçarmak, sektörün alternatif olabilecek gümrük kapılarını da kullanmasını gerektiğini belirterek sektör ile birlikte çalışmaya her zaman hazır olduklarını dile getirdi. 

Kurul sektör için büyük şans
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete de, Başbakanlık Genelgesi ile kurulan Lojistik Koordinasyon Kurulu’nun çalışmalarından bahsetti. Mete, çalışma grubu toplantıları dahil, Nisan ayından bu yana beş toplantı gerçekleştirildiğini, Kurulun, sektörü tanıma, anlama ve bakanlıklar ile kurumlar arasındaki iletişimin güçlenmesi ve ortak akıl çerçevesinde hareket edebilmek için büyük çaba sarf ettiğini bildirdi. Halim Mete, Kurul'a gerek teknokrat, gerekse akademik düzeyde tüm desteğin sağlanmaya çalışıldığını ifade etti.

Halkalı kısa zamanda açılacak
TOBB olarak sektörün gelişimi yönünde önemli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Halim Mete, 2015 yılında başlatılan Çıldır-Aktaş, Dilucu Sınır Kapıları, Halkalı Gümrük Müdürlüğü ve Kapıkule Tır Parkının modernizasyonunun tamamlandığını açıkladı. Mete, Çıldır-Aktaş, Dilucu ve Kapıkule’nin açılışlarının yapıldığını en kısa zamanda Halkalı’nın da açılının yapılacağını belirtti. İran ile başlatılan eTIR projesinin lansmanının Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte yapıldığını hatırlatan Halim Mete, pilot uygulamanın ilerleyen dönemde tüm TIR taşımalarında kullanılmasının amaçlandığı bilgisini verdi.

Lojistik Performans Endeksi 
Lojistik Performans Endeksinde 2010 yılında 39’uncu sırada yer alan Türkiye’nin, 2014 yılında 30’uncu sıraya yükseldiğini belirten Halim Mete, değerlendirme kriterleri olan “Lojistik Hizmetlerin Yeterliliği ve Kalitesi” ve “Sevkiyatların İzleme ve Takip Edilebilirliği”nde iyi durumda bulunduklarını, ayrıca diğer başlıklarda da daha iyi olma potansiyelinin bulunduğundan söz etti.

Orta Koridor Projesi 
Rusya krizi sonrası taşımacılarımızın Kazakistan geçişinde ödemek zorunda kaldığı ek teminat ve bedelinin Tır Plus (+) uygulaması ile çözüme kavuştuğu bilgisini veren Halim Mete, kuzey ve güney koridorlarına alternatif bir güzergah olan Orta Koridor Projesinin bakanlıklar ve özel sektörce desteklenmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Gümrük alanları iyileştirilmeli 
UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, uluslararası karayolu yük taşımacılığı sektörünün ülke ihracatına katkılarını, 10. Beş Yıllık Kalkınma Planı Program Hedefleri, Ocak ayı içinde kurulan Lojistik Koordinasyon Kurulu’nun amaçları, yapılması gereken faaliyetlere dair bilgileri paylaştı. Dünya Bankası tarafından her iki yılda bir yayınlanan Lojistik Performans Endeks sonuçlarındaki ülkemizin gümrük ve zamanında teslim performansına değinen Nuhoğlu, her iki kriterdeki düşüşün ülke performansına direkt etkisi olduğunu ve gümrük alanında önemli iyileştirmeler yapılması gerektiğini vurguladı.

Beklemeler yatırımları engelliyor 
UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Lojistik Performans Endeksindeki ülkemizin yıllar itibariyle değişen sıralamasında gümrük kriterinin nasıl rol oynadığına değindi. Gümrüklerdeki beklemelerin, ülkemize gelebilecek potansiyel yatırımları nasıl engellediğine dair örnekler veren Şener, beklemelerin sektöre ve ülke ekonomisine verdiği zararların giderek büyüdüğüne işaret etti.

Beklemeleri artıran nedenler 
Sınır kapılarında UND tarafından yapılan süreç analizi çalışmalarında ortaya çıkan beklemelerin temel sebeplerini aktaran Fatih Şener, mesai saatleri arasındaki uyumsuzluklar, ilave bürokratik işlemler, etkin işletilmeyen süreçler, hizmet veren kurumlar arasındaki mevzuat farklılıkları ve uyumsuz çalışma metotları ile saha içi yerleşim sıkıntılarının bekleme sürelerini arttırdığını ve gümrüklerde kaliteyi ve işlem hacmini düşürdüğünü aktardı.  Gümrük idarelerinde yaşanan fazla mesai ücret ve yolluk tahsilatları, antrepo boşaltmaları, tescil işlemleri, transit beyannamelerinden damga vergi tahsilatları, eksiklik-fazlalık takibatlarındaki uygulama farklılıklarına değinen Şener, gümrük süreçlerinin ve uygulama farklılıklarının iyileştirilmesi ile Türkiye’nin lojistik üs olma konusunda çok önemli mesafeler kaydedeceğine inandığını vurguladı.

Kapıkule rekor kırıyor ama 
Son dönemde batı sınır kapılarında yaşanan beklemelere ve uzun TIR kuyruklarına değinen Şener, Kapıkule Sınır Kapısının günlük TIR giriş ve çıkışlarında rekor kırdığını, ancak bu rakamların mevcut ihtiyacı karşılayamadığını aktarırken, kapasite artırımına ivedi ihtiyaç duyulduğunu ve bu yönde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Koordinasyonunda UND ve Sabancı Üniversitesi işbirliği ve Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü desteği ile hayata geçirilen Kapıkule-Kapitan Andreevo Gümrük Süreçleri Uyumlaştırma ve İyileştirme Projesinin önemli bir rol üstlendiğini belirtti.

Sektörün sorunları 
Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Danışmanı Prof. Dr. Füsun Ülengin’in Lojsitik Performans Endeks ve Kapıkule Gümrük Kapısı Verimlilik Çalışması hakkında ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi üye dernekleri, Demiryolu Taşımacılığı Derneği, Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği, Türkiye Nakliyeciler Derneği, Uluslararası Nakliyeciler Derneği, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği tarafından sektör sorunları ve istekleri aktarıldı. Toplantı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürü Harun Uslu, Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Önder Göçmen ve Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Rasim Kutlu sektör sorularına ve Bakanlık faaliyetlerine dair paylaşımları ile tamamlandı. ■


Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159